Provning 85 Udda exceptionell whisky

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Inbjudan till provning 192:

Nya Styrelsens Favoriter

Nu är inbjudan ute för provning 192.

Läs inbjudan här

 

Inbjudan till 2018 års Exklusivprovning är ute nu!

Läs mer och anmäl dig här

 

Inbjudan till provning 191:

Plantation Rum med Alexandre Gabriel

Nu är inbjudan ute till provning 191! Läs mer här

 

The Whisky Show 2018

Sugen att åka till London och The Whisky Show? Nu finns det ett erbjudande ute att åka med SMAD. Läs mer här!

 

ANMÄLNINGSLÄGET

 

Diageo Special Releases

Provningen är fulltecknad!

Kölista finns.

Anmälan stänger 1/5

 

2018-04-12

 

Provning 192

Nya Styrelsens Favoriter

28 st

12 st Mat

 

2018-05-01

FLASKUTLÄMNING

 

Följande finns att hämta ut:

 

  • Caol Ila

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2018

 

Provning 085: Udda och exceptionell whisky - 081031

Japan. Vi har tidigare pratat om hur Torii och Taketsuru skapade den japanska whiskyn. Men hur såg det ut i Japan före det ?. I tidernas begynnelse drack japanerna saké. Det är ett risvin gjort på polerat ris. Det jäses till en alkoholhalt om uppemot 25%. I mitten av 1500 talet finns de första skrivna bevisen på destillering i Japan. Man destillerade i små pot stills och fick shochu. När kolonn apparaten uppfanns började japanerna att destillera sin shochu i den. 1854 diskuterades ett handelsavtal mellan USA och Japan. För att få japanerna välvilligt inställda hade amerikanerna med sig whisky och bourbon. Japanerna försökte sedan kopiera denna dryck men det de fick fram liknade inte originalen speciellt mycket. Kanske bland annat för att de jäste på samma sätt som de jäst fram sin saké. Det var heller ingen före Torii som lyckades få whisky tillverkningen speciellt lönsam.

 

Karuizawa.

 

Aktivt eller inte ?. Här går faktiskt källorna isär. Ulf Buxrud skriver i sin bok att destilleriet är stängt men i Malt Whisky Yearbook står det att destilleriet är aktivt. Karuizawa byggdes 1955 och började redan 1958 importera färduig malt från Skottland och blev således först med detta. Destilleriet ligger i närheten av en aktiv vulkan och barn och ungdomar använder skyddshjälmar utomhus som skydd.

 

Destilleriet moderniserades 1962 och de pot stills man då installerade var koleldade men de konverterades senare till gaseldning. 1991 bytte man ut sina 8 washbacks mot nya byggda i trä och stål. De tidigare hade varit byggda i betong och epoxy !!. I början lagrade man all sin whisky på fat i japansk ek men numera importerar man 90% av faten från Spanien och resten från USA. Destilleriets kapacitet ligger på 150.000 liter per år.

 

Hanyu.

 

Byggdes 1941 men var från början i huvudsak ett shochu destilleri. Familjen Akuto som byggde Hanyu har gjort saké sedan 1626. Från början så gjorde de också en del grainwhisky, Men 1980 installerades två små pot stills och man började tillverka mal whisky. Vattnet kördes med lastbil från staden Chichibu. På grund av vikande vinster stängdes destilleriet 2000 och fyra år senare monterades utrustningen ner. Det finns i nuläget ungefär 400 fat kvar i lager och Ichiro använder dessa för sin serie Ichiros malt. Ichiro Akuto håller i dagsläget på att uppföra ett nytt whisky destilleri i Chichibu.

De whisky som provades:

Glas 1

Tamnavulin 12Y 40%

1

poäng

Glas 2

Highland Park 18Y OB

33

poäng

Glas 3

Glenfarclas 25Y OB 43%

36

poäng

Glas 4

Lochside Single Blend 1964 42Y 47,7%

73

poäng

Glas 5

Hanyu 20Y 1988-2008 Nice butt 9703 Full Proof Europe 55%

84

poäng

Glas 6

Glengoyne 2693 11Y 1997-2008 55,4%

47

poäng

Glas 7

Karuizawa 1994-2006 12Y Full Proof Europe 61%

10

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Tamnavulin 12Y 40%

Doft: Ung, maltig, vanilj, gräs, halm

Smak: Besk, tunn, malt

Eftersmak: Besk, malt, för lång

Poäng: 72

 

Glenfarclas 25Y OB 43%

Doft: Sötma, vanilj, frukter, äpplen, lätt fatkaraktär

Smak: Sherry, bär, frukter, sötma, vanilj, lätt ek

Eftersmak: Ek, sherry, bär, lång

Poäng: 87

 

Lochside Single Blend 1964 42Y 47,7%

Doft: Bär, godis, vanilj, fat, bourbon toner, julkaka, komplex och mycket fin

Smak: Vanilj, fat, taniner, jul, godistoner, mycket fin och komplex

Eftersmak: Ek, tanin, vanilj, godis, bourbon toner, mycket lång

Poäng: 92

 

Hanyu 20Y 1988-2008 Nice butt 9703 Full Proof Europe 55%

Doft: Spritig, sherry karaktär, fat, källare

Smak: Sherry, gummi, mycket fat, källare

Eftersmak: Gummi, källare, ek, lång

Poäng: 79

 

Glengoyne 2693 11Y 1997-2008 55,4%

Doft: Choklad, spritig, maltig, en konstig lite otäck biton som försvann med vatten

Smak: Spritig, sherry, choklad, fat, gummi

Eftersmak: Gummi, sherry, låmg

Poäng: 81

 

Karuizawa 1994-2006 12Y Full Proof Europe 61%

Doft: Spritig, ung, gröna äpplen, frukt

Smak: Maltig, godis, frukter, god

Eftersmak: Maltig fräsch lång

Poäng: 90

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Tamnavulin 12Y, 40%; 340:- kr

Färg: Guldfärgad

Doft: Spritig, vanilj, exotiska frukter

Smak: Vanilj, gula äpplen-fruktig

Eftersmak: Kort –medellång med tydliga vaniljtoner; en lätt whisky

Poäng: 70

 

Glenfarclas 25Y, 43%; 949:- kr

Färg: Guld-ljus bärnsten

Doft: Russin, dadlar, sherrytoner, sötmatoner, fatkaraktär

Smak: Sötmatoner, russin, fattoner

Eftersmak: Medellång-lång med russin och fat

Poäng: 88

 

Lochside 42Y/1964, 50%; 988:-kr

Single blended whisky, d.v.s. såväl grain- som maltwhisky från Lochside Distillery.

Färg: Guld-ljus bärnsten

Doft: Sädig-maltig, russin, fattoner

Smak: Sötma, sädig, tydliga fattoner, blir torr, pepprig

Eftersmak: Medellång med tydliga fattoner, torr

Poäng: 84

 

Hanyu 1988/2008, 55%, Full Proof Europé; 1150:- kr

Färg: Bärnsten

Doft: Alkoholstark, fattoner, torkad frukt

Smak: Både sötmatoner och torr, fattoner, medelfyllig, torkade frukter

Eftersmak: Medellång med äpple, vanilj, torkad frukt, fat

Poäng: 90

 

Glengoyne 1997/2008, 55,4%, Whisky Society Skåne; 960:- kr

Single cask buteljering exklusivt för Whisky Society Skåne.

Färg: Mörk bärnsten-brun

Doft: Stor, mycket torkad frukt, fattoner

Smak: Christmas cake, fattoner, aning sötma

Eftersmak: Lång med choklad och torkad frukt

Poäng: 91

 

Karuizawa 12Y/1994, 61%, Full Proof Europé; 1000:- kr

Färg: Ljus guld

Doft: Vaniljtoner, maltig/kornig

Smak: Aning nyspritig, vanilj

Eftersmak: Medellång med vaniljtoner

Poäng: 75