På en udde i Ångermanälven låg i mitten av 1800-talet ett sågverk som i
huvudsak producerade material för lådtillverkning i England, bolaget hette Box AB.
Sågverket brann 1890 och 1912 byggdes ett kraftverk på platsen. Ett kraftverk
som var i drift fram till 1960, efter det låg lokalerna i vila tills 2010 då de
konverterades till ett av Sveriges pionjär destillerier, nämligen Box.
Idén till
destilleriet föddes 2004 av Mats och Per de Vahl men det var först 2010 som man hade nog med
insamlat kapital för att skrida till verket. Som destillerichef rekryterades Roger Melander. Roger är kanske den
svensk som hållit i mest provningar. Han grundade företaget Maltix
AB som anordnade provningar och dryckesutbildningar för restaurangpersonal.
Roger hade planer på att satsa helhjärtat på whisky och funderade på att söka
sig till Skottland, men då erbjudandet kom från Box om att bli destillerichef
så kunde han inte tacka nej. Roger är även initiativtagare till Wexiö Whisky Festival.
Box filosofi är att tillverka ett så bra destillat som möjligt så att
faten bara ska tillföra smaker, inte bearbeta de dåliga smakerna i destillatet.
Och den som smakat råsprit från Box blir förvånad över hur otroligt smakrik och
god den är!
Du kanske tycker att inbjudan ser konstig ut? Detta beror på att denna provning genomförs helblint. Vi ska prova åtta stycken whisky och destillat, men mer än det berättar vi inte!
Medlemmar
anmäler sig genom inbetalning enligt nedan. Gäst anmäls till Per Eriksson,
per@smad.se Betalning för gäst skall ske snarast efter meddelande
om plats.
Provande som uteblir och inte avbokar får
inte tillbaka avgiften samt att whiskyn
anses vara förbrukad. Provningen begränsas till 105st deltagare.
Registrerad betalningsdag hos plusgirot räknas som anmälningsdag.
Provningen leds av: Roger
Melander
Whisky vi ska prova är: |
|
|
Glas
|
Egen rank |
Provn. rank |
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX |
XXXX |
XXXXX |
|
|
|
XXXXXXXXXXXXXXXX |
XXXX |
XXXXX |
|
|
|
XXXXXXXXXX |
XXXX |
XXXXX |
|
|
|
XXXXXXXXXXXXX |
XXXX |
XXXXX |
|
|
|
XXXXXXXXXXXXXX |
XXXX |
XXXXX |
|
|
|
XXXXXXXX |
XXXX |
XXXXX |
|
|
|
XXXXXXXXXXXX |
XXXX |
XXXXX |
|
|
|
XXXXXXXXXXXXX |
XXXX |
XXXXX |
|
|
|
Tid
& plats: Fredagen den 15/3 kl 18.00 Scandic, Borlänge
Efter provningen serveras: Oxfilémedaljonger med broccolisallad, parmesan,
granatäpple och balsamicosky samt kaffe och kaka.
Pris medlem: |
Provning 200:- |
Provning och mat 435:- (exkl dryck till maten) |
Pris icke medlem: |
Provning 275:- |
Provning och mat 510:- (exkl dryck till maten) |
Pris matgäst: |
235:- |
|
Vårens återstående program, boka in dessa
2013-04-06 Provning
131 – Benromach/Gordon & MacPhail med Michael Urquhart
2013-04-20
Provning 132 - Fruktdestillat
2013-05-04
Provning 133 - Japansk Superspecial med
Micke Nilsson
Välkomna önskar
styrelsen!