Provning 100 2x100 år Islay

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 100: 2x100 År Islay 100417

Provning nr 100 – en provning som har förberetts i över 2 år! I mars beslutades ramarna för provningen:

 

  • Islaytema med enbart destilleributeljeringar – en whisky per destilleri.
  • Sammanlagd ålder på whisky = 2x100 år.
  • Planera för 140 deltagare.
  • Subventionera provningen.
  • Bjuda in representanter för leverantörer.

 

Maj 2008 gjordes det första köpet av whisky. April 2009 var 8 av 9 whisky inköpta, endast Kilchoman saknades. En framförhållning som SMAD aldrig haft tidigare vid någon provning.

 

Gäster från importörer vid provningen var:

 

  • Patrik Strandberg, f.d. Bowmore och SMAD:s förste externa provningsledare.
  • Matts Björke, Bunnahabhain.
  • Janne Groth, Caol Ila, Lagavulin och Port Ellen.
  • Thomas Sundblom, Kilchoman.
  • Adam Misiura, Laphroaig.

 

Bernt Sjödin som ledde dagens provning berättade dels en del om SMAD:s första år och dels en del om Islay och sin kärlek till ön. Gästerna från importörerna berättade lite om sin whisky.

 

SMAD:s första provning genomfördes 7 juni 1997 på Officerssalongen vid Rommehedslägret. 10-talet deltagare vid dagens provning var även med vid premiären – klubbens verkliga veteraner. Redan vid provning nr 2 hade verksamheten börjat styras upp. Eget PG-nummer hade anskaffats (det som gäller än idag), omröstning om kvällens bästa whisky (Mosstowie 1975) och mat – Hotch Potch (skotsk fårsoppa). Vid den tredje provningen gästades vi av Patrik Strandberg. Förste engelskspråkige provningsledare var Robin Tucek från Blackadder vid provning nr 5 våren 1998. Under en tid genomfördes också specialprovningar med en flaska/whisky och telefonanmälan – en provningstyp som idag har upphört. 2001 genomfördes den första s.k. superspecialprovningen – Springbank Limited Edition under ledning av Euan Mitchell. En provning som kommer att gå i da capo augusti 2010. I och med Euan Mitchell hade vi inlett traditionen med årets skotte, något som idag har växt till ett antal besök per år och inte enbart av skottar.

 

Många medlemmar hade med stor förväntan sett fram mot provningen. Efter drygt 2 dygn var alla 140 platserna bokade! Tyvärr var det ett antal medlemmar som inte kunde beredas plats. Hade vi haft utrymme och mer whisky så hade säkerligen deltagarantalet uppgått till ca 200.

 

2010-04-22

Bernt Sjödin

 

Den inbjudan som skickades ut

 

De whisky som provades:

Glas 1

Ardbeg Airigh Nam Beist 1990/2008, 46%, 599 kr

20

poäng

Glas 2

Bowmore 25yo, 43% , 2178 kr

36

poäng

Glas 3

Bruichladdich 15yo Second Edition, 46%, 469 kr

48

poäng

Glas 4

Bunnahabhain 34yo/1968, 43,5%, 2494 kr

105

poäng

Glas 5

Caol Ila 25yo/1978, 58,4%, 1499 kr

99

poäng

Glas 6

Kilchoman Inaugural Release 3yo, 46%, 5449 kr

11

poäng

Glas 7

Lagavulin 21yo/1985, 56,5%, 1799 kr

141

poäng

Glas 8

Laphroaig 30yo Càirdeas, 43%, 5413 kr

148

poäng

Glas 9

Port Ellen 29yo/1978 8th Annual Release, 55,3%, 2399 kr

82

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Ardbeg Airigh Nam Beist 1990/2008, 46%

Doft: Rök, nötter, sälta, kryddor

Smak: Rök, sälta, nötter, kryddor

Eftersmak: Rök, sälta, kryddor

Poäng: 86

 

Bowmore 25yo, 43%, buteljerad omkring 2004-2005

Doft: Rök, sherry, svavelton, frukter, jul, fikon, dadlar

Smak: Sherry, frukter, godis, fikon, jul

Eftersmak: Frukt, godis, jul, sherry, mycket lång

Poäng: 93

 

Bruichladdich 15yo Second Edition, 46%

Doft: Sherrytoner, frukt, kola, godis

Smak: Sherry, godis, frukt

Eftersmak: Sherry, spritig, ek, viss frukt

Poäng: 85

 

Bunnahabhain 34yo/1968, 43,5%

Doft: Godis, sherry, sötma, ek, fikon, dadlar

Smak: Godis, sherry, sötma, fikon, lätt ek, russin

Eftersmak: Sherry, sötma, choklad, mycket lång

Poäng: 94

 

Caol Ila 25yo/1978, 58,4%

Doft: Mild rök, nötter, sälta, viss sötma, lite ek

Smak: Sötma, spritig, nötter, rök, ljus choklad

Eftersmak: Choklad, sötma, rök, kryddor

Poäng: 90

 

Kilchoman Inaugural Release 3yo, 46%

Doft: Massiv rök, ungdom, viss sötma

Smak: Rök, ung, kryddor, mjuk

Eftersmak: Rök, kryddor

Poäng: 82

 

Lagavulin 21yo/1985, 56,5% (europeisk ek)

Doft: Rök, spritig, sälta, kryddor

Smak: Rök, tjära, sälta, choklad, kryddor

Eftersmak: Choklad, rök, tjära, sälta, lång

Poäng: 92

 

Laphroaig 30yo Càirdeas, 43%

Doft: Frukt, godis, ek, fikon, julkaka, komplex, mycket fin

Smak: Frukt, godis, fikon, komplex, jul, bär, enorm

Eftersmak: Frukt, bär, godis

Poäng: 98

 

Port Ellen 29yo/1978 8th Annual Release, 55,3%

Doft: Rök, sälta, ek, kryddor, nötter, spritig

Smak: Rök, sälta, kryddor, viss ek, choklad

Eftersmak: Rök, sälta, kryddor

Poäng: 91

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Ardbeg Airigh Nam Beist 1990/2008, 46%

Färg: Guldfärgad

Doft: Torvrökig, aning fruktig, vaniljtoner

Smak: Rökig, torvig, aning fruktig

Eftersmak: Lång, rökig, fruktig, mogna äpplen

Poäng: 91

 

Bowmore 25yo, 43%, buteljerad omkring 2004-2005

Färg: Bärnsten

Doft: Rökig, torkad frukt

Smak: Rökig, torkad frukt, aning sötma, mycket frukt

Eftersmak: Lång med rök och mycket frukt, chokladtoner

Poäng: 94

 

Bruichladdich 15yo Second Edition, 46%

Färg: Mörk guld

Doft: Aning svavelton ?, vinösa toner, sötmatoner

Smak: Kryddig, fattoner, sötma, fyllig, mogna äpplen/päron

Eftersmak: Medellång med fruktighet, aning vinös

Poäng: 88

 

Bunnahabhain 34yo/1968, 43,5%

Färg: Bärnsten

Doft: Torkad frukt, aning fat, sötmatoner, dadlar, aning svavel

Smak: Torkad frukt, stor, aning fat, sötma

Eftersmak: Lång med choklad, sötmatoner, torkad frukt

Poäng: 95

 

Caol Ila 25yo/1978, 58,4%

Färg: Guldfärgad

Doft: Rökighet – en ren rökighet, lite exotiska frukter

Smak: Rökig, sältatoner

Eftersmak: Lång med saltrökighet, aning choklad

Poäng: 91

 

Kilchoman Inaugural Release 3yo, 46%

Färg: Ljus guld

Doft: Rökig, ungdomlig (men inte råspritig), torvig

Smak: Rökig, viss fruktighet, lite torkad frukt

Eftersmak: Lång med rök och viss sötmaton, choklad

Poäng: 84

 

Lagavulin 21yo/1985, 56,5% (europeisk ek)

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Röktoner, torkad frukt, stor

Smak: Rökig, fyllig, torvig, sötmatoner

Eftersmak: Lång med torvrök, aning sötma, torkad frukt

Poäng: 95

 

Laphroaig 30yo Càirdeas, 43%

Färg: Bärnsten

Doft: Röktoner, russin, lite torkad frukt, stor

Smak: Fyllig, rökig, torkad frukt, sötmatoner

Eftersmak: Lång med rök, sötma, chokladtoner

Poäng: 96

 

Port Ellen 29yo/1978 8th Annual Release, 55,3%

Färg: Mörk guld

Doft: Röktoner, aning källare

Smak: Rökig, vaniljtoner, fyllig

Eftersmak: Lång, rökig, vanilj, viss fruktighet

Poäng: 94