Provning 87 Årsmöte 2009

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

1/12 18:30 - 19:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #185 Amrut

 

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 087: Årsmöte 2009 - 090131

SWF/Svenska Whiskyförbundet – vad är det?

 

SWF är en paraplyorganisation för svenska whiskyklubbar och där medlemskapet är frivilligt. Embryot till SWF var det s.k. Whisky Convention 2002 med 7 klubbar och 100 deltagare som genomfördes i anslutning till öl- och whiskymässan i Nacka Strand. SMAD var en av de sju deltagande klubbarna. Något organiserat samarbete skedde dock inte efter detta första Convention. 2003 inbjöds till ett andra Convention med 10 deltagande klubbar. En interimsstyrelse bildades. I början av 2004 hölls ett första årsmöte och ordinarie styrelse valdes. Detta kan också ses som den reella starttiden för SWF. Initiativtagare och den drivande kraften till att SWF finns är Hans Lilja från Stockholmsklubben WAS. Hans är också SMAD:s hedersmedlem nr. 1 eftersom han genom tips och råd har varit i högsta grad deltaktig i SMAD:s bildande. Från bildandet med 10 föreningar, så är det i nuläget ca 80 medlemsklubbar som tillsammans har ca 4000 medlemmar. Allt arbete inom SWF bedrivs ideellt och det är den klart uttalade målsättningen att det skall fortsätta så.

 

Intresset för maltwhisky var förhållandevis stort redan 2002. Men från 2002 och till idag har intresset exploderat i Sverige. Många nya klubbar har bildats; stora och små. Whiskyklubbar finns också i många andra länder, men en organisation som SWF finns inte i något annat land. En effekt av den svenska föreningskulturen? När det gäller whiskymässor har det också hänt mycket sedan 2002. Då fanns öl- och whiskymässan i Nacka. Idag finns flera renodlade whiskymässor.

 

Vilka aktiviteter bedrivs inom SWF?

 

1. Den årliga Whisky Convention i Nacka Strand. Från SMAD brukar det vara ca 25 deltagare varje år. Bussresa arrangeras och medlemmar i klubbarna i Hedemora och Avesta åker också med. Programmet består av två olika provningar med 5-6 olika whisky/provning. Mellan provningarna finns en ”gästtimme” där skottar kommer för att utfrågas om allt som gäller whisky. Sedan 2007 finns också en exklusiv Masterclass som alternativ till provning nr 2. Efter den andra provningen besöks mässan under några timmar.

 

2. Buteljeringar exklusivt för SWF:s medlemmar. 2004 gjordes den första buteljeringen, knappt 400 flaskor. Målsättningen var, att till en måttlig peng (max. 500 kr) hitta en bra whisky som skulle levereras till medlemmarna under hösten; julwhisky säger en del. Intresset har successivt ökat, och hösten 2008 buteljerades nästan 1200 flaskor. T.o.m. 2007 var alla buteljeringar som single cask. Men för att möta den ökade efterfrågan beslutades, att fr.o.m. 2008 blanda två eller fler fat. Whiskyn är fortfarande lika unik och kan endast köpas om man är medlem i en förening som är ansluten till SWF. Våren 2008 startades en ny s.k. exklusiv serie och till en klart högre prisnivå. Här är det frågan om en single cask buteljering och med fatstyrka. Såväl prisnivå som den begränsade volymen skall bidra till att det blir en exklusiv buteljering.

 

När det gäller val av vilket/vilka fat som skall buteljeras, så har SMAD deltagit i juryn redan från början och har därför naturligtvis ett stort inflytande på valet. Arbetsgruppen för buteljeringar består av en medlem vardera från SMAD och klubbarna i Avesta och Borås. Vid bedömning av erhållna fatprov deltar resp. styrelse för att få ett mer representativt urval av provare. Varje provare rangordnar och betygsätter resp. fatprov varefter samtliga resultat vägs samman till ett beslut om vad som skall buteljeras.

 

Vid utvärdering av de olika buteljeringar, så har omdömet i huvudsak varit positivt. Kanske något för positivt. Vid de provningar som gjorts av de tre styrelserna, så har det blivit uppenbart att vi tycker lite olika. Det har därför i varje fall för mig blivit uppenbart, att man inte kan hitta en whisky som tilltalar alla. Så länge som en majoritet uppskattar den, så får man nog vara nöjd.

 

3. Provningsledare från Skottland. Här har SMAD varit en mycket aktiva i att få igång verksamheten. Vi hade börjat redan 2001 med ”Årets skotte” och hade 2004 större erfarenhet av skottar än de flesta andra klubbar. Euan Mitchell som då arbetade hos Springbank var den förste gästen hos SMAD. Det har blivit en mycket uppskattad aktivitet från såväl leverantörer/destillerier som de svenska importörerna. Hittills har närmare 25 turnéer med knappt 90 olika provningar genomförts.

 

4. Årets whiskykrog – en imageskapande aktivitet. Sedan 2005 utser SWF:s styrelse en välmeriterad whiskykrog som årets vinnare. Diplom och plakett till vinnaren delas ut i anslutning till Whisky Convention.

 

5. Egen hemsida, www.svenskawhisky.se . Under slutet av 2008 – början 2009 har ett intensivt arbete gjorts för att göra om hemsidan helt och hållet. Utöver at modernisera hemsidan, så är en viktig målsättning att göra hemsidan ”interaktiv”. Därigenom hoppas SWF:s styrelse att det skall vara en plattform för att på ett enkelt sätt skapa kontakter och erfarenhetsutbyte mellan klubbarna.

 

Vad kommer att hända i framtiden med och inom SWF? Befintliga verksamheter kommer säkerligen att bedrivas vidare. Hur mycket nytt som kan komma vet jag inte i nuläget. Eftersom allt arbete är ideellt, så finns det en begränsning hur mycket verksamhet som kan bedrivas. Men genom att bilda arbetsgrupper involveras fler och därigenom kan också mer aktivitet bedrivas. Den nya hemsidan finns det stora förhoppningar på. Förmånliga erbjudanden – ex. Allt om Whisky och Viking/Cinderella – ser styrelsen som ett nytt arbetsområde. Är ju en aktivitet som direkt kan vara av ekonomisk nytta för den enskilde medlemmen. Utbildning, både av provningsledare och en grundutbildning, finns just nu på dagordningen.

 

Har SMAD haft någon nytta av SWF? Vi betalar ju faktiskt en årsavgift. Jag tror personligen att vi haft betydligt större nytta än vad vi kanske både inser och har förväntat oss. SWF har blivit ett aktat namn i whisky-Sverige hos leverantörer m.m. SMAD har kunnat hänga på i kölvattnet och skaffat många kontakter bland såväl destillerier, svenska agenter som andra whiskyintresserade människor. Det skrivs om oss, vi får besök av många skottar och vi verkar ha ett gott anseende hos många whiskyintresserade i Sverige. Utdelning av utmärkelsen ”Årets Malt” verkar tas emot på ett mycket positivt sätt av de som får utmärkelsen. Ett antal klubbmedlemmar kommer också att ses i ett programavsnitt av Färjan på TV5. Gäller att förvalta och vidareutveckla vår position och att göra det med ödmjukhet. Inte heller att förglömma det stora intresset för SWF-buteljeringarna. SMAD är den näst störste köparen; Nynäshamn är störst.

 

Några ord om den whisky/de destillerier vi skall smaka av.

 

· Clynelish 14Y/1989, 43,6%, SWF 2004; 384 flaskor à 50 cl

a. Ligger i nordöstra Skottland

b. Har ersatt Brora

c. I drift augusti 1967

d. Utseendemässigt ungefär som Caol Ila – ”Diageostandard”

e. Årsvolym ca 4.000.000 liter alkohol

 

· Pulteney 16Y/1989, 46%, SWF 2005; 275 flaskor à 70 cl

a. Ligger också i nordöstra Skottland – nordligast på fastlandet

b. Ligger i Wick – f.d. stor fiskehamn

c. Gammalt destilleri – startade 1826

d. Litet destilleri – årsvolym 1.000.000 liter alkohol

 

· Linkwood 14Y/1991, 46%, SWF 2005; 316 flaskor è tot. 591 för 2005

a. Speysidedestilleri i utkanten av Elgin

b. Gammalt destilleri – startade 1821

c. Mindre destilleri inom Diageo – drygt 2.000.000 liter alkohol/år

d. Har ett högt anseende bland blenders – räknas till top-12

e. Ingår främst i Johnnie Walker och White Horse

f. Som single malt främst från IB, t.ex. Gordon & MacPhail

 

· Laphroaig 7Y/1999, 46%, SWF 2006; 827 flaskor

a. Behöver ingen närmare presentation

b. Årsvolym ca 2.700.00 liter alkohol

 

· Ardmore 15Y/1992, 46%, SWF 2007; 209 flaskor +Tamdhu è 984 flaskor

a. Tillhör Beam Global, d.v.s. samma ägare som Laphroaig

b. Startade 1898 – strax före krisåren

c. Ligger i östra Skottland – mellan Aberdeen och Speyside

d. Årsvolym ca 5.000.000 liter alkohol

e. Mest till blended; t.ex. Teacher´s

f. Normal fenolhalt 12-14 ppm vilket idag gör Ardmore unik som fastlandswhisky

g. Så var Speysidewhisky förr i tiden också – jfr. Benromach Traditional

 

· Octomore

 

a. Är den whisky som tillverkats från den rökigaste malten någonsin

b. Dagens flaska = första OB-buteljeringen

c. En blandning av tillverkning från 2002 och 2003 och med 131 ppm

d. Totalt 6.000 flaskor för hela världen

e. Alkoholhalt 63,5% - behöver kanske lite vatten

f. En variant från innovativa Bruichladdich

g. Första destilleringen förmiddagen 3 oktober 2002 – var där då och fick smaka direkt från spritskåpet – är nog den mest minnesvärda whiskyupplevelse jag har

h. Bruichladdich satsar på att kunna sälja allt som single malt

i. Med Mark Reynier och Jim McEwan i ledningen, så är det Skottlands mest innovativa destilleri – för mycket tycker många

j. Säljer liksom Mackmyra ung sprit till ett högt pris – behöver pengar

k. Dagens Octomore har vi betalat 1400 kr för

l. Kommer 150 flaskor till Systembolaget 16 februari (?), pris 1099 kr

m. Jim McEwan – en levande legend som brinner för Islay

 

· Mackmyra

a. Mackmyra som destilleri är väl känt av de flesta

b. Suverän marknadsföring – det finns ingen av de nya aktörerna som lyckats i närheten av så bra som Mackmyra

c. Folk som inte är intresserade av whisky normalt är begeistrade i Mackmyra

d. Mackmyra har uppnått kultstatus i Sverige - den svenska nationalklenoden säger vissa

e. De första buteljerna i Preludium-serien betingar höga priser på andrahandsmarknaden

f. Preludium:01 ligger i nuläget på 3.000-6.000 kr beroende på var de säljs.

g. Preludium:02 ligger på ca 3.000 kr.

h. Hela serien med 6 flaskor är ca 10.000 kr eller något högre

i. Hur kan det ha blivit så här? Dom två första är ju inte ens goda!

j. Men det är väl så här med samlarmarknaden.

k. Under de sista 10 åren har investering i whisky varit mycket bättre än t.ex. investering i aktier

l. Vi provar idag Mackmyra Special:01 – Eminent sherry

m. 8.000 flaskor hos Systembolaget

n. Alkoholhalt 51,6%

o. Kostar 678 kr för 70 cl – vi får se om den upplevs som prisvärd

p. Början på en ny serie om 6 buteljeringar – återupprepa Preludiumsuccén?

 

Lite grann om framtiden.

 

a. Springbankprovning fredag 6 mars med Frank McHardy – han ville gärna återkomma efter förra besöket vid 10-årsjubiléet. Kommer att prova alla varianter av single malt – Springbank, Longrow, Hazelburn och Kilkerran. Samt en blended – Campbeltown Loch 30Y. Speciellt att nämna: Springbank Local Barley 1966/1999 resp. 1965/2001 och nya Springbank 18Y (trodde det skulle bli Sverigepremiär, men Linköpingsmässa kommer före).

b. I höst startar vi ovanligt tidigt – redan 22 augusti då Alistair Walker kommer; BenRiach och Glendronach.

c. 23 september kommer någon från Tomatin.

d. Inkl. George S. Grant/Glenfarclas 9 maj så blir det 4 skottar under 2009.

e. 5 december (tror vi) kommer Ulf Buxrud för att leda en Japanprovning.

f. Våren 2010 (8 maj?)genomförs vår provning nr. 100 – tema: Islay med whisky från alla 9 destillerierna och som är 2x100 år – enbart OB.

 

2009-02-02

Bernt Sjödin

De whisky som provades:

Glas 1

Ardmore 15 yo/1992 46% SWF buteljering 2007

25

poäng

Glas 2

Clynelish 14yo/1989 43,6% SWF buteljering 2004

7

poäng

Glas 3

Laphroaig 7yo/1999 46% SWF buteljering 2006

21

poäng

Glas 4

Linkwood 14yo/1991 46% SWF buteljering 2005

22

poäng

Glas 5

Pulteney 16yo/1989 46% SWF buteljering 2005

7

poäng

Glas 6

Mackmyra Special 01 51,6% OB

1

poäng

Glas 7

Octomore 5yo 63,5% OB

3

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Pulteney 16yo/1989 46% SWF buteljering 2005

Doft: Vanilj, sötma, mjuk, finstämd, godis, persika

Smak: Ek, persika, choklad, godis, vanilj

Eftersmak: Beska, ek, taniner, vanilj, lång

Poäng: 84

 

Clynelish 14yo/1989 43,6% SWF buteljering 2004

Doft: Lätt rök, choklad, lätt spritig

Smak: Lätt rök, sälta, ek, pepparmint

Eftersmak: Lätt rök, sälta, kort

Poäng: 82

 

Linkwood 14yo/1991 46% SWF buteljering 2005

Doft: Ek, mjuk, sötma, fikon, dadlar, sherry

Smak: Svavel, gummi, besk, fikon, viss sötma, blir bättre efter ett tag i glaset

Eftersmak: Gummi, svavel, sötma, fikon

Poäng: 80 (efter ett tag) 70 (direkt)

 

Mackmyra Special 01 51,6% OB

Doft: Len, mycket söt, choklad, spritig

Smak: Spritig, ung, söt, bitter

Eftersmak: Vass, söt, konstig bismak

Poäng: -

 

Ardmore 15 yo/1992 46% SWF buteljering 2007

Doft: Söt, vanilj, lätt rök, frisk, frukt, citrus

Smak: Frisk, frukt, citrus, malt

Eftersmak: Citrus, vanilj, frukter

Poäng: 85

 

Laphroaig 7yo/1999 46% SWF buteljering 2006

Doft: Rök, sälta, citrus

Smak: Rök, sälta, dammig

Eftersmak: Rök, sälta

Poäng: 80

 

Octomore 5yo 63,5% OB

Doft: Rök, spritig, äpplen, torr, frukt, salmiak

Smak: Rök och inget mer, lite choklad med vatten

Eftersmak: Rök

Poäng: 75

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Pulteney 16yo/1989, 46%, SWF buteljering 2005

Färg: Guldfärgad

Doft: Vaniljtoner, fruktig – gula äpplen

Smak: Tydliga vaniljtoner, aning fat, lite äpplig – gula äpplen

Eftersmak: Medellång med vanilj, aning sötma och behagliga små fattoner

Poäng: 83

 

Clynelish 14yo/1989, 43,6%, SWF buteljering 2004

Färg: Mörk guld

Doft: Gröna äpplen, vaniljtoner, stänk av aceton, en frisk doft

Smak: Medelfyllig med tydliga röktoner, vaniljtoner, aning fat

Eftersmak: Medellång (drygt) med lite rökighet och mycket frukt/äppeltoner

Poäng: 85

 

Linkwood 14yo/1991, 46%, SWF buteljering 2005

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Torkad frukt, christmas cake, sötma

Smak: Söt, torkad frukt, tydliga fattoner

Eftersmak: Medellång med söt torkad frukt och aning fattoner; liköraktig

Poäng: 80

 

Mackmyra Special:01, 51,6%, OB

Färg: Guldfärgad

Doft: Gröna äpplen, vanilj

Smak: Sötma, fattoner, ung, aning torkad frukt, vaniljtoner

Eftersmak: Kort – medellång med tydlig vanilj, ungdomlig, sötma

Poäng: 70

 

Ardmore 15 yo/1992, 46%, SWF buteljering 2007

Färg: Mörk guld

Doft: Knuten, aning vanilj

Smak: Sötma, ganska mycket fattoner, lite torkad frukt

Eftersmak: Medellång (-lång) med vanilj och fattoner

Poäng: 84

 

Laphroaig 7yo/1999, 46%, SWF buteljering 2006

Färg: Ljus guld

Doft: Rökig, medicinal

Smak: Rökig, torvig, torr

Eftersmak: Lång, rökig, aning spritsötma, frisk i smaken

Poäng: 84

 

Octomore 5yo, 63,5%, OB

Färg: Ljus guld – guld

Doft: Medicinsk, viss rökighet

Smak: Rök som växer, torvig, ganska torr

Eftersmak: Lång med mycket rök, aning frukt; en riktig hästspark

Poäng: 86 (förvånansvärt bra för sin ungdom)