Provning 126 Suntory med Bernt sjödin

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

1/12 18:30 - 19:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #185 Amrut

 

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 126: Suntory med Bernt Sjödin - 121130

Jag gjorde under tiden 4 – 17 april en resa till Japan för bl.a. destilleribesök. Men resan innehöll mycket mer; barbesök, kultur, bad m.m. Reseledare var Mikael Nilsson, spritansvarig på Akkurat. Övriga deltagare i resan var Maj Kozul, pubchef Bishops Arms Malmö och Bengt Carlson, f.d. tandläkare från Borås och min följeslagare vid otaliga whiskyevenemang.

 

Suntory har två maltdestillerier inom företaget, Yamazaki och Hakushu. Yamazaki är Japans äldsta destilleri och startade 1924 under ledning av Shenjiro Torii och Masataka Taketsuru. En vänskap som dock blev kortvarig. 1934 lämnade Taketsuru företaget och startade Nikka. Yamazaki som ligger strax utanför Kyoto var det enda Suntory-destilleri som jag besökte. Världens mest komplexa destilleri! Men mera om detta senare. Hakushu som ligger i trakterna av berget Fuji startade 1973 och har en kapacitet på ca 3 miljoner liter alkohol/år.

 

Efter att under många år producerat mindre än kapacitet, så har nu marknaden förändrats och det är full produktion, 5 miljoner liter alkohol/år, som gäller för Yamazaki – Japans största maltdestilleri. En huvudorsak till den ökade produktion är den framgång som varit för Highball. En drink som marknadsförts hårt av Suntory. Recept för Highball:

 

· Whisky (helst från Suntory) 1 del (=3-4 cl)

· Sodavatten 3 delar

· Stora isbitar; stora isbitar för att isen inte skall smälta för snabbt och göra drinken vattnig.

· Whisky och soda kyls; whisky gärna i frysskåp. Helst skall även glasen kylas.

 

Highball dricks ofta i stället för en öl före en måltid. Viktigt att den är riktigt kall.

 

Yamazaki – världens mest komplexa destilleri. Några fakta:

 

Kan tillverka 60 olika maltwhisky.

Har jäskar av både trä och rostfritt.

& wash stills och 6 spirit stills, alla olika!!

Utöver amerikansk och europeisk ek används även japansk ek, Mizunara.

 

Tyvärr lyckades vi inte få tag på någon Yamazaki 25yo till provningen. Kunde inte någonstans i Europa. Yamazaki 25yo var den bästa whisky jag provade under min resa och den enda whisky som jag drack två dram av.

 

Japan ligger bara inte långt bort från Sverige. Det är också ett land som i många avseenden är annorlunda jämfört med Sverige. Några tankar, reflektioner och upplevelser från min resa.

 

  • Det som på mig gjort störst intryck är renheten. Ligger inget skräp på gator. Finns knappt papperskorgar att kasta skräp i så man tar med sig det hem. Vid hemkomsten hade jag gått mindre än 200 m efter Bygatan innan jag hade sett mer skräp än under två veckor i Japan.
  • Shintoismen präglar människorna och bl.a. så finns det en omtanke och respekt för medmänniskorna som nästan har försvunnit i Sverige.
  • Fick äntligen chansen att se sumobrottning live. En traditionsrik och gammal japansk sport där de dock inte längre är dominerande.
  • Sakura, körsbärsblomningen, hade jag den ptroliga turen att få uppleva. Kom just den veckan som körsbärsträden blommade. Om man skal jämföra med någon svensk festlighet så kommer midsommar närmast för mig.
  • Att åka tåg, och då speciellt snabbtåget Shinkansen, var en upplevelse. Här kunde man ställa klockan efter tåget – otroligt bra tidshållning. Förbjudet att tal i mobiltelefon i sittavdelningen; man fick ställa sig i det lilla utrymmet mellan vagnarna i så fall.
  • T-banesystem i Tokyo fungerade mycket bra. Även vid fullsatta vagnar så var det inga problem att komma av vid önskad station.
  • Pachinco – ett spel som var riktigt högljutt och otroligt populärt bland japaner.
  • Japanska badhus – här är det nakenbad som gäller. Numera separata dam- och herravdelningar.
  • Om man höll sig till vanliga japanska matställen så var det billigt att äta. Vi valde ofta olika smårätter som vi delade på. Fick därigenom smaka på många maträtter. För första gången i mitt liv kom jag i kontakt med snurrsushi.
  • Ryokan – japanska hotell med madrass på golvet och skorna fick man ta av sig i receptionen. En typ av boende som jag inte skulle ha bokat själv. Men när jag nu har bott på det sättet de flesta nätter i Japan så känns det som en verklig upplevelse som jag absolut inte skulle vilja ha ogjord.
  • Man skall inte heller glömma geishor. Något verkligt japansk.

 

Japan har enligt min bedömning världens bästa whiskybarer. Små barer och där det måste finnas ledig sittplats för att få komma in. Första resan för Micke där vi kom in på alla barer. Stort sortiment och många ovanliga buteljeringar. Mest skotsk single malt. Mindre japansk whisky än jag hade trott. Kunde notera att Whisky Auction var en inköpskälla och barägarna hade god koll på aktuella priser. Bl.a. aktuella priser på Karuizawa 1967 där SMAD köpte de två flaskor som såldes strax före min avresa.

 

När jag sammanfattar resan så var det en upplevelse utöver det vanliga. För egen del känner jag mig övertygad om, att ingen svensk kan arrangera en bättre resa till Japan än Micke Nilsson. Man fixar kanske besök hos destillerier lika bra, men det var ju så mycket mer i vår resa. Dessutom talar Micke flytande japanska vilket bara innebär plus i det här fallet. Jag hade tillsammans med Bengan bearbetat Micke under en längre tid; åtminstone mer än två år. Så småningom blev vi godkända som ressällskap. Man inser vid en sådan här resa då gruppen umgås all vaken tid under två veckor att det är viktigt med en fungerande personkemi. Annars kan det bli jobbigt.

 

Bernt Sjödin

 

De whisky som provades:

Glas 1

Hakushu 12Y 43% OB, 559:-

6

poäng

Glas 2

Yamazaki 12Y 43% OB, 559:-

20

poäng

Glas 3

Hakushu 18Y 43% OB, 789:-

59

poäng

Glas 4

Yamazaki 18Y 43% OB, 1185:-

154

poäng

Glas 5

Hibiki 17Y 45%, 899:-

111

poäng

Glas 6

Yamazaki Puncheon 43% OB, 882:-

65

poäng

Glas 7

Hakushu Heavily Peated 46% OB, 882:-

119

poäng

 

 

 

 

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Hakushu 12Y 43% OB

Doft: Vanilj, äpplen, ek choklad, sötma, mjuk, godis, kolor

Smak: Godis, söt lakrits, ek, vanilj

Eftersmak: Godis, lakrits, vanilj, ek

Poäng: 87

 

Yamazaki 12Y 43% OB

Doft: Vanilj, sockersöt, ek, taniner, choklad

Smak: Godis, lakrits, pepprig, choklad, vanilj

Eftersmak: Kryddor, peppar, vanilj

Poäng: 86

 

Hakushu 18Y 43% OB

Doft: Sötma, vanilj, taniner, godis, bourbon toner

Smak: Bourbon toner, vanilj, ek, rök touch, sötma, choklad, godis

Eftersmak: Lätt rök, sötma, ek, vanilj, kryddor, lång och balanserad

Poäng: 89

 

Yamazaki 18Y 43% OB

Doft: Ek, sherry toner, choklad, torkad frukt, sötma

Smak: Sherry, sötma, ek, godis, frukt

Eftersmak: Sötma, sherrytoner, godis, torr ek, kryddor, lång

Poäng: 90

 

Hibiki 17Y 45%

Doft: Choklad, frukt, äpplen, viss bitterhet, lite ek

Smak: Vanilj, ek choklad

Eftersmak: Ek, choklad, lite kryddor

Poäng: 88

 

Yamazaki Puncheon 43% OB

Doft: Mycket söt, vanilj, ung, lite bitter

Smak: Sötma, godis, choklad, lite ek, lite taniner, kryddor, spritig

Eftersmak: Ek, choklad, kort

Poäng: 85

 

Hakushu Heavily Peated 46% OB

Doft: Rök, sötma, vanilj, lite godis

Smak Rök, sälta, kryddor, godis, ek, frukt, mjuk rök

Eftersmak: Vanilj, godis, sammetslen, kryddig, lång

Poäng: 88

 

ProvningsnoteringarBernt Sjödin

 

Hakushu 12yo, 43%

Färg: Guldfärgad

Doft: Fruktig, vanilj, mycket äpple

Smak: Äpplig, vanilj, lite fat

Eftersmak: Fattoner, vanilj

Poäng: 84

 

Yamazaki 12yo, 43%

Färg: Guld

Doft: Fattoner, lite pepprig

Smak: Torkad frukt, fat, aning vanilj

Eftersmak: Fattoner, vanilj, lite sötma, aning russin

Poäng: 86

 

Hakushu 18yo, 43%

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Fattoner, torkad frukt

Smak: Fattoner, torkad frukt, stor smak

Eftersmak: Lång – medellång, torkad frukt, sötma, fat

Poäng: 90

 

Yamazaki 18yo, 43%

Färg: Bärnsten

Doft: Stor, torkad frukt, fattoner

Smak: Fattoner, torkad frukt, sträv

Eftersmak: Lång med fat, torkad frukt, sötma, choklad

Poäng: 92

 

Hibiki 17yo, 45%

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Vanilj, frisk

Smak: Sötma, fat, vanilj

Eftersmak: Medellång med vanilj, fattoner, sötma, citrustoner

Poäng: 87

 

Yamazaki Puncheon, 43%

Färg: Guldfärgad

Doft: Fattoner, vaniljtoner, aning torkad frukt

Smak: Vanilj, fattoner, äpplig

Eftersmak: Mycket vanilj, lite fat, sötmatoner

Poäng: 85

 

Hakushu Heavily Peated, 46%

Färg: Guldfärgad

Doft: Rökig, vaniljtoner

Smak Rökig, äppeltoner

Eftersmak: Lång, rökig, vanilj, sötma

Poäng: 88