Provning för tjejer 2

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

1/12 18:30 - 19:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #185 Amrut

 

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 2: Smak och Doft - 100327

Som utlovades vid provningen den 14 november 2009 så blev detta provning nr två.

 

Denna provning handlade om smak och doft.

 

Anders Norström som även denna gång ledde provningen berättade om de fem sinnen som vi har. Syn, hörsel, känsel, smak och lukt.

 

Exempel på smaker och dofter:

• Äpple – cider, äpplepaj, calvados, fruktig.

• Citrus – citron, lime, apelsin.

• Blommig – blommig, parfymaktig, doftrik.

• Torkad frukt – russin, aprikos, dadel, fikon, plommon.

• Oljig – linolja, oljig textur, oljedoft, klibbig känsla.

• Maltig – malt, sädesaktig, skorpaktig, mjölig.

• Vanilj – chokladkola, knäck, sirap, sötma.

• Träig – färskt barrträ, ek, sågspån, polerat trä.

• Kryddaktig – ingefära, kryddnejlika, kanel, muskot, koriander.

• Torvaktig – Rökig, jodaktig, fenol, antiseptisk

 

Följande whisky provades: Pris

BenRiach – 16yo, 40%; 519

BenRiach – Sauternes Finish 16 yo, 46%; 579

BenRiach – Madeira Finish 15 yo, 46%; 575

BenRiach – Pedro Ximenez Finish 15 yo, 46% 579

BenRiach – Tawny Port Finish 15yo, 46%; 579

BenRiach – Dark Rum Finish 15yo, 46%; 599

 

BenRiach som tidigare tillhört både Chivas och Pernod Ricard köptes 2004 av en privat grupp med Alistairs fader Billy Walker och två sydafrikanska investerare. Fram till 2004 hade BenRiach i stort sett endast levererat till blandindustrin då den anses blanda sig bra utan att sätta sin egen prägel på whiskyn. Fanns endast en 10-åring som introducerades 1994 som buteljerats av tidigare ägare. I och med ägarbytet så blev det en helt ny situation. Från att single malt varit oväsentlig så blev det nu en livsavgörande del för destilleriet. För närvarande går 25% av produktion på 2 milj. liter alkohol till single malt. Det finns nu också en mångfald olika buteljeringar. Olika ålder, rökig – icke rökig whisky, single Cask-buteljeringar och wood finishes. Stavningen ändrades från BenRiach till BenRiach – en marknadsgimmick.

BenRiach är i ett avseende ett unikt destilleri i Speyside. Redan 1972 började man producera även en rökig variant av maltwhisky. Något som man var ensamma om i nästan 30 år innan även Benromach och Tomintoul har börjat producera en rökig whisky. Med det intresse som idag finns för rökig whisky så är naturligtvis detta lager en guldgruva.

 

Glas 1 BenRiach – 16yo 40%

 

Glas 2 BenRiach 16 år 46%

Sauternes Finish

 

Efter lagring i traditionella amerikanska bourbonfat under c:a 13,5 år avslutas sedan lagringen. I 30 månader på fat från Chateau D’Yquem är det absolut mest exklusiva vinet från det lilla området Sauternes i Bordeaux, Frankrike.

 

Glas 3 BenRiach 15 år 46%

Madeira Finish

 

BenRiach Madeira 15 år har fått mogna i traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i Madeirafat från ”Henriques and Henriques” på den halvtropiska portugisiska än Madeira, utanför norra Afrikas kust i Atlanten.

Endast 2400 flaskor av denna whisky har tillverkats för att förse hela världen med.

 

Glas 4 BenRiach 15 år 46%

Pedro Ximenez Finish

 

BenRiach PX 15 år har fått mogna i traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i Pedro Ximenes-sherryfat från bodega, Jerez de la Frontera i Andalusien södra Spanien.

Endast 3060 flaskor av denna whisky har tillverkats att förse hela världen med.

 

Glas 5 BenRiach 46%

Tawny Port Finish

 

BenRiach Tawny Port 15 år har fått mogna på traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i portvinsfat från området Douro i norra Portugal.

Endast 2040 flaskor av denna whisky har tillverkats att förse hela världen med.

 

Glas 6 BenRiach 46%

Dark Rum Finish

 

BenRiach Dark Rum 15 år har fått mogna i traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i romfat från Karibiska öarna runt Jamaica.

Endast 2100 flaskor av denna whisky har tillverkats att förse hela världen med.

 

Den inbjudan som skickades ut