Provning 106 Gammalt och Nytt med Johan Hofvander

Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia

ANMÄLNINGSLÄGET


2019-09-19

Provning 205

89 anmälda till provningen

30 anmälda till middag


2019-09-12

Provning 205

Nu är inbjudan ut för provning 205: Kilchoman med James Wills

Köp biljett här



2019-08-30

Provning 204

85 anmälda till provningen

45 anmälda till middag


2019-05-10

Superspecial 2019

55 anmälda på 46 platser

NYHETER


2019-08-15

Nu kan du anmäla dig till höstens andra provning!
Svenska Eldvatten med Tommy och Peter

Läs mer här


2019-07-17

Nu kan du anmäla dig till höstens första provning!
Paul John med Shilton Almeida

Läs mer här


2019-05-09

Nu kan du amäla ditt intresse till 2019 års Superspecial!

Gör det här


2019-04-05

Nu är inbjudan till provning 202 ute! Läs den här


2019-03-26

62 st anmälda till Provning 201.Det betyder att det finns gott om platser kvar! Anmäl dig idag


2019-03-13

Provning 201: Mario Groteklaes

Nu är inbjudan ute för provning 201!

Läs den här


2019-02-19

Årsmöte & provning 200:

Nu är inbjudan ute för provning 200 och årsmöte 2019!

Läs den här


Årsavgift 2019

Faktura är utskickad till medlemmarna via email till den emailadress medlemmen uppgav vid tecknande av medlemskap, alltså det kan vara en annan emailadress vi använder för er som medlem än den vi skickar ut inbjudningar till provningar & buteljeringar.


Har du inte mottagit faktura så titta i din "skräpmail".

FLASKUTLÄMNING


Nästa utlämnnigstillfälle:

Lördag 6 Juli 10.00 - 14.00

Söndag 7 Juli. 10.00 - 14.00 


För kontakt: buteljeringar@smad.se

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2019

Provning 106: Gammalt och nytt med Johan Hofvander - 101204

Vi har inom SMAD vid några tillfällen provat och jämfört en äldre buteljering med dagens av samma sort. Det har genomgående varit så att den äldre buteljeringen har gått segrande ur striden. Nu hade vi äntligen bestämt att genomföra en provning som helt och hållet koncentrerade sig på det temat. De destillerier som valdes var Bowmore, Highland Park och Macallan. Som provningsledare hade vi engagerat Johan Hofvander eftersom han har mer erfarenhet än de flesta i Sverige av äldre whisky. Inte förvånande, så var det två av de äldre buteljeringarna - Macallan och Highland Park - som "sopade banan" med övriga whisky. Så helt klart var många whisky bättre förr (eller har den utvecklats och förbättrats under sin tid på flaska?).


Den inbjudan som skickades ut

Det provningsunderlägg som användes

De whisky som provades:

Glas 1

Highland Park 12Y 40% 

1

poäng

Glas 2

Highland Park 12Y 43% Buteljerad på 70 talet   

116

poäng

Glas 3

Macallan 12Y 40%         

32

poäng

Glas 4

Macallan 8Y 43% Buteljerad på 60 talet

124

poäng

Glas 5

Bowmore 12Y 40%     

45

poäng

Glas 6

Bowmore 12Y Dumpy bottle Buteljerad 1980   

4

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson


Highland Park 12Y 40%

Doft:                Ung, choklad, äpplen, godis

Smak:             Ung, choklad, lätt sötma

Eftersmak:      Choklad, rå, ung

Poäng:            80


Highland Park 12Y 43% Buteljerad på 70 talet

Doft:                Sherrytoner, choklad, komplex, fin ek, fikon, dadlar

Smak:             Sherry, choklad, ek, fikon, bär

Eftersmak:      Choklad, ek, sherry, lång

Poäng:            87


Macallan 12Y 40%

Doft:                Lite ung, sherrytoner, Choklad, äpple, godis

Smak:             Choklad, sherry, gummi, bränt svavel

Eftersmak:      Svavel, gummi

Poäng:            75


Macallan 8Y 43% Buteljerad på 60 talet

Doft:                Tung sherry, godis, choklad, julkaka, komplex, söta bär

Smak:             Ek, sherry, frukt, bär, julkaka, komplex

Eftersmak:      Choklad, ek, taniner, lång

Poäng:            90


Bowmore 12Y 40%

Doft:                Rök, lavendel, blommig, lätt sälta, malt

Smak:             Sälta, rök, godis, ljus enkel choklad

Eftersmak:      Ek, sälta, rök

Poäng:            83


Bowmore 12Y Dumpy bottle Buteljerad 1980

Doft:                Felaktig i olika grad

Smak:             Felaktig i olika grad

Eftersmak:      Felaktig i olika grad

Poäng:            -


Provningsnoteringar Bernt Sjödin


Highland Park 12yo, 40%; nuvarande buteljering

Färg:               Mörk guld

Doft:                Aning spritig, aceton

Smak:             Sötma, fruktig, kryddig

Eftersmak:      Medellång med kryddighet

Poäng:            80


Highland Park 12yo, 43%; buteljerad mitten av 1970-talet

Färg:               Bärnsten

Doft:                Lite torkad frukt, sötmatoner

Smak:             Fyllig, sötmatoner, torkad frukt

Eftersmak:      Lång med aning sötma, lite fattoner och torkad frukt

Poäng:            89


Macallan 12yo, 43%; nuvarande buteljering med lagring på Olorosofat

Färg:               Bärnsten med grön nyans

Doft:                Torkad frukt, stor, kryddtoner

Smak:             Torkad frukt, kryddig

Eftersmak:      Medellång - lång med torkad frukt och sötma

Poäng:            87


Macallan 8yo, 43%, Campbell, Hope & King, buteljerad på 1960-talet

Färg:               Bärnsten med grönton

Doft:                Stor med torkad frukt, sötmatoner, kryddig

Smak:             Sötma, torkad frukt, aning fattoner; en finstämd whisky

Eftersmak:      Lång med torkad frukt och markant kryddighet

Poäng:            91


Bowmore 12yo, 40%; nuvarande buteljering

Färg:               Mörk guld

Doft:                Rökig, lite torkad frukt

Smak:             Rökig, sötmatoner, fruktig

Eftersmak:      Lång med rök och lite söt torkad frukt

Poäng:            83


Bowmore 12yo, 43%, destillerad på 1960-talet, buteljerad 1979-1980

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Aprikos, tropisk frukt, fattoner

Smak:             Röktoner, aning sötma, violtablett

Eftersmak:      Lång med röktoner och violtablett

Poäng:            ?? Har missat att sätta poäng