Provning 175 Glenfiddich med Ian Millar

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

22/11 18.30 - 19.30

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #184 Glenfarclas

 

Adress för utlämning är:

Lenngrensgatan 3 i Borlänge

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 175:Glenfiddich med Ian Millar 170120

Nu har SMAD:s jubileumsår för att fira SMAD 20 år inletts. Och starten blev lysande med Ian Millar som provningsledare och 175 deltagare. Den största provning som Ian genomfört i Sverige! Provningen var planerad för 140 deltagare. Men intresset visade sig vara väsentligt större än styrelsen trott. Ian var mer realist än vi, och hade sett till att det fanns whisky för 175 personer. Men det var ytterligare 15 – 20 personer som hade hoppats på en plats. Tyvärr fanns det ingen mer whisky tillgänglig så att vi kunde ta emot även dessa.

 

Planeringen för 2017 började redan i maj 2013 – snacka om framförhållning! Ian Millar fanns med på listan över önskade provningsledare 2017 redan från början. Han gjorde succé vid besöket 2013 så det var självklart att försöka få honom att återkomma under 2017. Dock är det så, att Ian lämnade sitt arbete som Global Brand Ambassador i början av 2016 och arbetar numera bara med prestigewhisky. Men han gjorde ett undantag och gick tillbaka i sin gamla roll för en kväll i Borlänge.

 

Ian har nu arbetat 45 år inom whiskybranschen. Började en gång i tiden hos Blair Athol. Passerad sedan bl.a. Mortlach innan han 1998 började hos William Grant som destillerichef för Glenfiddich. En roll han hade till 2006 då han började som Global Brand Ambassador.

 

Kvällens provning var koncentrerad till det s.k. Project XX (Project 20). Vid den årliga sammandragningen med Glenfiddich Brand Ambassadors från hela världen så startade Project XX. De 20 ambassadörerna valde ut ett fat vardera som sedan blandades till Glenfiddich Project XX, glas nr 3 i provningen. Vi provade fatprov från tre av fat som ingick i blandningen. Ian hade valt fatet som vi provade i glas 1. Framgick vid provningen att Ian är väldigt förtjust i whisky på amerikansk ek. I glas nr 2 är prov från det fat som Struan Grant Ralph valt. Struan är efterträdare till Ian. Han skulle också ha varit med i Borlänge, men råkade ut för en olycka i Stockholm så han tvingades stanna kvar där. Spännande att få prova tre helt olika whisky som finns med i slutprodukten.

 

Personligen tyckte jag dock att glas 3 hade lite svårt att hävda sig genom sin ”låga” alkoholhalt och i konkurrens med bara fatstarka whisky.

 

Solera har jag provat ett antal gånger med Ian. Ger honom möjligheten till allsång på melodin Volare, men där det sjungs Solera i stället för Volare.

 

"Solera oh-oh

Solera oh-oh-oh-oh

This whisky is simply the best

Much better than all of the rest"

 

Som avslutning var det två fatprov, 21 resp. 31 år gamla, som röstades fram som kvällens bästa whisky med god marginal. Personligen hade jag glas 2 med den europeiska eken som nr 2 och 30-åringen som vinnare.

 

Utöver att Ian är en fantastisk provningsledare, så var det en annorlunda provning. Vi har aldrig haft så många fatprov vid någon tidigare provning. Och därigenom kan man också säga, att provningen är verkligt unik – den kan aldrig upprepas igen!

 

En kanonstart på jubileumsåret. Och vi sjöng. I slutet av provningen deltog, på Ians initiativ, alla unisont i framförandet av den svenska nationalsången! Ian blev rörd av mäktigheten som detta skapade och sade till mig efteråt att vi bör göra detta vid varje provning under 2017.

 

De whisky som provades:

Glas 1

Glenfiddich Project XX American Oak 17yo/1999, 61,0 %

30

poäng

Glas 2

Glenfiddich Projext XX European Oak 18yo/1998, 58,1 %

63

poäng

Glas 3

Glenfiddich Project XX, 47 %

28

poäng

Glas 4

Glenfiddich 15yo/Solera cask strength, 58,6 %

48

poäng

Glas 5

Glenfiddich 21yo/1995, 56,8 %

135

poäng

Glas 6

Glenfiddich 32yo/1984, 49,1 %

145

poäng

Glas 7

Glenfiddich Project XX 12yo/2004, 55,2 %

8

poäng

 

Glas 7 var en extrawhisky och provades först.

 

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Glenfiddich Project XX American Oak 17yo/1999, 61,0 %; Ians bidrag till Project XX

Färg:Guldfärgad

Doft:Vanilj, fruktig

Smak:Söt, kryddig, eldig

Eftersmak:Vanilj, kryddig, lite sötma, eldig, chokladtoner

Poäng:91

 

Glenfiddich Projext XX European Oak 18yo/1998, 58,1 %

Färg:Mörk, brun med gröna nyanser påminnande om Madeira

Doft:Mörk choklad, mörka frukter, stor

Smak:Lite sträv, russin, torkad frukt, stor

Eftersmak:Torkad frukt, mörk choklad, lång, sötma

Poäng:94

 

Glenfiddich Project XX, 47 %

Färg:Mörk guld – ljus bärnsten

Doft:Vanilj, lite torkad frukt

Smak:Lätt, kryddig, lite oljig

Eftersmak:Röktoner, vanilj, sötma

Poäng:86

 

Glenfiddich 15yo/Solera cask strength, 58,6 %

Färg:Mörk guld

Doft:Vanilj, eldig

Smak:Sötma, vanilj, kryddig

Eftersmak:Vanilj, sötma, lite torkad frukt

Poäng:91

 

Glenfiddich 21yo/1995, 56,8 %

Färg:Guldfärgad

Doft:Eldig, vanilj, äpplig

Smak:Banan, vanilj, kryddig, lite choklad

Eftersmak:Vanilj, sötma, mjölkchoklad, krämig, banan

Poäng:92-93

 

Glenfiddich 32yo/1984, 49,1 %

Färg:Mörk guld

Doft:Vanilj, fruktig, lite torkad frukt

Smak:Vanilj, mörk choklad, lite sötma

Eftersmak:Choklad, vanilj, lite oljig, sötma

Poäng:94

1984 – 2014: Bourbonfat, 2014 – 2016 Sherry cask

 

Glenfiddich Project XX 12yo/2004, 55,2 %

Färg:Guldfärgad

Doft:Äpplig, vanilj, kryddig

Smak:Lite eldig, vanilj

Eftersmak:Eldig, vanilj, sötma, mjölkchoklad, oljig

Poäng:88