Provning 160 Nikka med Sayumi Oyama

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 160: Nikka med Sayumi Oyama - 150930

Nytt rekord! Så var det dags för den andra Japanprovningen under 2015 – första året med mer än en. I förhållande till den Karuizawa-provning som genomfördes i maj så kan detta sägas vara raka motsatsen. Här är det frågan om den nya ”trenden” för japansk whisky – en koncentration mot s.k. No Age Statement, d.v.s. whisky utan åldersangivelse. Beklagligt men den krassa verkligheten.

 

När det gäller Nikka, så har dom helt och hållet lämnat åldersangivelse för sitt standardsortiment. Det ryktas om samma sak även från Suntory (Yamazaki och Hakushu). Även om mängden NAS-whisky ökat även från Skottland, så är det inte alls i samma omfattning som från Nikka. Skälet till detta är, att det råder en akut brist på maltwhisky i Japan. Som Micke Nilsson berättade vid föregående provning, så minskade produktionen mellan 1980 och 2009 med 75 %! När nu suget ökar, så finns det inte tillräckligt med whisky i lager.

 

Bristen på whisky märks också på priserna. Förhållandevis höga priser även på ung whisky. För att inte tala om de lite äldre. Här har priserna skenat de senaste två åren. De två single cask som ingick i provningen hade köpts på Whisky Auction till egentligen alldeles för hög peng. Men vi ansåg att det måste finnas åtminstone något exklusivt. Här lyckades vi bara få tag på en flaska av vardera, varför deltagarna genom lottning fick en av de två. Med tanke på röstningsresultatet så kan väl ingen sägas ha blivit missgynnad eftersom det fick så gott som lika många röster och blev klara vinnare för kvällen.

 

Några ord om resp., whisky.

• Nikka All Malt – en blandnig av pot still whisky från Yoich och Miyagikyo och column still whisky från Miyagikyo.

 

• Yoichi No Age – ??

 

• Nikka Pure Malt – blandning av pot still whisky från Yoichi och Miyagikyo.

 

• Nikka Coffey Malt – maltwhisky som destillerats i column still, något som är ytterst sällsynt för en maltwhisky. Blandning av whisky inom intervallet 5 – 20 år.

 

• Nikka from the Barrel – maltwhisky från Yoichi och Miyagikyo och grainwhisky från Miyagikyo. Mest sålda Nikkawhisky i Europa. Varför 51,4 %? Är lika med 90 UK Proof.

 

• Miyagikyo 1999-2013 – en single cask som idag bara går att få tag på vida auktion.

 

• Yoichi 1989-2013 – ännu en single cask som är lika svår att få tag på.

 

Kvällens provningsledare, Sayumi Oyama är Nikkas European Brand Ambassador. Första gången under sina besök i Sverige som hon varit utanför Stockholm! Samma förhållande som gällde för Ian Millar, Glenfiddich, när han besökte oss för ett par år sedan. Sayumi åkte direkt från Borlänge till mässan i Nacka där hon bl.a. fick vara med och ta emot utmärkelser. Nikka from the Barrel erövrade en guldmedalj. Också den som fick störst uppskattning av kvällens deltagare förutom de två single casks.

 

Vad är då mina intryck av de whisky som provades? Med undantag av de två single casks, så är det inget som jag skulle jaga speciellt mycket för att få tag på. Känns tyvärr som en ordentlig kvalitetssänkning jämfört med vad vi varit vana vid att få från Japan. Jag har svårt att tro, att den kvalitetsnivå som visats här kommer att vara positivt för framtidsutvecklingen. Finns så många skottar som är bättre och mer prisvärda. Tror därför att det kommer att dröja ett antal år innan Japan är tillbaka på banan igen med kvalitet. Men sammanfattningsvis så tycker jag ändock att det var en provning som var väl värd att delta i. Den gav en aktuell status för japansk whisky och då i första hand Nikka.

 

Här är inbjudan som skickades ut

Här är underlägget

 

Glas 1

Nikka All Malt, 40 %; 358 kr

7

poäng

Glas 2

Yoichi No Age, 43 %; 565 kr (50 cl)

28

poäng

Glas 3

Nikka Pure Malt Black, 43 %; 566 kr (50 cl)

72

poäng

Glas 4

Nikka Coffey Malt, 45 %; 999 kr

129

poäng

Glas 5

Nikka from the Barrel, 51,4 %; 379 kr (50 cl)

107

poäng

Glas 6A

Miyagikyo 1999-2013 cask 300092, 61 %; 3850 kr

202

poäng

Glas 6B

Yoichi 1989-2013 cask 100215, 62 %; 10600 kr

198

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Nikka All Malt, 40%

Färg:Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:Lite sötma, vanilj, röktoner

Smak:Sötma, lite rök/rök som växer, frukttoner

Eftersmak:Rök, pepprig, vaniljtoner, ganska kort

Poäng:80

 

Yoichi No Age, 43%

Färg:Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:Vanilj, lite maltig

Smak:Sötma, vanilj, kryddig/tannin

Eftersmak:Lite rök, vanilj, fattoner, kryddig

Poäng:84

 

Nikka Pure Malt Black, 43%

Färg:Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:Vanilj, fruktig, gula äpplen

Smak:Sötma, äpple, fattoner/kryddig

Eftersmak:Kort, lite vanilj, röktoner, lite choklad

Poäng:86

 

Nikka Coffey Malt, 45%

Färg:Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:Vanilj, mycket äpple

Smak:Fat, kryddig, eldig

Eftersmak:Kaffetoner, fat, vanilj, lite sötma

Poäng:80

 

Nikka from the Barrel, 51,4%

Färg:Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:Röktoner, vanilj, äppeltoner

Smak:Sälta, vanilj, rök, fat

Eftersmak:Vanilj, fat, rök

Poäng:82

 

Miyagikyo 1999-2013 cask 300092, 61%

Färg:Guldfärgad

Doft:Vanilj, ganska stor

Smak:Sötma, vanilj, fat

Eftersmak:Vanilj, sötma, äpplig, ganska lång, lite fat

Poäng:91

 

Yoichi 1989-2013 cask 100215, 62%

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Rök, torvig, fruktig, eldig

Smak:Eldig, rökig

Eftersmak:Lång, rökig, vaniljsötma, fruktig

Poäng:93

De whisky som provades: