Provning 59 Bowmore Vertikal

Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia

ANMÄLNINGSLÄGET


2019-08-19

Provning 204

27 anmälda dvs gott om platser kvar!


2019-05-10

Superspecial 2019

55 anmälda på 46 platser

NYHETER


2019-08-15

Nu kan du anmäla dig till höstens andra provning!
Svenska Eldvatten med Tommy och Peter

Läs mer här


2019-07-17

Nu kan du anmäla dig till höstens första provning!
Paul John med Shilton Almeida

Läs mer här


2019-05-09

Nu kan du amäla ditt intresse till 2019 års Superspecial!

Gör det här


2019-04-05

Nu är inbjudan till provning 202 ute! Läs den här


2019-03-26

62 st anmälda till Provning 201.Det betyder att det finns gott om platser kvar! Anmäl dig idag


2019-03-13

Provning 201: Mario Groteklaes

Nu är inbjudan ute för provning 201!

Läs den här


2019-02-19

Årsmöte & provning 200:

Nu är inbjudan ute för provning 200 och årsmöte 2019!

Läs den här


Årsavgift 2019

Faktura är utskickad till medlemmarna via email till den emailadress medlemmen uppgav vid tecknande av medlemskap, alltså det kan vara en annan emailadress vi använder för er som medlem än den vi skickar ut inbjudningar till provningar & buteljeringar.


Har du inte mottagit faktura så titta i din "skräpmail".

FLASKUTLÄMNING


Nästa utlämnnigstillfälle:

Lördag 6 Juli 10.00 - 14.00

Söndag 7 Juli. 10.00 - 14.00 


För kontakt: buteljeringar@smad.se

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2019

Provning 059: Bowmore vertikal med Iain McCallum - 060401

Trots dagens datum var det inget aprilskämt. Säkerligen var det dock några som började undra vad som var på gång. Grinden till vår normala lokal i källaren var stängd. Och när man kom till dagens provningslokal, så fick man inte komma in. Vår provningsledare, Iain McCallum från Bowmore, anlände sent till Borlänge med underläggen. Så en svettig styrelse försökte så fort som möjligt få ut alla underlägg samt en Bowmorepenna till alla väntande deltagare. Lite extra arbetsamt eftersom det var deltagarrekord för SMAD; 103 provande + provningsledare. Dessutom hade vi för första gången två tolkar som tolkade till teckenspråk. Dessa två tjejer gjorde ett jättejobb då de dessutom samtidigt översatte från engelska till svenska. Anledningen till att de var två – de byttes av hela tiden för att klara av detta.


10 minuter försenad kunde sedan provningen starta. Iain McCallum höll ett engagerande föredrag om Bowmore, regioner, tillverkning m.m. han gjorde också lite reklam för de övriga två destillerierna i koncernen, Auchentoshan och Glen Garioch. Han bjöd också verkligen på sig själv med olika anekdoter från det verkliga whiskylivet. Bl.a. så framgick det klart att han i anslutning till sitt kontor hade en fantastisk mängd whiskyflaskor. Säkerligen värt ett besök! En provningsledare som var intressant att lyssna till för såväl den som inte har varit med på så många provningar som den rutinerade whiskyräven. Några noteringar som jag personligen gjorde:


Beroende på ålder så har man lite olika whiskysmak. Den unga generationen vill ha yngre och fräschare whisky, medan de lite äldre har en förkärlek för äldre och fyllig whisky.


Bowmore har idag en helt annan strategi än i slutet av 1990-talet. Var då mycket inriktad på mycket billig whisky till Sydamerika. I samband med ekonomisk kris där i slutet av 1990-talet så sjönk försäljningen kraftigt. Beslutades då att inriktningen skall vara kvalitetswhisky och med en koncentration på single malt. Här hade man ju också ett bra utgångsläge med tanke på det goda rykte som Bowmore åtnjöt/åtnjuter.


Första gången jag tydligt hörde och fick klart för mig att man blandar whisky för att passa vissa smakprofiler/marknader. Bl.a. nämndes en Bowmoreblandning som gjordes speciellt för Taiwan. Enigma är också en dylik skräddarsydd produkt för Duty Free-marknaden.


Efter föreläsningen följde provning av 6 olika Bowmore. Gick något för snabbt tyckte jag personligen och hann därför inte analysera varje whisky så mycket som jag önskat. Men där fanns några riktiga godingar!! Vilket det verkade som många tyckte.


Den inbjudan som skickades ut


De whisky som provades:

Glas 1

Bowmore 12Y 399: -

0

poäng

Glas 2

Bowmore Enigma 12Y 375: - (100 cl)

6

poäng

Glas 3

Bowmore 16Y, cask strength 650:-

11

poäng

Glas 4

Bowmore 17Y   575: -

33

poäng

Glas 5

Bowmore 25Y 1299: -

49

poäng

Glas 6

Bowmore 30Y 3000: -

4

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin


Bowmore 12Y

Färg              Guldfärgad

Doft               Malttoner, röktoner, vanilj

Smak            Sötmatoner, rökighet

Eftersmak     Medellång med vissa röktoner och chokladtoner

 

Bowmore Enigma 12Y

Färg              Ljus bärnsten

Doft               Svaga röktoner

Smak            Sötma, nötig, oljig, röktoner

Eftersmak     Medellång med fattoner


Bowmore 16Y cask strength, 51,8% (100% bourbonfat)

Färg:             Guldfärgad

Doft               Röktoner, vanilj

Smak            Rökighet, vanilj

Eftersmak     Medellång-lång med kryddiga fattoner, chokladtoner

 

Bowmore 17Y

Färg              Ljus bärnsten

Doft               Fruktighet, kryddig

Smak            Kryddtoner, rökighet, vanilj?, torr

Eftersmak     Medellång med vanilj och vissa röktoner, chokladtoner


 

Bowmore 25Y

Färg              Bärnsten

Doft               Fruktig, fikontoner

Smak            Medelfylig-fyllig, nötig, fattoner, aning sötma

Eftersmak     Lång med fattoner och röktoner

 

Bowmore 30Y

Färg              Bärnsten

Doft               Sötmatoner, röktoner, fat

Smak            Medelfyllig, fattoner, fruktig, fikon

Eftersmak     Lång med fattoner