Provning 34 Udda whisky

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

22/11 18.30 - 19.30

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #184 Glenfarclas

 

Adress för utlämning är:

Lenngrensgatan 3 i Borlänge

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 034: Udda Whisky - 030308

Noteringar från specialprovning 8 mars 2003. (Provning 34)

 

Så har SMAD då återigen genomfört en provning av högklassig whisky. Samtliga fem provningswhiskyn höll en hög nivå och det var ingen av dem som på något sätt föll ur ramen. Blev också extra tydligt vid jämförelse med referenswhiskyn (Glenlivet 12Y). Jag uppfattade att det var fler än jag som hade svårighet att plocka ut endast en vinnare. Den omröstning som gjordes gav dock en förkrossande seger till de två rökigaste med Talisker i topp strax före Brora. Övriga tre whiskyn fick endast ströröster av några tappra avvikare (bl.a. undertecknad).

 

Några noteringar för provade whiskyn.

Glenmorangie 1981 Sauternes Wood Finish, 46%; 2150:- kr

 

Doften dominerades av smörkolesötma. I smaken framträdde bl.a. sötma och krämighet. Lång smak med bestående sötmatoner. Lagringen på Sauternesfat (Château d´Yquem) har skett de sista 2 åren. Betyder alltså en normal 18-åring med slutlagring på sötvinsfat. Var en annorlunda Glenmorangie och bättre än jag förväntat mig. Någon tyckte också att den växte efter en tid i glaset och blev bättre.

Bunnahabhain 33Y/1968 Auld Acquaitance, 44%; 1600:- kr

 

Den ojämförligt bästa Bunnahabhain jag provat. Blev också slutligen min favorit. Trätonerna var markanta i doften. Smaken var balanserad och fyllig och med en aning torra trätoner. Eftersmaken var lång med viss kryddton. Har utsetts till bästa whisky vid ”The Scottish Merchants Challenge 2003”.

 

Mortlach 42Y/1959, 40%; Gordon&MacPhail; 1600:- kr

 

Här hade styrelsen gjort en liten miss; vi provade exakt samma whisky för ett år sedan. Blev då framröstad som provningens näst bästa whisky, men klarade sig sämre vid denna provning. De dill- och trätoner som man kan känna i gammal whisky var tydliga här. Smaken var torr med tydliga trätoner och aning dill. Lång eftersmak, där framför allt torrheten var markant framträdande.

 

Talisker 20Y, 62%; 1300:- kr

 

Kvällens favorit. 20-åring som lagrats på sherryfat. Krutröken var framträdande i doften. Smaken börjad med sötma som ganska snabbt försvann och det blev en torr whisky. I smaken kom först en sötma som snabbt övergår i en torr whisky med viss rökighet. Rund smak och medellång i eftersmaken. Totalt har 9000 flaskor buteljerats.

 

Brora 29Y/1972, 50%; Douglas Laing; 1375:- kr.

 

Var mycket påminnande om en Islayvwhisky. I doften hittade jag i första hand medicintoner. I smaken kända man rökt skinka, medicinsmak, torrhet och en aning sältaton. Lång eftersmak med medicintoner. Brora som stängdes 1983 är den rökigaste fastlandswhiskyn.

 

2003-03-09/Bernt Sjödin