Som 14 åring tog Frank sina
första steg i whiskybranschen med att sopa golven på Invergordon Grain Distillery. 1963 så fick han fast tjänst som en
av 180 som då jobbade vid destilleriet. Karriären fortsatte på det nybyggda Tamnavulin Distillery tre år
senare, men nu i rollen som skiftarbetare. 1973 bytte han jobb till brewer på Bruichladdich. Han var kvar på
Bruichladdich fram till 1977 då han tog ett kliv upp och blev Assistant Manager
till Roy Allen på Springbank. När
Roy gick i pension 1979 tog Frank över som Distillery
Manager. 1986 bytte han inte bara jobb, utan även land, och började på Bushmills som Distillery Manager. Men 1996 återvände han till Campbeltown och
Springbank.
Vid den tidpunkten så hade
Ben Wyvis (Invergordon) knappt någon produktion, Tamnavulin hade stängt och
Bruichladdich låg i malpåse. Springbank var igång, men gick knackigt. Det var
bevisligen en tuff tid för branschen, men en vändning skulle ske!
När whiskyboomen slog till på
allvar i början av 2000-talet så hade Springbank, under ledning av Frank,
återtagit ledartröjan som ett ”craft distillery” och är nu ett av de få
destillerier i Skottland som fortfarande gör en whisky som andas hantverk!
Frank har visserligen gått i
pension, men har inte riktigt släppt taget om branschen ännu. Han jobbar nu som
en mycket eftertraktad whiskykonsult med uppdrag i bl.a. USA, Japan och
Sverige.
Under Franks ledning kommer
vi också ges tillfälle att göra något som är få förunnat, nämligen att jämföra
tre olika buteljeringar av den magiska
Springbank 21yo! Frank McHardy är en legendar, och denna provning kan vara
den sista chansen att uppleva en provning med honom!
Missa INTE detta!
Medlemmar
anmäler sig genom inbetalning enligt nedan. Gäst anmäls till Per Eriksson,
per@smad.se Om gästen får plats till provningen, meddelas detta
av Per via mail. Betalning för gäst skall därefter ske snarast. Provande som uteblir och inte avbokar får
inte tillbaka avgiften samt att whiskyn
anses vara förbrukad. Provningen begränsas till 140 deltagare.
Registrerad betalningsdag hos plusgirot räknas som anmälningsdag.
Provningen leds av: Frank
McHardy
Whisky vi ska
prova är: |
|
|
Glas |
Egen rank |
Provn. rank |
Springbank 21yo (Tall bottle) |
21yo |
46,0% |
|
|
|
Springbank 21yo (2013) |
21yo |
46,0% |
|
|
|
Springbank 21yo (2014) |
21yo |
46,0% |
|
|
|
Springbank Rundlets & Kilderkins |
NAS |
49,4% |
|
|
|
Kilkerran Work in Progress 4 |
NAS |
46,0% |
|
|
|
Springbank Gaja Barolo |
9yo |
54,7% |
|
|
|
Longrow Red Batch 2 |
11yo |
53,7% |
|
|
|
Hazelburn 12yo |
12yo |
46,0% |
|
|
|
Franks´s Mystery Dram |
? |
? |
|
|
|
Tid
& plats: Lördag den 12/4 kl.16.00 Domnarvsgården,
Borlänge
OBS
PLATS! DOMNARVSGÅRDEN EJ SCANDIC OBS
Efter provningen serveras: Förrätt: Laxrulle fylld med räkor toppad med löjrom
Varmrätt: Lättrimmad torskrygg med hollandaise, sparris och
jordärtkockspuré
Domnarvsgården
erbjuder ett vinpaket för 130:- p.p. Då är det ett glas
till förrätten och påfyllning till varmrätten. OBS! Detta betalas på plats.
Pris medlem: |
Provning 300:- |
Provning och mat 575:- (exkl dryck till maten) |
Pris icke medlem: |
Provning 375:- |
Provning och mat 650:- (exkl dryck till maten) |
Pris enbart matgäst: |
275:- |
|
Vårens återstående program
2014-05-10 Diageo
Annual Releases
Välkomna önskar styrelsen!