Provning 59 Bowmore Vertikal

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 059: Bowmore vertikal med Iain McCallum - 060401

Trots dagens datum var det inget aprilskämt. Säkerligen var det dock några som började undra vad som var på gång. Grinden till vår normala lokal i källaren var stängd. Och när man kom till dagens provningslokal, så fick man inte komma in. Vår provningsledare, Iain McCallum från Bowmore, anlände sent till Borlänge med underläggen. Så en svettig styrelse försökte så fort som möjligt få ut alla underlägg samt en Bowmorepenna till alla väntande deltagare. Lite extra arbetsamt eftersom det var deltagarrekord för SMAD; 103 provande + provningsledare. Dessutom hade vi för första gången två tolkar som tolkade till teckenspråk. Dessa två tjejer gjorde ett jättejobb då de dessutom samtidigt översatte från engelska till svenska. Anledningen till att de var två – de byttes av hela tiden för att klara av detta.

 

10 minuter försenad kunde sedan provningen starta. Iain McCallum höll ett engagerande föredrag om Bowmore, regioner, tillverkning m.m. han gjorde också lite reklam för de övriga två destillerierna i koncernen, Auchentoshan och Glen Garioch. Han bjöd också verkligen på sig själv med olika anekdoter från det verkliga whiskylivet. Bl.a. så framgick det klart att han i anslutning till sitt kontor hade en fantastisk mängd whiskyflaskor. Säkerligen värt ett besök! En provningsledare som var intressant att lyssna till för såväl den som inte har varit med på så många provningar som den rutinerade whiskyräven. Några noteringar som jag personligen gjorde:

 

Beroende på ålder så har man lite olika whiskysmak. Den unga generationen vill ha yngre och fräschare whisky, medan de lite äldre har en förkärlek för äldre och fyllig whisky.

 

Bowmore har idag en helt annan strategi än i slutet av 1990-talet. Var då mycket inriktad på mycket billig whisky till Sydamerika. I samband med ekonomisk kris där i slutet av 1990-talet så sjönk försäljningen kraftigt. Beslutades då att inriktningen skall vara kvalitetswhisky och med en koncentration på single malt. Här hade man ju också ett bra utgångsläge med tanke på det goda rykte som Bowmore åtnjöt/åtnjuter.

 

Första gången jag tydligt hörde och fick klart för mig att man blandar whisky för att passa vissa smakprofiler/marknader. Bl.a. nämndes en Bowmoreblandning som gjordes speciellt för Taiwan. Enigma är också en dylik skräddarsydd produkt för Duty Free-marknaden.

 

Efter föreläsningen följde provning av 6 olika Bowmore. Gick något för snabbt tyckte jag personligen och hann därför inte analysera varje whisky så mycket som jag önskat. Men där fanns några riktiga godingar!! Vilket det verkade som många tyckte.

De whisky som provades:

Glas 1

Bowmore 12Y 399: -

0

poäng

Glas 2

Bowmore Enigma 12Y 375: - (100 cl)

6

poäng

Glas 3

Bowmore 16Y, cask strength 650:-

11

poäng

Glas 4

Bowmore 17Y 575: -

33

poäng

Glas 5

Bowmore 25Y 1299: -

49

poäng

Glas 6

Bowmore 30Y 3000: -

4

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Bowmore 12Y

Färg Guldfärgad

Doft Malttoner, röktoner, vanilj

Smak Sötmatoner, rökighet

Eftersmak Medellång med vissa röktoner och chokladtoner

Bowmore Enigma 12Y

Färg Ljus bärnsten

Doft Svaga röktoner

Smak Sötma, nötig, oljig, röktoner

Eftersmak Medellång med fattoner

 

Bowmore 16Y cask strength, 51,8% (100% bourbonfat)

Färg: Guldfärgad

Doft Röktoner, vanilj

Smak Rökighet, vanilj

Eftersmak Medellång-lång med kryddiga fattoner, chokladtoner

Bowmore 17Y

Färg Ljus bärnsten

Doft Fruktighet, kryddig

Smak Kryddtoner, rökighet, vanilj?, torr

Eftersmak Medellång med vanilj och vissa röktoner, chokladtoner

 

Bowmore 25Y

Färg Bärnsten

Doft Fruktig, fikontoner

Smak Medelfylig-fyllig, nötig, fattoner, aning sötma

Eftersmak Lång med fattoner och röktoner

Bowmore 30Y

Färg Bärnsten

Doft Sötmatoner, röktoner, fat

Smak Medelfyllig, fattoner, fruktig, fikon

Eftersmak Lång med fattoner