Gammalt
och Nytt med
Vi har inom SMAD vid
några tillfällen provat och jämfört en äldre buteljering med dagens av samma
sort. Det har genomgående varit så att den äldre buteljeringen har gått
segrande ur striden. Nu hade vi äntligen bestämt att genomföra en provning som
helt och hållet koncentrerade sig på det temat. De destillerier som valdes var
Bowmore, Highland Park och Macallan. Som provningsledare hade vi engagerat
Johan Hofvander eftersom han har mer erfarenhet än de flesta i Sverige av äldre
whisky. Inte förvånande, så var det två av de äldre buteljeringarna - Macallan
och Highland Park - som "sopade banan" med övriga
whisky. Så helt klart var många whisky bättre
förr (eller har den utvecklats och förbättrats under sin tid på flaska?).
Här
redovisas det föredragsunderlag som Johan hade.
Följande whiskey
provades och med poäng från omröstningen för resp. whisky.
Glas 1: Highland Park 12Y 40% 1 poäng
Glas 2: Highland Park 12Y 43% Buteljerad på 70
talet 116 poäng
Glas 3: Macallan 12Y 40% 32 poäng
Glas 4: Macallan 8Y 43% Buteljerad på 60 talet 124 poäng
Glas 5: Bowmore 12Y 40% 45 poäng
Glas 6: Bowmore 12Y Dumpy bottle Buteljerad 1980 4 poäng
Provningsnoteringar
Highland
Park 12Y 40%
Doft: Ung, choklad, äpplen, godis
Smak: Ung, choklad, lätt sötma
Eftersmak: Choklad, rå, ung
Poäng: 80
Highland
Park 12Y 43% Buteljerad på 70 talet
Doft: Sherrytoner, choklad, komplex,
fin ek, fikon, dadlar
Smak: Sherry, choklad, ek, fikon, bär
Eftersmak: Choklad, ek, sherry, lång
Poäng: 87
Macallan 12Y 40%
Doft: Lite ung, sherrytoner, Choklad, äpple, godis
Smak: Choklad, sherry, gummi, bränt svavel
Eftersmak: Svavel, gummi
Poäng: 75
Macallan 8Y 43%
Buteljerad på 60 talet
Doft: Tung sherry, godis, choklad, julkaka, komplex, söta
bär
Smak: Ek,
sherry, frukt, bär, julkaka, komplex
Eftersmak: Choklad, ek, taniner, lång
Poäng: 90
Bowmore 12Y 40%
Doft: Rök, lavendel, blommig, lätt sälta, malt
Smak: Sälta, rök, godis, ljus enkel choklad
Eftersmak: Ek, sälta, rök
Poäng: 83
Bowmore 12Y Dumpy bottle Buteljerad 1980
Doft: Felaktig i olika grad
Smak: Felaktig i olika grad
Eftersmak: Felaktig i olika grad
Poäng: -
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Highland Park 12yo,
40%; nuvarande buteljering
Färg: Mörk guld
Doft: Aning spritig, aceton
Smak: Sötma, fruktig, kryddig
Eftersmak: Medellång med kryddighet
Poäng: 80
Highland
Park 12yo, 43%; buteljerad mitten av 1970-talet
Färg: Bärnsten
Doft: Lite torkad frukt, sötmatoner
Smak: Fyllig, sötmatoner, torkad frukt
Eftersmak: Lång med aning sötma, lite fattoner och torkad frukt
Poäng: 89
Macallan
12yo, 43%; nuvarande buteljering med lagring på
Olorosofat
Färg: Bärnsten med grön nyans
Doft: Torkad frukt, stor, kryddtoner
Smak: Torkad frukt, kryddig
Eftersmak: Medellång - lång med torkad frukt och sötma
Poäng: 87
Macallan 8yo, 43%, Campbell, Hope & King, buteljerad på 1960-talet
Färg: Bärnsten med grönton
Doft: Stor med torkad frukt, sötmatoner, kryddig
Smak: Sötma, torkad frukt, aning fattoner; en finstämd whisky
Eftersmak: Lång med torkad frukt och markant kryddighet
Poäng: 91
Bowmore 12yo, 40%; nuvarande buteljering
Färg: Mörk guld
Doft: Rökig, lite torkad frukt
Smak: Rökig, sötmatoner, fruktig
Eftersmak: Lång med rök och lite söt torkad frukt
Poäng: 83
Bowmore 12yo, 43%, destillerad på 1960-talet, buteljerad 1979-1980
Färg: Guldfärgad
Doft: Aprikos, tropisk frukt, fattoner
Smak: Röktoner, aning sötma, violtablett
Eftersmak: Lång med röktoner och violtablett
Poäng: ?? Har missat att sätta poäng