Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER
2019-02-12
Provning 199: PNA med Folke Andersson
Färre än 10 platser finns nu tillängliga!
Inbjudan till provning 199: PNA med Folke Andersson
Nu är inbjudan ute! Läs mer här!
Årsavgift 2019
Faktura är utskickad till medlemmarna via email till den emailadress medlemmen uppgav vid tecknande av medlemskap, alltså det kan vara en annan emailadress vi använder för er som medlem än den vi skickar ut inbjudningar till provningar & buteljeringar.
Har du inte mottagit faktura så titta i din "skräpmail".
Inbjudan till provning 198:Lura hjärnan med Thomas Sundblom
Nu är inbjudan ute! Läs mer här!
ANMÄLNINGSLÄGET
Färre än 10 platser återstår till PNA med Folke Andersson,
Provning 199
190212
FLASKUTLÄMNING
Just nu har vi inga flaskor för utlämning
För kontakt: buteljeringar@smad.se
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2018
Jag gjorde under tiden 4 – 17 april en resa till Japan för bl.a. destilleribesök. Men resan innehöll mycket mer; barbesök, kultur, bad m.m. Reseledare var Mikael Nilsson, spritansvarig på Akkurat. Övriga deltagare i resan var Maj Kozul, pubchef Bishops Arms Malmö och Bengt Carlson, f.d. tandläkare från Borås och min följeslagare vid otaliga whiskyevenemang.
Suntory har två maltdestillerier inom företaget, Yamazaki och Hakushu. Yamazaki är Japans äldsta destilleri och startade 1924 under ledning av Shenjiro Torii och Masataka Taketsuru. En vänskap som dock blev kortvarig. 1934 lämnade Taketsuru företaget och startade Nikka. Yamazaki som ligger strax utanför Kyoto var det enda Suntory-destilleri som jag besökte. Världens mest komplexa destilleri! Men mera om detta senare. Hakushu som ligger i trakterna av berget Fuji startade 1973 och har en kapacitet på ca 3 miljoner liter alkohol/år.
Efter att under många år producerat mindre än kapacitet, så har nu marknaden förändrats och det är full produktion, 5 miljoner liter alkohol/år, som gäller för Yamazaki – Japans största maltdestilleri. En huvudorsak till den ökade produktion är den framgång som varit för Highball. En drink som marknadsförts hårt av Suntory. Recept för Highball:
· Whisky (helst från Suntory) 1 del (=3-4 cl)
· Sodavatten 3 delar
· Stora isbitar; stora isbitar för att isen inte skall smälta för snabbt och göra drinken vattnig.
· Whisky och soda kyls; whisky gärna i frysskåp. Helst skall även glasen kylas.
Highball dricks ofta i stället för en öl före en måltid. Viktigt att den är riktigt kall.
Yamazaki – världens mest komplexa destilleri. Några fakta:
Kan tillverka 60 olika maltwhisky.
Har jäskar av både trä och rostfritt.
& wash stills och 6 spirit stills, alla olika!!
Utöver amerikansk och europeisk ek används även japansk ek, Mizunara.
Tyvärr lyckades vi inte få tag på någon Yamazaki 25yo till provningen. Kunde inte någonstans i Europa. Yamazaki 25yo var den bästa whisky jag provade under min resa och den enda whisky som jag drack två dram av.
Japan ligger bara inte långt bort från Sverige. Det är också ett land som i många avseenden är annorlunda jämfört med Sverige. Några tankar, reflektioner och upplevelser från min resa.
Japan har enligt min bedömning världens bästa whiskybarer. Små barer och där det måste finnas ledig sittplats för att få komma in. Första resan för Micke där vi kom in på alla barer. Stort sortiment och många ovanliga buteljeringar. Mest skotsk single malt. Mindre japansk whisky än jag hade trott. Kunde notera att Whisky Auction var en inköpskälla och barägarna hade god koll på aktuella priser. Bl.a. aktuella priser på Karuizawa 1967 där SMAD köpte de två flaskor som såldes strax före min avresa.
När jag sammanfattar resan så var det en upplevelse utöver det vanliga. För egen del känner jag mig övertygad om, att ingen svensk kan arrangera en bättre resa till Japan än Micke Nilsson. Man fixar kanske besök hos destillerier lika bra, men det var ju så mycket mer i vår resa. Dessutom talar Micke flytande japanska vilket bara innebär plus i det här fallet. Jag hade tillsammans med Bengan bearbetat Micke under en längre tid; åtminstone mer än två år. Så småningom blev vi godkända som ressällskap. Man inser vid en sådan här resa då gruppen umgås all vaken tid under två veckor att det är viktigt med en fungerande personkemi. Annars kan det bli jobbigt.
Bernt Sjödin
Glas 1 | Hakushu 12Y 43% OB, 559:- | 6 | poäng |
Glas 2 | Yamazaki 12Y 43% OB, 559:- | 20 | poäng |
Glas 3 | Hakushu 18Y 43% OB, 789:- | 59 | poäng |
Glas 4 | Yamazaki 18Y 43% OB, 1185:- | 154 | poäng |
Glas 5 | Hibiki 17Y 45%, 899:- | 111 | poäng |
Glas 6 | Yamazaki Puncheon 43% OB, 882:- | 65 | poäng |
Glas 7 | Hakushu Heavily Peated 46% OB, 882:- | 119 | poäng |
|
|
|
|
Provningsnoteringar Per Eriksson
Hakushu 12Y 43% OB
Doft: Vanilj, äpplen, ek choklad, sötma, mjuk, godis, kolor
Smak: Godis, söt lakrits, ek, vanilj
Eftersmak: Godis, lakrits, vanilj, ek
Poäng: 87
Yamazaki 12Y 43% OB
Doft: Vanilj, sockersöt, ek, taniner, choklad
Smak: Godis, lakrits, pepprig, choklad, vanilj
Eftersmak: Kryddor, peppar, vanilj
Poäng: 86
Hakushu 18Y 43% OB
Doft: Sötma, vanilj, taniner, godis, bourbon toner
Smak: Bourbon toner, vanilj, ek, rök touch, sötma, choklad, godis
Eftersmak: Lätt rök, sötma, ek, vanilj, kryddor, lång och balanserad
Poäng: 89
Yamazaki 18Y 43% OB
Doft: Ek, sherry toner, choklad, torkad frukt, sötma
Smak: Sherry, sötma, ek, godis, frukt
Eftersmak: Sötma, sherrytoner, godis, torr ek, kryddor, lång
Poäng: 90
Hibiki 17Y 45%
Doft: Choklad, frukt, äpplen, viss bitterhet, lite ek
Smak: Vanilj, ek choklad
Eftersmak: Ek, choklad, lite kryddor
Poäng: 88
Yamazaki Puncheon 43% OB
Doft: Mycket söt, vanilj, ung, lite bitter
Smak: Sötma, godis, choklad, lite ek, lite taniner, kryddor, spritig
Eftersmak: Ek, choklad, kort
Poäng: 85
Hakushu Heavily Peated 46% OB
Doft: Rök, sötma, vanilj, lite godis
Smak Rök, sälta, kryddor, godis, ek, frukt, mjuk rök
Eftersmak: Vanilj, godis, sammetslen, kryddig, lång
Poäng: 88
ProvningsnoteringarBernt Sjödin
Hakushu 12yo, 43%
Färg: Guldfärgad
Doft: Fruktig, vanilj, mycket äpple
Smak: Äpplig, vanilj, lite fat
Eftersmak: Fattoner, vanilj
Poäng: 84
Yamazaki 12yo, 43%
Färg: Guld
Doft: Fattoner, lite pepprig
Smak: Torkad frukt, fat, aning vanilj
Eftersmak: Fattoner, vanilj, lite sötma, aning russin
Poäng: 86
Hakushu 18yo, 43%
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Fattoner, torkad frukt
Smak: Fattoner, torkad frukt, stor smak
Eftersmak: Lång – medellång, torkad frukt, sötma, fat
Poäng: 90
Yamazaki 18yo, 43%
Färg: Bärnsten
Doft: Stor, torkad frukt, fattoner
Smak: Fattoner, torkad frukt, sträv
Eftersmak: Lång med fat, torkad frukt, sötma, choklad
Poäng: 92
Hibiki 17yo, 45%
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Vanilj, frisk
Smak: Sötma, fat, vanilj
Eftersmak: Medellång med vanilj, fattoner, sötma, citrustoner
Poäng: 87
Yamazaki Puncheon, 43%
Färg: Guldfärgad
Doft: Fattoner, vaniljtoner, aning torkad frukt
Smak: Vanilj, fattoner, äpplig
Eftersmak: Mycket vanilj, lite fat, sötmatoner
Poäng: 85
Hakushu Heavily Peated, 46%
Färg: Guldfärgad
Doft: Rökig, vaniljtoner
Smak Rökig, äppeltoner
Eftersmak: Lång, rökig, vanilj, sötma
Poäng: 88