Provning 159 Clydesdalesfavoriter

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Info om Oppigårdsölen!

Uppdaterat 13/6 2018

Det är nu möjligt att beställa ölen!

 

Inbjudan till provning 192:

Nya Styrelsens Favoriter

Nu är inbjudan ute för provning 192.

Läs inbjudan här

 

Inbjudan till 2018 års Exklusivprovning är ute nu!

Läs mer och anmäl dig här

 

Inbjudan till provning 191:

Plantation Rum med Alexandre Gabriel

Nu är inbjudan ute till provning 191! Läs mer här

 

The Whisky Show 2018

Sugen att åka till London och The Whisky Show? Nu finns det ett erbjudande ute att åka med SMAD. Läs mer här!

 

ANMÄLNINGSLÄGET

 

Diageo Special Releases

Provningen är fulltecknad!

Kölista finns.

Anmälan stänger 1/5

 

2018-04-12

 

 

FLASKUTLÄMNING

 

Följande finns att hämta ut

 

Måndag 25/6

18.00-19:00

 

Onsdag 27/6

07:00-07:20

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2018

 

Provning 159: Clydesdales favoriter - 150829

29 augusti kom Micke Nilsson från Akkurat och presenterade ett urval från Clydesdales sortiment. Utanför vid älvkanten genomfördes efter vår provning ett annat fyrverkeri – Festival Salute. Inte nog med att vi provade whisky, dessutom njöt alla av en god middag på Domnarvsgården. Vi hade upprepat ett koncept som användes under en period i SMAD:s ungdom på Officerssalongen i Rommehed – obligatorisk mat. Men om detta koncept var gammalt så innehöll provningen en verklig nyhet. Blindprovning! T.o.m. så blind att inte ens styrelsen hade en susning om vad som fanns i glasen. Som Micke mycket riktigt påpekade, så kan det vara lite svårt att veta vad man skall säga vid en dylik provning. Det går ju inte att berätta om någon av de whisky vi provade eller aktuella destillerier. Så i stället berättade Micke lite om Japan och varför det helt plötsligt är sådan brist på äldre/åldersangiven whisky.

 

Man kan sammanfatta det hela genom att säga:

  • 2007-2008 tillverkades endast 20 – 25 % av den volym som tillverkades 1980. En tillbakagång som Skottland varit ljusår ifrån trots stora problem för dryga 30 år sedan.
  • Sen kom helt plötsligt ett stort intresse för Highball – en whiskydrink – och behovet av japansk whisky ökade på den inhemska marknaden.
  • Efter en trevande inledning i början av 2000-talet så tog nu den internationella efterfråga ordentlig fart.
  • Och simsalabim så dracks den tillgängliga whiskyn upp.

 

Kanske inte ordagrant vad Micke sade, men det dock några huvudpunkter.

 

Det här med blindprovning är något speciellt hos SMAD. Första gången vi hade en dylik helblind provning. Ett viktigt skäl som anförs av förespråkarna för blinda provningar är, att man inte påverkas i sitt omdöme av vad det står på flaskan. Blir då mycket tydligare att smak och doft blir det som fäller avgörandet om vad som är bra resp. mindre bra whisky. Jag hörde många positiva kommentarer från deltagare som tyckte det var spännande och kul att prova på det här sättet. För egen del var jag dock inte så begeistrad över upplägget. Genom att det är oberoende buteljerare och många single cask, så kan det vara svårt att hitta en destillerikaraktär och därför jättesvårt att komma fram till vilket destilleri som är aktuellt. Men det kan ändå vara nyttigt att prova utan någon som helst förutfattad mening.

 

Apropå blind så kom jag att tänka på min tid i Avesta Sheffield (nuvarande Outokumpu). Företaget behövde cash, vilket innebar att kapital måste frigöras. Minskade lagernivåer är då en klassisk åtgärd. För att se till att något hände, så hade företagsledningen engagerat den legendariske företagsledaren Curt Nicolin. När jag och vår enhet stod inför ”förhör” hos herr Nicolin, så kunde jag inte låta bli att uttrycka min tillfredsställelse över de ”låga” lagernivåer som vår enhet redan hade. Varpå Curt Nicolin krasst konstaterade, att i de blindas rike så är även den enögde kung. Jag konstaterade vid provningen, att kvällens kung var Micke Nilsson. Enögd eller inte? Ja egentligen spelar den ingen roll eftersom han trots allt var kungen (eller Kingen som dom säger i Sveg).

 

Glas 1

Port Dundas 26yo/1988-2015, 52,1 %, Hunter Laing; 1398 kr

31

poäng

Glas 2

Braeval 23yo/1989-2012, 54,9 %, Single Malts of Sc.; 1134 kr

23

poäng

Glas 3

Glen Keith 20yo/1993, 56,2 %, Blackadder Raw Cask;1341 kr

62

poäng

Glas 4

Mortlach 1995-2014, 46 %, Wemyss; 1298 kr

70

poäng

Glas 5

Clynelish 16yo/1995-2012, 55,8 %, Adelphi; 1398 kr

105

poäng

Glas 6

Bunnahabhain 27yo/1988-2015, 55,4 %, A.D. Rattray; 1998kr

121

poäng

Glas 7

Inchgower 19yo/1995-2015, 54,8 %, First Edition; 1298 kr

48

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Port Dundas 26yo/1988-2015, 52,1 %, Hunter Laing – The Sovereign

Färg:Ljus guld - guld

Doft:Kryddig, vanilj, frukttoner

Smak:Kryddig, vanilj, eldig

Eftersmak:Medellång, eldig, vanilj, lite sötma

Poäng:85

 

Braeval 23yo/1989-2012, 54,9 %, Single Malts of Scotland

Färg:Ljus guld

Doft:Kryddig, vanilj

Smak:Fattoner/lite trätoner, vanilj

Eftersmak:Vanilj, gräddkola, eldig, lite fat

Poäng:84

 

Glen Keith 20yo/1993, 56,2 %, Blackadder Raw Cask

Färg:Ljus guld (och med fatrester som är kännetecken för Raw Cask)

Doft:Sötmatoner, vanilj

Smak:Sötma, vanilj, chokladtoner, lite fat

Eftersmak:Vanilj, fruktig, lite vaniljsötma

Poäng:89

 

Mortlach 1995-2014, 46 %, Wemyss

Färg:Ljus guld - guld

Doft:Vanilj, lite kryddig, frukttoner

Smak:Ganska lätt, vanilj, kryddig

Eftersmak:Vanilj, lite eldig, äpplig, medellång, lätt

Poäng:82

 

Clynelish 16yo/1995-2012, 55,8 %, Adelphi

Färg:Bärnstenstoner

Doft:Aning torkad frukt, måttlig; doften växer vid lång uppvärmning

Smak:Torkad frukt, kryddig, fattoner

Eftersmak:Mycket torkad frukt, sötma, choklad, lång

Poäng:92

 

Bunnahabhain 27yo/1988-2015, 55,4 %, A.D. Rattray

Färg:Bärnstenstoner

Doft:Måttlig, lite torkad frukt

Smak:Choklad, fattoner, torkad frukt, sötma, eldig

Eftersmak:Lång med torkad frukt, choklad (+ något som jag inte kunde definiera)

Poäng:90

 

Inchgower 19yo/1995-2015, 54,8 %, First Edition

Färg:Bärnstenstoner

Doft:Sötma, lite kryddig, aning fat

Smak:Lite choklad, torkad frukt

Eftersmak:Fattoner, sötma, träkryddig

Poäng:85

 

 

 

De whisky som provades: