Provning 102 Springbank Millenium Collection med Peter Currie

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

22/11 18.30 - 19.30

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #184 Glenfarclas

 

Adress för utlämning är:

Lenngrensgatan 3 i Borlänge

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 102: Springbank Millenium Collection med Peter Currie 100828

Äntligen var det dags för SMAD:s första repris. Ett återupprepande av Springbankprovningen från 2001 – Springbank Millenium Collection eller Springbank Limited Edition som den också kallas. Detta var Springbanks bidrag för att fira millennieskiftet. Peter Currie hade rest ända från Campbeltown till Borlänge för att leda provningen. Den tredje från Springbank som besöker SMAD, vilket är rekord för ett destilleri. Som kuriosa kan nämnas att innan Peter började hos Springbank så arbetade han en kortare tid hos Loch Fyne Whiskies och bl.a. packade flaskor som skulle skickas till Sverige. Kan t.o.m. vara så att han packat någon av dagens buteljer för leverans till Borlänge!

 

 

2001 var SMAD först i världen med att prova den kompletta serien. Troligen är SMAD också först att prova serien en andra gång. Var det någon skillnad mellan första och andra gången? Bra whisky är ju alltid bra, men när vi provade första gången så var det en provning långt utöver vad vi hade varit med om tidigare. Men det har sedan 2001 varit ett antal helt unika och fantastiska provningar, så den här upplevelsen av Nirvana fanns inte den här gången. Men de whisky som jag tyckte var bäst smakade ännu bättre den här gången. ”Top of the top”. Som jag uppfattade så var det många nöjda deltagare som lämnade denna historiska provning med en erfarenhet rikare.

 

 

Peter nämnde lite om hur många flaskor som buteljerats av resp. whisky. För i varje fall de äldre så tror jag inte att han hade riktigt koll på läget. Baserat på tidigare uppgifter som jag fått så är det ca 580 flaskor totalt av 45yo resp. 50yo. Det är dessa två som det finns minst av varför det fanns max. 580 kompletta serier. Utöver två serier i Borlänge så har även Avesta haft en provning. Så långt jag känner till så är det de enda provningarna i Sverige.

 

 

Vad kostar då de här flaskorna kanske någon undrar. Eftersom det idag är auktion eller några få whiskybutiker som gäller, så beror det på hur bra man lyckas. Vid köp i butik får man betala storleksordningen 70.000 kr. Köp på auktion är normalt billigare. Max. 60.000 kr men om man har lite is i magen så kan man klara sig med ca 50.000 kr. Inte så ofta som kompletta serier säljs.

 

 

Under de år Peter Currie har arbetat på Springbank så har han haft förmånen att vid flera tillfällen leda en provning med den kompletta serien. Dock inte vid något tillfälle en så stor provning som denna med 48 deltagare (+Peter). Peter var mycket nöjd med besöket i Borlänge och den respons han mötte. Fick ett mail från honom där han bl.a. skriver: It was pleasure joining the SMAD guys and girls for such a fantastic tasting, and I also enjoyed your company for the fantastic meal, and of course the beer afterwards.

 

Den inbjudan som skickades ut

De whisky som provades:

Glas 1

Springbank 25yo, 46%

24

poäng

Glas 2

Springbank 30yo, 46%

74

poäng

Glas 3

Springbank 35yo, 46%

112

poäng

Glas 4

Springbank 40yo, 40,1%

22

poäng

Glas 5

Springbank 45yo, 40,1%

25

poäng

Glas 6

Springbank 50yo, 40,5%

41

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Springbank 25yo, 46%; fat från 1972

Doft: Mjuk, fin, komplex, kokos, choklad, bär, sötma, vanilj, ek

Smak: Choklad, ek, sherry, kryddor, bär, fikon, dadlar, komplex

Eftersmak: Ek, choklad, vanilj, sötma, lång

Poäng: 94

 

Springbank 30yo, 46%; fat från 1968-1969

Doft: Ek, choklad, vanilj, sötma, bär, fikon

Smak: Ek, vanilj, fikon, läder

Eftersmak: Ek, choklad, kryddor, fikon lång

Poäng: 92

 

Springbank 35yo, 46%; fat från 1965

Doft: Ek, bär, frukter, vanilj, citrus, koks, läder, sockrigt söt

Smak: Vanilj, sötma, ek, choklad, fikon, dadlar, bär

Eftersmak: Ek, choklad, vanilj, kryddor, lång

Poäng: 93

 

Springbank 40yo, 40,1%; fat från 1959-1960

Doft: Choklad, godis, malt, kryddor, ek, komplex, lagerhus

Smak: Godis, choklad, frukt, kolor, malt, ek, komplex

Eftersmak: Ek, godis, komplex, kolor, citrus, lång

Poäng: 95

 

Springbank 45yo, 40,1%

Doft: Kryddor, ek godis, malt, kola, söta frukter, ljus choklad

Smak: Ek, choklad, godis, kolor, sötma, frukt, kryddor

Eftersmak: Ek, choklad, vanilj, kryddor, lång

Poäng: 94

 

Springbank 50yo, 40,5%; fat från 1951

Doft: Ek, vanilj, malt, godis, kolor, choklad, frukt, lite citrus

Smak: Kolor, choklad, ek, godis, bär, frukt, kryddor, citrus, lätt sälta

Eftersmak: Ek, kryddor, frukt, godis

Poäng: 92

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Springbank 25yo, 46%; fat från 1972

Färg: Bärnsten

Doft: Stor med mycket torkad frukt, aning fatton

Smak: Sötma, russin, fikon, torkad frukt, aning fattoner

Eftersmak: Lång med sötma och mycket torkad frukt, choklad

Poäng: 94

 

Springbank 30yo, 46%; fat från 1968-1969

Färg: Mörk bärnsten – brun, gröntoner

Doft: Russin, fikon, mycket torkad frukt, aning sötma, stor

Smak: Sötmatoner, massor av torkad frukt, aning fattoner, chokladtoner, oljig

Eftersmak: Lång med chokladig torkad frukt och russinsötma

Poäng: 96

 

Springbank 35yo, 46%; fat från 1965

Färg: (Mörk) bärnsten

Doft: Stor, russin, mycket torkad frukt, aning fattoner

Smak: Sötmatoner, choklad, torkad frukt, aning fat, stor

Eftersmak: Lång med mycket russin, aning fat, choklad, aning rökton (eller är det fatkryddighet?)

Poäng: 97

 

Springbank 40yo, 40,1%; fat från 1959-1960

Färg: Mörk guld med gröntoner

Doft: Äppeltoner, aning vanilj, frisk ton

Smak: Äpplig, vanilj

Eftersmak: Medellång med vanilj och frukt – mer färsk än torkad frukt

Poäng: 91

 

Springbank 45yo, 40,1%

Färg: Mörk guld

Doft: Vanilj, viss stenfruktighet, aning sötma

Smak: Fattoner, vanilj

Eftersmak: Medellång med tydlig vanilj och fattoner, gula äpplen, aning sälta, sötma

Poäng: 87

 

Springbank 50yo, 40,5%; fat från 1951

Färg: Ljus guld – guld

Doft: Måttlig, vaniljtoner, mogna äpplen

Smak: Vanilj, äpplig

Eftersmak: Medellång med vanilj och aning fat, äpplig, aning röktoner

Poäng: 85