Provning 48 Ny Västkusts Whisky

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 048: Ny västkustwhisky - 050129

SPRINGBANK

 

” En stor whisky från det mest kompletta av de traditionella destillerirerna. Här görs den salta, kokosliknande Springbank och den jordiga, torviga Longrow” Michel Jackson

 

Ursprungligen mer än 30 destillerier. I Campbeltown i dag 2 där Springbank grundades 1828.

Den mest provade whiskyn hos SMAD. Komplett destilleri med malting floors och egen buteljering.

Malt; Longrow 55 h torvrök, Springbank 6h (18 varmluft), Hazelburn enbart varmluft 24 – 30 h. (Longrow och Hazelburn är för övrigt 2 nedlagda destillerier 1824-1894 respektive 1796-1911.)

Mäskkar av järn medan jäskaren, 5 st, är tillverkade av trä.

Mycket speciell destillering med 3 pannor (feints still mellan wash och spirit still) vilket ger Springbank 21/2 destilleringar, Hazelburn trippeldestilleras medan Longrow som vi provar i dag trad dubbeldestilleras.

Ex-bourbon och sherryfat, ingen färgtillsats eller kylfiltrering.

 

Longrow har man tillverkat varje år sedan 1990 (10Y) 14-åringen som vi skall prova idag är en nyhet.

Vi har provat Longrow vid ett antal tillfällen tidigare från såväl bourbon som sherryfat och den har placerat sig bra. (14-åringen är lagrad på sherryfat)

 

Utifrån dessa erfarenheter bör vi hitta;

 

(Guld, ljus guld)

Doft; pinje, rök, salt choklad?

Kropp; lätt oljig

Smak; kokos, pinje, peppar, torv

Eftersmak; brasa, värmande, viss sötma?

 

Den 10Y ger Michel Jackson 88p

 

ISLE OF JURA

 

”Whiskyn har en tydlig anstrykning av tall” Michel Jackson

 

Närmaste granne med Islay men samtidigt väldigt olika. Destilleriet går tillbaka till 1810 och ligger vid Craighouse men byggdes i stort om 1960. Jura är väl mest känt för sitt berg och George Orwell som här skrev 1984 (under hans tid stod destilleriet i malpåse).

Unpeated malt från Port Ellen.

Mäskkar och jäskar, 6 st, av rostfritt stål, jäsning 59 h.

4 pannor.

Buteljering, Leith Edinburgh

Fat, ex-bourbon och sherry.

Isle of jura har vi provat tidigare och i oktober 03 konstaterade Bernt att det nog är en medioker whisky samtidigt vet jag att besökarna vid Jura förra året var beredda att omvärdera destilleriet. Vi får väl se hur den 15Y faller ut. (Sherryfat totalt 850 flaskor)

 

Vi bör hitta igen;

(Bright Gold)

Doft; ammoniak, olja, pinje, jord, salt.

Kropp; lätt något oljig

Smak; söt, malt, oljig, torr-salt, pinje, jord

Eftersmak; ngt maltig, söt men även salt.

 

Michel Jackson ger den 10Y 72p och den 20Y 78p

 

CAOL ILA

 

”Kännarna älskar den oljiga. Enbärssmakande whiskyn från det Islaydestilleriet” MJ

 

Islay, räcker väl egentligen som presentation. Grundat 1846, ett av de numera 7 verksamma destillerirerna på Islay. Ligger vid Port Askaig närmast Jura.

Byggdes om 1879 och blev egentligen nybyggt 1973-74.

Malten kommer från Port Ellen och är ngt mindre rökig än vad som annars är normalt på Islay.

Mäskkar av gjutjärn och jäskar av Finsk furu, 8 st.

6 st pannor i ett nybyggt Stillroom med en fantastisk utsikt, säger de som varit där.

Ex-bourbonfat

Buteljering i Glasgow

Vi har tidigare provat såväl en 15- som 22-årig medan dagens 25-åring är en nyhet (Amerikansk och Europeisk ek, blandning bourbon o sherry, totalt 6000 flaskor)

 

Vi borde hitta;

(gul)

Doft; torvrök, enris, sjögräs

Kropp; solid, oljig

Smak; oljig, enris, torvig-torr, olivolja?

Eftersmak; lång, värmande

 

Michel Jackson ger Caol Ila runt 80p medan jag vet att många SMAD-medlemmar finner den 18Y synnerligen prisvärd

 

BENRIACH

 

Speyside, relativt nära Elgin, Morayshire, ägs av Seagram som också äger Longmorn och har väl stått i skuggan av det senare.

Startade 1898 men lades i malpåse efter 2 år och öppnades inte förrän 1965.

Har ingått i Queen Anne. Whiskyn har tidigare inte gjort mycket väsen av sig som single malt. Anses vara den whisky som mest påminner om Kanadensisk dito, vilket väl i våra kretsar knappast är någon merit. Nu är det inte den vi skall prova!

Eget golvmälteri, det minsta i Scotland och 4 pannor.

Den whisky vi skall prova är helt ny och jag har inga tasting notes.

 

Enligt destilleriet är det här den mest rökiga Speyside-whiskyn

Övertoner av torvrök kombinerat med en bakgrund av frukt, blommor och ljung

Närvaro av ek

Torv bittersöt

 

BEN NEVIS

 

”Whiskyn har inslag av choklad och frukt, turistmål vid foten av Storbritanniens högsta berg”

 

Destilleriet ligger vid Fort William – Ben Nevis 1825. Numera ägt av Nikka Japan och har väl mest använts för blended whisky.

Malt; relativt rökig från Tain

Mäsk – och jäskar av rostfritt stål

Pannor 2+2

Fat ex sherry bourbon, French wine

Buteljering Invergordon

 

Ben Nevis har vi nog inte provat tidigare, enligt Michel Jackson är house style;

Fruktig – blommig, oljig, ngt rökig. Lämplig till en bok i sängen.

En 26 som MJ provat och som han gav 78p

(bärnsten)

Doft; mörk choklad, apelsin blommor

Kropp; len

Smak; ren, frukt toffee, nötter, sherry

Eftersmak; mkt lång, rök, ek, väl balanserad.

 

TALISKER

 

”I Skyes berömda destilleri görs en pepprig whisky” MJ

 

Släkten MacAskil grundade 1830 destilleriet på ön Skye i Carbost längst inne i viken Loch Harport. Robert Louis Stevenson fann Talisker i klass för sig, Jim Murray anser att det här är en av världens bästa whisky. Vännerna burkar hävda att den peppriga smaken kommer från Cuillin Hills, ett vulkaniskt bergmassiv med tillhörande lavafloder.

Destilleriet ägs numera av United Distillers och Vintners. 1928 övergick man till dubbeldestillation men speciellt washpannorna lär ha en säregen form.

Malt; från Muir of Ord, ganska kraftigt rökt

Mäskkar, 1998 rostfritt stål

Jäskar; 6 st av Oregon pine, jäsning 60 h annars vanligt med 48 h.

Pannor; stillhouse rebuilt 1960, 2 + 3 pannor med som sagt speciell form

Fat; ex-bourbon används upp till 3ggr, double matured 6 mån i sherryfat, amoroso.

Buteljering; Fife

Vi har vid 2 tidigare tillfällen provat Talisker 10 respektive 20Y. På whisky convention i höstas provades den här 18Y i fint sällskap och blev nog de flestas favorit.

Det är alltså en ny standardbuteljering från Talisker

 

Doft; stickande, pepprig, rök-antydan, gräs

Kropp; stor, lätt sirap

Smak; rökig, malt-söt, peppar, sötma och salt

Eftersmak; pepprig, lång

 

Michael Jackson ger Talisker 90p