Provning 162 Maja Kozul

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 162: Blindprovning med Maja Kozul - 151128

För andra gången under hösten 2015 genomfördes en blindprovning. En liten kuriosa i det sammanhanget – Micke Nilsson och Maja Kozul som genomfört blindprovningarna – är två av de tre personer som jag våren 2012 gjorde en whisky- och kulturresa till Japan tillsammans med. Även om jag själv inte är så begeistrad, så är det många medlemmar som uppskattar den typen av provningar.

 

Maja är pubchef på Bishop´s Arms vid Gustav Adolfs Torg i Malmö sedan starten för fem år sedan. En pub som 2012 av Svenska Whiskyförbundet utsågs till Årets Krog. Maja har ett stort intresse för både whisky och öl – kanske det största intresset för öl. Hon genomför regelbundet provningar på sin krog, men det är betydligt mer sällsynt att hon besöker whiskyklubbar på det som besökte hos oss. Vi fick under provningen en klar inblick i hur det är att arbeta på en whiskykrog och hur mycket Maja gillar möten med människor.

 

Att prova helt blint kan ge ett röstningsresultat som kan förvåna. Vem hade kunnat tro att den överlägset yngsta whiskyn skulle slå hela kopplet av ”åldringar”? Visar verkligen vilken klass Chichibu redan har uppnått! Här kan man ha stora förväntningar på vad som kan komma om några år. Men var verkligen Linkwood kvällens näst bästa whisky? Enligt deltagarna så är svaret ja. Men hade resultatet blivit detsamma utan Majas lovprisande av Linkwood? Det var hennes klara favorit i startfältet.

 

Inbjudan som skickades ut hittar du här: Inbjudan

Underlägget hittar du här: Underlägg

Glas 1

Aberfeldy 16yo, 40 %; 579 kr

10

poäng

Glas 2

Ginger Spice/Glenrothes 1988, 46 %, Wemyss; 1441 kr

29

poäng

Glas 3

Glengoyne 14yo/2000-2014, 52,1 %, Sansibar; 1478 kr

65

poäng

Glas 4

Macallan Rare Cask, 43 %; 1999 kr

57

poäng

Glas 5

Linkwood 18yo/1995-2013, 48,4 %, Old Particular; 1091 kr

131

poäng

Glas 6

Ardbeg Supernova SN 2015, 54,3 %; 1595 kr

78

poäng

Glas 7

Chichibu The Peated 2011-2015, 62,5 %; 1495 kr

144

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Aberfeldy 16yo, 40 %

Färg: Mörk guld

Doft: Vaniljtoner, apelsin, lite torkad frukt

Smak: Sötma, kryddig, vanilj

Eftersmak: Kort – medellång, vaniljsötma, lite fat, torkad frukt

Poäng:84

 

Ginger Spice/Glenrothes 1988, 46 %, Wemyss

Färg: Mörk guld – ljus bärnsten

Doft: Vanilj, gula äpplen

Smak: Vanilj, gula äpplen, lite oljig, eldig

Eftersmak: Medellång, vanilj, kryddig

Poäng: 85

 

Glengoyne 14yo/2000-2014, 52,1 %, Sansibar

Färg: Bärnsten

Doft: Sherrykaraktär, fattoner, dov mörk torkad frukt, stor

Smak: Torkad frukt, kryddig

Eftersmak: Lite fat, sötma, torkad frukt, chokladtoner, ganska lång

Poäng: 92

 

Macallan Rare Cask, 43 %

Färg: Bärnsten

Doft: Torkad frukt, ganska stor med kryddighet, en klassisk Olorososherrykaraktär

Smak: Torkad frukt, sötma, kryddtoner

Eftersmak: Medellång – lång, sötma, torkad frukt, kryddig, choklad

Poäng: 91

 

Linkwood 18yo/1995-2013, 48,4 %, Old Particular

Färg: Guld

Doft: Vaniljstinn, kryddtoner

Smak: Torr, lite fat, vanilj, eldig

Eftersmak: Medellång, vanilj, lite sötmatoner

Poäng: 88-89

 

Ardbeg Supernova SN 2015, 54,3 %

Färg: Ljus guld

Doft: Rök/grillrök, vanilj

Smak: Sötma, rök, fat, mycket rök

Eftersmak: Mycket rök, chokladtoner, vanilj, lite sötma; växer i eftersmaken

Poäng: 89

 

Chichibu The Peated 2011-2015, 62,5 %

Färg: Mörk guld

Doft: Rök

Smak: Söt, vanilj, rök, fattoner

Eftersmak: Rök, chokladtoner, sötma, vanilj

Poäng: 90

 

2015-11-29

Bernt Sjödin

 

De whisky som provades: