Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
ANMÄLNINGSLÄGET
2019-11-04
Provning 207
Superspecial 2019 - Slutsåld sedan länge!
NYHETER
2019-10-10
Provning 206
Nu är inbjudan ut för provning 206: Michters Bourbon & Rye + Cocktalis
2019-09-12
Provning 205
Nu är inbjudan ut för provning 205: Kilchoman med James Wills
2019-08-15
Nu kan du anmäla dig till höstens andra provning!
Svenska Eldvatten med Tommy och Peter
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2019
SMAD:s fjärde provning hade temat Campeltown. Föreningens ordförande Bernt Sjödin redogjorde för regionens historik – både dess uppgång och fall. De 68 stycken åhörarna delgavs även Bernts egna intryck från semestern 1997 då bland annat Springbank besöktes. Kuriosa är att destilleriet, det enda som idag producerar whisky i Campeltown, använder lärkträ från Sverige till jäskaren! Produktionen på det familjeägda toppdestilleriet är endast 200.000 liter per år, varav 80 procent är single malt. Till skillnad från flertalet andra tillverkare kylfiltreras ingen whisky hos Springbank. Efter ett uppskattat föredrag provades följande högklassiga single malt från regionen:
Bärnstensfärgad.
Doften fruktig med vegetal ton. Inslag av salt, plast, honung.
Fruktig, mild smak, inslag av ljungaromer. Viss sälta
Ljusgul färg, ej klar.
Enorm rökighet med tydligt sött inslag.
Stor, honungssöt, rökig, litet endimensionell smak.
Svagt halmgul, ej klar.
Mjuk fin sälta och rökighet. Behaglig doft, inslag av citrus.
Stor, burdus, salt, lång smak med tydlig rökighet.
Svagt halmgul, ej klar.
Mjuk fin sälta och rökighet. Behaglig doft, inslag av citrus.
Stor, burdus, salt, lång smak med tydlig rökighet.
Bärnstensfärgad, ej klar.
Fantastisk doft med sherryaromer, äpple, vanilj och honung. Finstämd rökighet.
Tydlig sälta, mycket komplex, balanserad whisky med enorm längd. En av de stora!