På årets japanprovning har vi fokus på Japans största, och äldsta whiskytillverkare nämligen Suntory. Suntory grundades år 1899 av Shinjiro Torii. De första åren importerades vin från främst Spanien, men 1923 började Shinjiro bygga Japans första Malt Whisky destilleri, Yamazaki, vilket är beläget strax utanför Kyoto i sydvästra Japan. Detta stod färdig året därpå. 1929 släpptes den första buteljeringen – ”White Label”, en blended whisky som blev en försäljnings succé. Det dröjde ända till 1984 innan de släppte en Single Malt, Yamazaki Single Malt.
Provningen leds av Bernt Sjödin. För er som inte redan visste så var Bernt i Japan tidigare i år, närmare bestämt i april. Han kommer att dela med sig av sina intryck, inte bara om whiskyn, men också av de kulturella skillnaderna och otaliga upplevelser och möten. Två saker som Bernt noterade var för det först det faktum att Suntory aldrig nämnde sin största konkurrent, Nikka eller dess Masataka Taketsurus del av att föra whisky till Japan. Och för det andra hur otroligt komplext Yamazaki Destillery egentligen är. Enligt Bernt, kanske världens mest komplexa. Men mer om detta på provningen!
Medlemmar anmäler sig genom inbetalning enligt nedan.
Gäst anmäls till Per Eriksson, per@smad.se Betalning för gäst skall ske
snarast efter meddelande om plats.
Provande som
uteblir och inte avbokar får inte tillbaka avgiften samt att whiskyn anses vara förbrukad. Provningen begränsas till
105st deltagare. Registrerad betalningsdag hos plusgirot räknas som
anmälningsdag.
Provningen
leds av: Bernt Sjödin
Whisky vi ska prova är: |
|
|
Glas
|
Egen rank |
Provn. rank |
Yamasaki 12 |
12yo |
43,0 % |
|
|
|
Yamasaki 18 |
18yo |
43,0 % |
|
|
|
Yamasaki Puncheon Hakushu 12 |
12yo |
43,0 % 43,0 % |
|
|
|
Hakushu 18 |
18yo |
43,0 % |
|
|
|
Hakushu Heavily
Peated |
|
46,0 % |
|
|
|
Hibiki 17 |
17yo |
45,0 % |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tid & plats: Fredag den 30/11 kl.18.00 Scandic Hotell Borlänge
Efter provningen serveras:
Huvudrätt: Halstrad rödingfilé
serverad med blomkålspuré, smörstekta skogschampinjoner, pancetta
samt skirat smör.
Efterrätt:
Chokladsviss på ljus chokladmousse, vit mascarponemousse,
maränger, biscotti, jordgubbar samt banan inkl kaffe
Pris medlem: |
Provning 180:- |
Provning och mat 410:- (exkl dryck till maten) |
Pris icke medlem: |
Provning 255:- |
Provning och mat 485:- (exkl dryck till maten) |
Pris matgäst: |
230:- |
|
Höstens återstående program, boka in dessa
12-12-15 Cadenhead
Välkomna
önskar styrelsen.