Provning 183 Douglas Laing med Jan Beckers

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

17-12-12 18:30-19:30

17-12-13 07:00-07:20

17-12-20 16:30-17:30

17-12-22 16:30-17:00

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Highland Park,

Caol Ila från 17-12-20

  • Provning t.o.m. #186 Arran

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 183: Douglas Laing med Jan Beckers, 2017-10-06

I programmet för 2017 har det hela tiden funnits en lucka och ingen provningsledare har annonserats. Vem vi ville ha har varit klart länge, men vi hade inte fått någon definitiv bekräftelse. När det var klart så råkade dock vederbörande bryta vristen och tvingades gipsa foten och kunde inte åka någonstans. Inte ens till Borlänge. Vederbörande kanske kommer hösten 2018 i stället och firar SMAD 21 år. Och att hitta bra alternativ med så kort varsel innehöll vissa utmaningar. Vi fick nej av olika skäl från ett par personer som uppfyllde de krav vi arbetat efter och som bl.a. innebär, att vederbörande skulle ha besökt SMAD tidigare. Ordförande Anders och undertecknad diskuterade om det fanns något alternativ till att inte ha någon provning. Vi kunde då bara se ett alternativ som vi tyckte var OK baserat på våra krav. För Douglas Laing som gjorde vår jubileumsbuteljering kunde vi tänka oss att göra ett undantag. Sagt och gjort så kontaktades dom. Och det blev omgående ett positivt svar. Så nu var problemet med luckan i årsprogrammet löst. Jan Beckers - Global Malt Ambassador hos Douglas Laing - kom till Sverige och Borlänge för att leda provningen. När han ändå var i Sverige så genomfördes en mindre provning i Stockholm kvällen före. Jan Beckers är en belgare som vigt sitt liv åt skotsk whisky. Han har nu arbetat snart 10 år hos Douglas Laing. Före det arbetade han som guide hos Glenfiddich under ett antal år.

 

Douglas Laing är en av de mest framstående oberoende buteljerarna i Skottland. Företaget som bildades 1948 var under många år nästan helt inriktade på Blended Scotch och Sydostasien var en stor marknad. Den ekonomiska krisen där under 1990-talet medförde en kraftigt minskad försäljning. Något som då också skapade stora problem för Douglas Laing. Single malt var något som vid den tiden väckte ett allt större intresse, vilket i rådande situation blev Douglas Laings lycka. Satsningen på single malt blev en formidabel succé för dom. Framför allt har deras buteljeringar av Brora, Port Ellen och Ardbeg blivit både uppskattade och eftersökta.

 

Det som för något år sedan var Douglas Laing ägdes av de två bröderna Fred och Stewart Laing, men för något år sedan delades företaget i två delar. Ett behöll namnet Douglas Laing och det andra tog namnet Hunter Laing. Lager och produktserier delades mellan företagen samtidigt som nya skapades. Den allra bästa whiskyn från Douglas Laing buteljeras som XOP - Xtra Old Particular. Det är endast ett fåtal fat som klarar det nålsögat. Serien under XOP har namnet Old Particular. Något som hos gamla Douglas Laing kan jämföras med Old Malt Cask.

 

Dagens provning var koncentrerad till whisky från dessa två serier. Därutöver ingick vår jubileumsbuteljering Linkwood 20yo och den senaste julversionen av Big Peat. När de rara dropparna avnjutits och det blev dags för omröstning, så framstod det tydligt även för oss, att XOP är ett snäpp bättre än Old Particular. De två XOP blev överlägsna vinnare. Men vår jubileumsbuteljering lade glädjande nog beslag på tredjeplatsen, vilket jag tycker ger ett bra betyg för "vår" whisky.

 

De whisky som provades:

Glas 1

Linkwood 17yo/1997-2014 Old Particular, 52,3 %; 1049 kr

17

poäng

Glas 2

Linkwood 20yo/1996-2017 SMAD 20 år, 58,8 %; 1350 kr

79

poäng

Glas 3

Blair Athol 18yo/1995-2014 Old Particular, 48,4 %; 1095 kr

46

poäng

Glas 4

Glenturret 28yo/1987-2016 Old Particular, 45,9 %; 1495 kr

78

poäng

Glas 5

Bruichladdich 25yo/1991-2016 XOP, 54,6 %; 2695 kr

134

poäng

Glas 6

Glen Grant 25yo/1990-2016 XOP, 56,1 %; 2449 kr

181

poäng

Glas 7

Big Peat Christmas 2016, 54,6 %; 669 kr

10

poäng

Glas 8

Ledaig 18yo Old Particular, 48,4 %; 1195 kr

7

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Linkwood 17yo/1997-2014 Old Particular, 52,3 %; 401 flaskor

Färg:Ljus guld

Doft:Vanilj, gula äpplen, lite kryddig

Smak:Vanilj, pepprig, lite eldig

Eftersmak:Pepprig, vanilj, gula äpplen, lite sötma

Poäng:88

Fat:Refill hogshead

 

Linkwood 20yo/1996-2017 SMAD 20 år, 58,8 %; 264 flaskor

Färg:Mörk guld - ljus bärnsten

Doft:Lite torkad frukt, lite kryddig

Smak:Kryddig/pepprig, torkad frukt, eldig

Eftersmak:Söt, torkad frukt, aning pepprig, ganska lång, fattoner

Poäng:91

Fat:Refill sherry hogshead

 

Blair Athol 18yo/1995-2014 Old Particular, 48,4 %; 681 flaskor

Färg:Guldfärgad

Doft:Aning torkad frukt, måttlig, fräsch frukt

Smak:Lite pepprig, sötmatoner

Eftersmak:Medellång, söt - väldigt söt, russin, lite vanilj

Poäng:89

Fat:Sherry butt

 

Glenturret 28yo/1987-2016 Old Particular, 45,9 %; 171 flaskor

Färg:Ljus guld - guld

Doft:Måttlig, aning vanilj, lite fikon

Smak:Lite sötma, torkad frukt, pepprig

Eftersmak:Mjölkchokladsötma, torkad frukt, lite pepprig, sockersötma

Poäng:90

Fat:Refill hogshead

 

Bruichladdich 25yo/1991-2016 XOP, 54,6 %; 197 flaskor

Färg:Ljus guld

Doft:Vaniljtoner, äppelfruktig

Smak:Vanilj, mycket äpple, fat, söt, vaniljsocker

Eftersmak:Äpple, vanilj, fat, sötma

Poäng:92

Fat:Refill hogshead; selected by Jan Beckers

 

Glen Grant 25yo/1990-2016 XOP, 56,1 %; 205 flaskor

Färg:Mörk guld - ljus bärnsten

Doft:Vanilj, mogna/övermogna äpplen

Smak:Choklad, pepprig, torkad frukt, fat

Eftersmak:Torkad frukt, choklad, fattoner, sötmatoner

Poäng:93-94

Fat:Refill hogshead; selected by Fred Laing

 

Big Peat Christmas 2016, 54,6 %;

Färg:Ljus guld

Doft:Rök, ungdomlig

Smak:Rök, vanilj, ungdomlig, eldig

Eftersmak:Lite sötma, rök; lite endimensionell

Poäng:80

Fat:Refill hogshead; alla Islaydestillerier ingår

 

Ledaig 18yo Old Particular, 48,4 %; 252 flaskor

Färg:Mörk guld - ljus bärnsten

Doft:Rök, torkad frukt, stor

Smak:Sötma, torkad frukt, fat, aning rök

Eftersmak:Rök, söt, torkad frukt, choklad, lång

Poäng:85

Fat:Refill butt