Mortlach75

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Fredagen 1 april 2016 hade jag i Malmö förmånen att få prova den äldsta whisky som buteljerats, Mortlach 75yo, 44,4 %. En whisky som destillerades 19 juni 1939 (och buteljerades 19 november 2014?). Inte ofta man vid min ålder får chansen att prova en whisky som är äldre än vad jag är.

 

Naturligtvis är det Gordon & MacPhail som har buteljerat denna raritet. Det är många gånger man fått sända en tacksamhetens till dom med tanke på så många rariteter som dom erbjudit och fortsätter att erbjuda. Här är dom helt ohotade av såväl destillerier som andra oberoende buteljerare.

 

Men det räcker inte att det görs en buteljering. Det måste levereras till Sverige också. Av de 100 flaskor som buteljerades kom en till Sverige och Symposion. Och den som kom till Sverige ville Thomas Kuuttanen och hans gäng på Symposion låta ett antal svenska whiskyentusiaster få prova. Ett stort tack till Thomas & co. Det var ett 35-tal personer som samlades på Malmömässan för att njuta av några riktiga rariteter. Var ett antal ansikten som var bekanta sedan tidigare whiskyevenemang.

 

Jag deltog för drygt fem år sedan i en annan provning i Malmö och hade då förmånen att få prova Mortlach 70yo - då den äldsta whisky som buteljerats. Var också en verklig upplevelse, men den här gången var upplevelsen ännu större. 75-åringen överträffade mina förväntningar med råge. Så gammal och så fräsch i smaken. En whisky som hade mognat med värdighet i ett inte alltför aktivt fat och därför var det väldigt lite trä i smaken. Min spontana bedömning är, att den hamnar på min 10-i-topp lista över de bästa whisky jag någonsin provat. Provningen i sin helhet hamnar på plats 3 - 4 bland alla provningar jag deltagit i. Så det var verkligen värt att åka till Malmö för att delta i denna raritetsprovning!

 

Mortlach 75yo

Färg:Mörk guld - ljus bärnsten (de flesta av övriga whisky hade mer bärnstensfärg)

Doft:En måttlig doft med torkad frukt och fattoner som mest framträdande

Smak:Mjuk, torkad frukt, lite citrus, lite fat, pepprig

Eftersmak:Lång med torkad frukt och sötma, pärontoner och choklad

Poäng:97

 

När jag provade Mortlach 70yo så gav jag den 94 poäng.

 

Utöver Mortlach så dukades följande whisky från Gordon & MacPhail fram.

  • Highland Park 36yo/1973, 43 %, 91 poäng
  • Glen Grant 57yo/1955, 40 %, 94 poäng
  • Linkwood 56yo/1954, 40 %, 92 poäng
  • Strathisla 58yo/1953, 40 %, 96 poäng
  • Macallan 68yo/1945, 45,1 %, 94 poäng

 

2016-04-07

Bernt Sjödin