Om man
hör ordet snaps så går tanken ganska
snabbt till julbord, midsommarfirande eller kräftkalaset. Men snaps är mer än
nubben till våra svenska högtider. I Europa och främst då Tyskland och
Österrike är snaps, eller Schnaps
som det heter där, en av de mest populära dryckerna.
Till skillnad
från vår svenska snaps, vilken ofta baseras på korn eller potatis, så har många av de österrikiska bönderna hade en panna hemma på
bondgården för att koka sin egen schnaps på gårdens olika frukter. Och Prinz var en av dom. Prinz har destillerat sedan 1886 men det var 1921 som det blev mer professionellt
och det är nu tredje generationen som driver företaget och de har 55 anställda.
De
destillerar sin schnaps på färska
frukter och bär, alltså inte av saften. Att tillverka schnaps är en långsam
och mödosam process där flera faktorer kan stjälpa hela satsen. Det krävs ett hantverk att först välja ut frukten som
har rätt sötma och surhetsgrad, man måste försiktigt bereda frukten samt mäska
den och sedan vid destilleringen testas produkten av en representant av varje
generation för att säkerhetsställa att både erfarenhet och framtida smakpreferenser fastställs.
Lagring
görs, beroende på produkt, sedan på stengods, rostfria behållare eller träfat.
Med Prinz bakgrund som fatbyggare har man gjort fatlagring till en konst, där
olika destillat lagras på fat av olika träslag, för att optimera även denna del
av tillverkningsprocessen.
Dessa
snapsar och likörer finns tillgängliga på den svenska marknaden genom Hults Dryck och Delikatess, och det är
också en av grundarna till detta företag som kommer att guida oss genom
fruktdestillatens värld!
Medlemmar
anmäler sig genom inbetalning enligt nedan. Gäst anmäls till Per Eriksson,
per@smad.se Betalning för gäst skall ske snarast efter
meddelande om plats.
Provande som uteblir och inte avbokar får
inte tillbaka avgiften samt att drycken
anses vara förbrukad. Provningen begränsas till 75st deltagare.
Registrerad betalningsdag hos plusgirot räknas som anmälningsdag.
Provningen leds av: Magnus Wahlgård & Ulf Olsson
Schnapsen vi ska prova är: |
|
|
Glas |
Egen rank |
Provn. rank |
Alte Williams (fatlagrad) |
Päron |
41,0% |
|
|
|
Alte Himbeer (fatlagrad) |
Hallon |
41,0% |
|
|
|
Alte Zwetschke (fatlagrad) |
Plommon |
41,0% |
|
|
|
Alte Kirsche (fatlagrad) |
Körsbär |
41,0% |
|
|
|
Alte Marille (fatlagrad) |
Aprikos |
41,0% |
|
|
|
Alte Bordensee Apfel (fatlagrad) |
Äpple |
41,0% |
|
|
|
Hasselnuss Hausschnaps |
Hasselnöt Aprikos |
40,0% 34,0% |
|
|
|
Likörer baserad på destillat: |
Fläder likör Blåbär likör Körsbär likör |
18,0% 18,0% 18,0% |
|
|
|
Tid
& plats: Lördag den 20/4 kl. 16.00 Scandic, Borlänge
Efter provningen serveras: Sallad och bröd. Västerbottengratinerad rödingsfilé med
vitvinsås och potatispuré samt kaffe och kaka.
Pris medlem: |
Provning 175:- |
Provning och mat 375:- (exkl dryck till maten) |
Pris icke medlem: |
Provning 250:- |
Provning och mat 450:- (exkl dryck till maten) |
Pris matgäst: |
200:- |
|
Vårens återstående program, boka in dessa
2013-05-04
Provning 133 - Japansk Superspecial med
Micke Nilsson
Välkomna önskar
styrelsen!