Springbank
med Frank McHardy
Föreningens 144:e provning

Som 14 åring tog Frank sina första steg i whiskybranschen med att sopa golven på Invergordon Grain Distillery. 1963 så fick han fast tjänst som en av 180 som då jobbade vid destilleriet. Karriären fortsatte på det nybyggda Tamnavulin Distillery tre år senare, men nu i rollen som skiftarbetare. 1973 bytte han jobb till brewer på Bruichladdich. Han var kvar på Bruichladdich fram till 1977 då han tog ett kliv upp och blev Assistant Manager till Roy Allen på Springbank. När Roy gick i pension 1979 tog Frank över som Distillery Manager. 1986 bytte han inte bara jobb, utan även land, och började på Bushmills som Distillery Manager. Men 1996 återvände han till Campbeltown och Springbank.

 

Vid den tidpunkten så hade Ben Wyvis (Invergordon) knappt någon produktion, Tamnavulin hade stängt och Bruichladdich låg i malpåse. Springbank var igång, men gick knackigt. Det var bevisligen en tuff tid för branschen, men en vändning skulle ske!

 

När whiskyboomen slog till på allvar i början av 2000-talet så hade Springbank, under ledning av Frank, återtagit ledartröjan som ett ”craft distillery” och är nu ett av de få destillerier i Skottland som fortfarande gör en whisky som andas hantverk!

 

Frank har visserligen gått i pension, men har inte riktigt släppt taget om branschen ännu. Han jobbar nu som en mycket eftertraktad whiskykonsult med uppdrag i bl.a. USA, Japan och Sverige.

 

Under Franks ledning kommer vi också ges tillfälle att göra något som är få förunnat, nämligen att jämföra tre olika buteljeringar av den magiska Springbank 21yo! Frank McHardy är en legendar, och denna provning kan vara den sista chansen att uppleva en provning med honom!

Missa INTE detta!

 

Medlemmar anmäler sig genom inbetalning enligt nedan. Gäst anmäls till Per Eriksson, per@smad.se Om gästen får plats till provningen, meddelas detta av Per via mail. Betalning för gäst skall därefter ske snarast. Provande som uteblir och inte avbokar får inte tillbaka avgiften samt att whiskyn anses vara förbrukad. Provningen begränsas till 140 deltagare. Registrerad betalningsdag hos plusgirot räknas som anmälningsdag.

 

Provningen leds av: Frank McHardy

 

Whisky vi ska prova är:

 

 

Glas

Egen rank

Provn.

rank

Springbank 21yo (Tall bottle)

21yo

46,0%

 

 

 

Springbank 21yo (2013)

21yo

46,0%

 

 

 

Springbank 21yo (2014)

21yo

46,0%

 

 

 

Springbank Rundlets & Kilderkins

NAS

49,4%

 

 

 

Kilkerran Work in Progress 4

NAS

46,0%

 

 

 

Springbank Gaja Barolo

9yo

54,7%

 

 

 

Longrow Red Batch 2

11yo

53,7%

 

 

 

Hazelburn 12yo

12yo

46,0%

 

 

 

Franks´s Mystery Dram

?

?

 

 

 

 

Tid & plats: Lördag den 12/4  kl.16.00 Domnarvsgården, Borlänge

OBS PLATS! DOMNARVSGÅRDEN EJ SCANDIC OBS

 

Efter provningen serveras: Förrätt: Laxrulle fylld med räkor toppad med löjrom

Varmrätt: Lättrimmad torskrygg med hollandaise, sparris och jordärtkockspuré

 

Domnarvsgården erbjuder ett vinpaket för 130:- p.p. Då är det ett glas till förrätten och påfyllning till varmrätten. OBS! Detta betalas på plats.

                                                                                                                    

Pris medlem:

Provning 300:-

Provning och mat 575:- (exkl dryck till maten)

Pris icke medlem:

Provning 375:-

Provning och mat 650:- (exkl dryck till maten)

Pris enbart matgäst:

275:-

 

 

Betalning skall vara föreningen tillhanda senast 2014-04-03.

Postgiro nr 70464-3/SMAD. Ange för vem/vilka betalningen gäller.

 

Vårens återstående program

2014-05-10     Diageo Annual Releases

 

Välkomna önskar styrelsen!