Provning 139: Exklusivprovning nr 2

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 139: Exklusivprovning nr 2 - 131214

Då har dagen kommit för årets exklusivprovning. Embryot till denna provning började när Bernt för SMAD´s räkning ropade in Highland Park 40yo/1958-1998 hos Stockholms Auktionsverk i slutet av januari 2012. Ytterligare fyra av flaskorna köptes in på auktion hos McTear´s och en på Whisky Auction. Hur kan man då göra något extra när man har så exklusiv whisky till en provning? Vi ville förlänga upplevelsen och bakade därför in middagen i priset på provningen. Det är ett bra sätt att reflektera på vad man nyss varit med om.

 

Vi var 35 förväntasfulla som bänkade oss för att genomföra en av de bästa provningar som genomförts i SMAD´s historia whiskymässigt sett. I startfältet fanns det några riktiga rariteter och legendariska buteljeringar.

 

Provningen började med Highland Park 40yo/1958-1998, vilken whisky att börja en provning med! En enormt stor doft och lång eftersmak, det skall bli spännande och se var den står när man provat igenom startfältet.

 

Vi fortsatte med en av Glenmorangie´s legendariska buteljeringar, Tain L´Hermitage. Glenmorangie började med cask finish runt 1994/95 och är nog de som tar åt sig äran att ha uppfunnit cask finish. Denna whisky var den som fick minst antal röster.

 

Den tredje whiskyn för kvällen var Macduff, några av oss i styrelsen har provat en 35-åring från 1967. Jag måste säga för min egen del att jag tycker bättre om 67:an. Men lika här, det var inte en dålig whisky, den tillhör ändå toppskiktet av whiskyn jag provat i år.

 

Glas fyra, dags för kvällens andra 40-åring Glen Moray 1959. Det är den bästa Glen Moray jag någonsin provat. Glas fem blev kvällens bästa whisky enligt de flesta och jag håller verkligen med.

 

Bunnahabhain 35yo 1965-2001 cask 7159, troligen den fösta buteljeringen som släpptes i samband med Feis Ile. Det skall vara den bästa Bunnahabhan enligt många, jag är beredd att hålla med.

 

Slutligen glas sex. Detta är nog den mest legendariska whiskyn av kvällens uppställning. Springbank 18yo 1973-1991 Rum butt, från Cadenhead även kallad Green Springbank. Man förstod verkligen var smeknamnet kommer ifrån när man tittade på whiskyn i glaset. Det var ett tydligt grönt skimmer i den annars mörka nästan svarta whiskyn. En som jag tror var lyrisk över att fått provat Green Springbank är nog Bernt som har väntat i 15 år.

 

När jag lyssnade av med flera efter provningen så tyckte nog alla att det var den bästa provningen för i år.

 

Anders Norström

 

Den inbjudan som skickades ut

Det provningsunderlägg som användes

För min del var det årets provning med god marginal. Av de fem bästa whiskyn jag provat hos SMAD under året så var tre från den här provningen. Den Springbank vi provade och som går under namnet Green Springbank har jag väntat i 15 år på att få prova. Äntligen fick jag chansen! Och den märkligaste whisky jag någonsin sett när det gäller färg.

Bernt Sjödin

De whisky/drycker som provades:

Glas 1

Highland Park 40yo/1958-1998, 44,0%, fl. 169/665, 12050 kr

27

poäng

Glas 2

Glenmorangie 28yo/1975-2003, 46,0%, Tain l´Hermitage, 4363 kr

4

poäng

Glas 3

Macduff 36yo/1965-2002, 49,2%, Douglas Laing Old & Rare, 3307 kr

5

poäng

Glas 4

Glen Moray 40yo/1959-1999, 50,9%, fl. 48/400, 7261 kr

43

poäng

Glas 5

Bunnahabhain 35yo/1965-2001, 53,9%, cask 7159, 594 fl., 4730 kr

69

poäng

Glas 6

Springbank 18yo/1973-1991, 57,9%, Rum butt, Cadenhead, 6172 kr

54

poäng

Provningsnoteringar - Bernt Sjödin

 

 

Highland Park 40yo/1958-1998, 44,0%, fl. 169/665

Färg: Bärnsten

Doft: Stor, fikon, mycket torkad frukt, aning fat, kryddig, komplex

Smak: Sötma, torkad frukt, fattoner

Eftersmak: Lång, mycket fikon – torkad frukt, fattoner, sötma, lite pepprig

Poäng: 95

 

Glenmorangie 28yo/1975-2003, 46,0%, Tain l´Hermitage; mer än 4 år på Hermitagefat

Färg: Bärnsten med antydan rödtoner

Doft: Lite torkad frukt, peppartoner, antydan av vinösa toner

Smak: Sötma, fattoner, kryddig/peppar, visse fruktighet

Eftersmak: Medellång med tydliga toner av röda frukter och lite fat

Poäng: 89

 

Macduff 36yo/1965-2002, 49,2%, Douglas Laing Old & Rare, 516 fl.

Färg: Mörk guld - ljus bärnsten

Doft: Vaniljtoner, mogna äpplen, måttlig

Smak: Vanilj, lite fat, kryddig, gula mogna äpplen

Eftersmak: Medellång – lång med vanilj, lite russin och sötmatoner

Poäng: 91

 

 

Glen Moray 40yo/1959-1999, 50,9%, fl. 48/400

Färg: Bärnsten

Doft: Fikontoner, lite eldig, ganska stor

Smak: Russin, torkad frukt, fat

Eftersmak: Lång med sötma, mycket torkad frukt och fat

Poäng: 93

 

Bunnahabhain 35yo/1965-2001, 53,9%, cask 7159, 594 fl., Feis Ile 2001

Färg: Bärnsten

Doft: Stor, mycket fikon, kryddig

Smak: Fikon, fattoner, sötma, choklad

Eftersmak: Lång med mörka choklad, sötma, torkad frukt, fattoner

Poäng: 95

 

En helt fantastisk Bunna. Troligen den första buteljeringen vid Feis Ile – en banbrytare! Idag finns det fler festivalbuteljeringar än destillerier.

 

Springbank 18yo/1973-1991, 57,9%, Rum butt, Cadenhead – Green Springbank

Färg: Mörk, nästan svart med tydlig grön färg. Har aldrig sett något liknande när det gäller whisky.

Doft: Romtoner, sötmatoner, gröna äpplen

Smak: Lite sockrig, eldig, choklad, lite fat

Eftersmak: Lång med sötmatoner, lite choklad, romtoner

Poäng: 95

Den överlägset bästa romfatslagrade whisky jag provat.

 

 

 

 

Provningsnoteringar - Per Eriksson

 

 

Highland Park 40yo/1958-1998, 44,0%, fl. 169/665

Doft: Frukt, bär, sötma, jul, godis, choklad, taniner

Smak: Fat, choklad, sherry, godis, frukt, fikon, dadlar, julkaka

Eftersmak: Frukt, godis, fat, choklad, stor, fikon, julkaka, lång

Poäng: 96

 

 

Glenmorangie 28yo/1975-2003, 46,0%, Tain l´Hermitage; mer än 4 år på Hermitagefat

Doft: Vinös, mjuk, ek, torr, frukt, vanilj, citrus, apelsinchoklad

Smak: Fat, ek, godis, vinös, krutrök

Eftersmak: Svavel, fat, ek, choklad, citru

Poäng: 87

 

 

Macduff 36yo/1965-2002, 49,2%, Douglas Laing Old & Rare, 516 fl.

Doft: Sherry, sötma, choklad, fat, frukt, bär, taniner, vanilj

Smak: Frukt, godis, sötma, vanilj, fat, sherry, bär

Eftersmak: Citrus, vanilj, godis, choklad, russin, fat, lång

Poäng: 94

 

Glen Moray 40yo/1959-1999, 50,9%, fl. 48/400

Doft: Frukt, bär, godis, fat, sherry, choklad,, sötma, jul

Smak: Ek, fat, choklad, vanilj, sockersöt, gdis, frukt, fikon

Eftersmak: Ek, fat, sherrytoner, frukt, godis, lång

Poäng: 95

 

Bunnahabhain 35yo/1965-2001, 53,9%, cask 7159, 594 fl., Feis Ile 2001

Doft: Ek, choklad, citrus, mycket fat, torr ek, godis

Smak: Fat, ek, citrus, choklad, godis, mjuk

Eftersmak: Fat, choklad, godis, frukt, bär, torr ek, låg

Poäng: 93

 

Springbank 18yo/1973-1991, 57,9%, Rum butt, Cadenhead – Green Springbank

Doft: Sötma, rom, fat, arrak, vanilj, lite spritig, bär

Smak: Sötma, arrak, godis, fat, sockrig, vanilj

Eftersmak: Fat, sötma, vanilj, ek

Poäng: 94