Provning för tjejer 2

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 2: Smak och Doft - 100327

Som utlovades vid provningen den 14 november 2009 så blev detta provning nr två.

 

Denna provning handlade om smak och doft.

 

Anders Norström som även denna gång ledde provningen berättade om de fem sinnen som vi har. Syn, hörsel, känsel, smak och lukt.

 

Exempel på smaker och dofter:

• Äpple – cider, äpplepaj, calvados, fruktig.

• Citrus – citron, lime, apelsin.

• Blommig – blommig, parfymaktig, doftrik.

• Torkad frukt – russin, aprikos, dadel, fikon, plommon.

• Oljig – linolja, oljig textur, oljedoft, klibbig känsla.

• Maltig – malt, sädesaktig, skorpaktig, mjölig.

• Vanilj – chokladkola, knäck, sirap, sötma.

• Träig – färskt barrträ, ek, sågspån, polerat trä.

• Kryddaktig – ingefära, kryddnejlika, kanel, muskot, koriander.

• Torvaktig – Rökig, jodaktig, fenol, antiseptisk

 

Följande whisky provades: Pris

BenRiach – 16yo, 40%; 519

BenRiach – Sauternes Finish 16 yo, 46%; 579

BenRiach – Madeira Finish 15 yo, 46%; 575

BenRiach – Pedro Ximenez Finish 15 yo, 46% 579

BenRiach – Tawny Port Finish 15yo, 46%; 579

BenRiach – Dark Rum Finish 15yo, 46%; 599

 

BenRiach som tidigare tillhört både Chivas och Pernod Ricard köptes 2004 av en privat grupp med Alistairs fader Billy Walker och två sydafrikanska investerare. Fram till 2004 hade BenRiach i stort sett endast levererat till blandindustrin då den anses blanda sig bra utan att sätta sin egen prägel på whiskyn. Fanns endast en 10-åring som introducerades 1994 som buteljerats av tidigare ägare. I och med ägarbytet så blev det en helt ny situation. Från att single malt varit oväsentlig så blev det nu en livsavgörande del för destilleriet. För närvarande går 25% av produktion på 2 milj. liter alkohol till single malt. Det finns nu också en mångfald olika buteljeringar. Olika ålder, rökig – icke rökig whisky, single Cask-buteljeringar och wood finishes. Stavningen ändrades från BenRiach till BenRiach – en marknadsgimmick.

BenRiach är i ett avseende ett unikt destilleri i Speyside. Redan 1972 började man producera även en rökig variant av maltwhisky. Något som man var ensamma om i nästan 30 år innan även Benromach och Tomintoul har börjat producera en rökig whisky. Med det intresse som idag finns för rökig whisky så är naturligtvis detta lager en guldgruva.

 

Glas 1 BenRiach – 16yo 40%

 

Glas 2 BenRiach 16 år 46%

Sauternes Finish

 

Efter lagring i traditionella amerikanska bourbonfat under c:a 13,5 år avslutas sedan lagringen. I 30 månader på fat från Chateau D’Yquem är det absolut mest exklusiva vinet från det lilla området Sauternes i Bordeaux, Frankrike.

 

Glas 3 BenRiach 15 år 46%

Madeira Finish

 

BenRiach Madeira 15 år har fått mogna i traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i Madeirafat från ”Henriques and Henriques” på den halvtropiska portugisiska än Madeira, utanför norra Afrikas kust i Atlanten.

Endast 2400 flaskor av denna whisky har tillverkats för att förse hela världen med.

 

Glas 4 BenRiach 15 år 46%

Pedro Ximenez Finish

 

BenRiach PX 15 år har fått mogna i traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i Pedro Ximenes-sherryfat från bodega, Jerez de la Frontera i Andalusien södra Spanien.

Endast 3060 flaskor av denna whisky har tillverkats att förse hela världen med.

 

Glas 5 BenRiach 46%

Tawny Port Finish

 

BenRiach Tawny Port 15 år har fått mogna på traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i portvinsfat från området Douro i norra Portugal.

Endast 2040 flaskor av denna whisky har tillverkats att förse hela världen med.

 

Glas 6 BenRiach 46%

Dark Rum Finish

 

BenRiach Dark Rum 15 år har fått mogna i traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i romfat från Karibiska öarna runt Jamaica.

Endast 2100 flaskor av denna whisky har tillverkats att förse hela världen med.

 

Den inbjudan som skickades ut