Provning 34 Udda whisky

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Info om Oppigårdsölen!

Uppdaterat 13/6 2018

Det är nu möjligt att beställa ölen!

 

Inbjudan till provning 192:

Nya Styrelsens Favoriter

Nu är inbjudan ute för provning 192.

Läs inbjudan här

 

Inbjudan till 2018 års Exklusivprovning är ute nu!

Läs mer och anmäl dig här

 

Inbjudan till provning 191:

Plantation Rum med Alexandre Gabriel

Nu är inbjudan ute till provning 191! Läs mer här

 

The Whisky Show 2018

Sugen att åka till London och The Whisky Show? Nu finns det ett erbjudande ute att åka med SMAD. Läs mer här!

 

ANMÄLNINGSLÄGET

 

Diageo Special Releases

Provningen är fulltecknad!

Kölista finns.

Anmälan stänger 1/5

 

2018-04-12

 

 

FLASKUTLÄMNING

 

Följande finns att hämta ut

 

Måndag 2/7

19.00-19:45

 

Onsdag 4/7

19:00-19:45

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2018

 

Provning 034: Udda Whisky - 030308

Noteringar från specialprovning 8 mars 2003. (Provning 34)

 

Så har SMAD då återigen genomfört en provning av högklassig whisky. Samtliga fem provningswhiskyn höll en hög nivå och det var ingen av dem som på något sätt föll ur ramen. Blev också extra tydligt vid jämförelse med referenswhiskyn (Glenlivet 12Y). Jag uppfattade att det var fler än jag som hade svårighet att plocka ut endast en vinnare. Den omröstning som gjordes gav dock en förkrossande seger till de två rökigaste med Talisker i topp strax före Brora. Övriga tre whiskyn fick endast ströröster av några tappra avvikare (bl.a. undertecknad).

 

Några noteringar för provade whiskyn.

Glenmorangie 1981 Sauternes Wood Finish, 46%; 2150:- kr

 

Doften dominerades av smörkolesötma. I smaken framträdde bl.a. sötma och krämighet. Lång smak med bestående sötmatoner. Lagringen på Sauternesfat (Château d´Yquem) har skett de sista 2 åren. Betyder alltså en normal 18-åring med slutlagring på sötvinsfat. Var en annorlunda Glenmorangie och bättre än jag förväntat mig. Någon tyckte också att den växte efter en tid i glaset och blev bättre.

Bunnahabhain 33Y/1968 Auld Acquaitance, 44%; 1600:- kr

 

Den ojämförligt bästa Bunnahabhain jag provat. Blev också slutligen min favorit. Trätonerna var markanta i doften. Smaken var balanserad och fyllig och med en aning torra trätoner. Eftersmaken var lång med viss kryddton. Har utsetts till bästa whisky vid ”The Scottish Merchants Challenge 2003”.

 

Mortlach 42Y/1959, 40%; Gordon&MacPhail; 1600:- kr

 

Här hade styrelsen gjort en liten miss; vi provade exakt samma whisky för ett år sedan. Blev då framröstad som provningens näst bästa whisky, men klarade sig sämre vid denna provning. De dill- och trätoner som man kan känna i gammal whisky var tydliga här. Smaken var torr med tydliga trätoner och aning dill. Lång eftersmak, där framför allt torrheten var markant framträdande.

 

Talisker 20Y, 62%; 1300:- kr

 

Kvällens favorit. 20-åring som lagrats på sherryfat. Krutröken var framträdande i doften. Smaken börjad med sötma som ganska snabbt försvann och det blev en torr whisky. I smaken kom först en sötma som snabbt övergår i en torr whisky med viss rökighet. Rund smak och medellång i eftersmaken. Totalt har 9000 flaskor buteljerats.

 

Brora 29Y/1972, 50%; Douglas Laing; 1375:- kr.

 

Var mycket påminnande om en Islayvwhisky. I doften hittade jag i första hand medicintoner. I smaken kända man rökt skinka, medicinsmak, torrhet och en aning sältaton. Lång eftersmak med medicintoner. Brora som stängdes 1983 är den rökigaste fastlandswhiskyn.

 

2003-03-09/Bernt Sjödin