Provning 131 Benromach och Gordon McPhail med Michael Urquhart

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

22/11 18.30 - 19.30

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #184 Glenfarclas

 

Adress för utlämning är:

Lenngrensgatan 3 i Borlänge

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 131: Benromach och Gordon McPhail med

Michael Urquhart - 130406

Enligt ursprungligt program skulle Frank McHardy ha besökt oss för att leda en Springbank-provning 6 april. Men av familjeskäl så kunde han inte komma till Sverige. Michael Urquhart från Gordon & MacPhail och Benromach var tänkt för en senare provning, men det gick nu att ordna så att han kom vid detta tillfälle i stället. Som lite kuriosa kan nämnas, att Michael skulle ha besökt SMAD i november 2010, men då tvingades han ställa in besöket av familjeskäl! Frank tänkte dock på oss och skickade via Michael en hälsning till SMAD.

 

I wish to pass on best regards to all my friends at the Single Malt Academy of Dalecarlia . I am so sorry that I cannot be with you tonight, however, I am sure that you will all have a wonderful evening with Michael . I hope to come back to Sweden later on this year and carry out a Springbank tasting for you. In the meantime if any of you are planning to be in Campbeltown on May 23 rd for our open day I would look forward to a chat and to share a dram with you. Have a great night.

 

Slainte

 

Frank

 

Så vi ser nu fram mot att Frank kan komma till SMAD under senare delen av hösten 2013.

 

24juli 1895 öppnade Gordon & MacPhail sin livsmedelsaffär i Elgin. En av delägarna var James Gordon som sedan tidigare hade goda kontakter med destillerier och därför kunde köpa från olika destillerier. Michael Urquharts farfar började arbeta hos G&M vid 14 års ålder och när affären var nyöppnad. 1915 blev han delägare för att någon månad senare bli ägare till hela företaget. Idag köper G&M eller har i lager från ett 80-tal destillerier. G%M är den överlägset störste oberoende buteljeraren i Skottland. Eftersom dom började sälja maltwhisky tidigt så är dom också en av de verkliga pionjärerna inom området. Fram till början av 1980-talet hade man ingen eller liten konkurrens inom maltwhiskyområdet. När det gäller gammal whisky så finns det ingen, varken oberoende buteljerare eller destilleri som kan uppvisa en sån mängd gamla fat som G&M.

 

Det har länge varit en dröm hos G&M att äga ett eget destilleri. Första gången man var med i en budgivning var 1950 då Strathisla såldes. Michaels farfar var beredd att bjuda £900 för destilleriet, men slutpriset för en annan köpare blev £960.

 

1993 kunde dock drömmen förverkligas. Benromach köptes av Diageo. Benromach hade stängt 1983 och all utrustning hade tagits bort, så vad man egentligen köpte var en byggnad och en vattenkälla. Målsättningen redan från början var att bland annat göra klassisk Speyside whisky av den typ som tillverkades på 1950-talet och tidigare, d.v.s. med en viss rökighet. Standard för Benromach är 12 ppm. Oktober 1998 var installationen klar och destilleriet kunde starta produktion. Invigningen förrättades av prins Charles. Den aktuella produktionsnivån är 135.000 liter alkohol/år och allt går till single malt. Benromach är därmed ett av Skottlands minsta destillerier. Produktionen som bedrivs vardagar under dagtid sköts av två personer, destillerichefen Keith Cruickshank och Mike (vet inte efternamn). Genom att man arbetar fen dagar så betyder det att det som jäser under helgen får en lång jästid. Man vill gärna ha lång jästid då man anser att det ger en mer smakrik och komplex whisky. När det gäller fat så har man 80 % bourbonfat (mest Heaven Hill) och 20 % sherryfat (mest Williams Humbert). Totalt har man 19.000 – 20.000 fat i lager; ca 7.000 i Elgin, 7.000 – 8.000 vid olika destillerier och resten hos Benromach.

 

När jag talade med Michael efter provningen så var han mycket nöjd. Han var också otroligt imponerad av att alla deltagare var på plats i tid! Lika kommentar som vi fick av Richard Paterson. Således inte helt vanligt att det är på det sättet. På väg till nästa provning i Örebro så fick jag följande hälsning via mejl från Michael.

 

Just a quick note to thank you and your colleagues from the SMAD board and members for your most generous hospitality during my stay in Borlange. It was great to be able to be able to tell everyone about what we do at G&M and Benromach and our philosophy in why we do what we do.

 

De whisky som provades:

Glas 1

Benromach 10yo, 43%; 247 kr (35 cl)

13

poäng

Glas 2

Benromach Organic, 43%; 499 kr

13

poäng

Glas 3

Benromach Peat Smoke, 46%; 585 kr

25

poäng

Glas 4

Benromach 30yo, 43%; 2599 kr

134

poäng

Glas 5

Linkwood Côte Rotie 21yo/1991-2012, 45%; 965 kr

70

poäng

Glas 6

Speymalt Macallan 1980-2012, 43%; 2725 kr

150

poäng

Glas 7

Old Pulteney 30yo/1980-2011, 45,8%; 1875 kr

91

poäng

Glas 8

Tamdhu 30yo, 43%; 1649 kr

128

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Benromach 10yo, 43%

Doft: Sötma, vanilj, ljus choklad, mjölkchoklad, fruktkola

Smak: Liten ton av rök, choklad, kola, frukt, nötter lite ek

Eftersmak: Kryddor, choklad, nötter citrus, lite rök, frukt

Poäng: 84

 

Benromach Organic, 43%

Doft: Ung, ton av rök, sälta, vanilj, frukt, kryddor, peppar, citrus

Smak: Lite rök, sälta, kryddor, nötter, choklad, kola

Eftersmak: Rök, choklad, kryddor, sälta, godis

Poäng: 85

 

Benromach Peat Smoke, 46%

Doft: Ung, rökig, vanilj, frukt, äpplen

Smak: Äpplen, rök, ung, kryddor, choklad, sälta

Eftersmak: Rök, choklad, sälta, kryddor,

Poäng: 85

 

Benromach 30yo, 43%

Doft: Frukt, ek, choklad, godis, balanserad, fruktkola, toffee

Smak: Sötma, ek, choklad, vanilj, frukt, gräddkola, fudge

Eftersmak: Vanilj, ek, godis, frukt, choklad, lång

Poäng: 89

 

Linkwood 21yo/1991-2012 Côte Rotie, 45%

Doft: Sötma, vin, vanilj, frukt, bär, godis, känns ung, gräddkola

Smak: Vin, svavel, gräddkola, frukt

Eftersmak: Svavel

Poäng: 76

 

Speymalt Macallan 1980-2012, 43%

Doft: Vanilj, godis, ek, frukt, kryddor, lite taniner

Smak: Vanilj, sötma, kokos, ek, kryddor, frukt, choklad, godis

Eftersmak: Choklad, kokos, godis, ek, vanilj

Poäng: 92

 

Old Pulteney 30yo/1980-2011, 45,8%

Doft: Ek, frukt, sötma, choklad, vanilj, bär

Smak Ek, frukt, godis, vanilj, malt, kryddor, ljus choklad

Eftersmak: Ek, kryddor, vanilj, ljus choklad, godis, torkad frukt

Poäng: 91

 

Tamdhu 30yo, 43%

Doft: Sötma, ek, vanilj, ljus choklad, godis, komplex, mjuk, balanserad, kryddor

Smak: Ek, kryddor, choklad, godis, parfym, sötma

Eftersmak: Sötma, ek, choklad, vanilj, godis

Poäng: 90

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Benromach 10yo, 43%

Färg: Guldfärgad

Doft: Vanilj, svaga röktoner, gula mogna äpplen

Smak: Kryddig, lite fat, vanilj, choklad

Eftersmak: Kryddig, sötmatoner, lite torkad frukt, vaniljtoner, röktoner.

Poäng: 88

Fat: 9 år bourbonfat + 1 år sherryfat

 

Benromach Organic, 43%

Färg: Guldfärgad

Doft: Stor, citrus, vanilj, aning fat, svaga röktoner

Smak: Rund med vanilj och kryddighet

Eftersmak: Rökig, vanilj, oljig, lite sötma

Poäng: 87

Kommentar: 12 ppm i malten. Nästa utgåva av Organic blir med helt orökt malt. Benromach först i världen med 100% organisk whisky.

 

Benromach Peat Smoke, 46%

Färg: Ljus, halmfärgad

Doft: Röktoner, vanilj, fruktig

Smak: Rökig, kryddig, fattoner, vanilj

Eftersmak: Rökig, vanilj, gröna äpplen, sötmatoner

Poäng: 84

Fat: 100% bourbonfat, lkagrad 9 år

Kommentar: 53 ppm i malten, d.v.s. ungefär som Ardbeg

 

Benromach 30yo, 43%

Färg: Mörk guld – ljus bärnsten

Doft: Ganska stordoft med vanilj, sötma, aprikos och lite fat

Smak: Medelfyllig, fat, torr

Eftersmak: Medellång – lång med fat, vanilj, fikon, mörk choklad

Poäng: 92

Fat: First + refill sherry casks

 

Linkwood 21yo/1991-2012 Côte Rotie, 45%

Färg: Mörk guld med tydliga rödtoner

Doft: Fattoner, röd frukt (vintoner?)

Smak: Torr, fattoner, fruktig

Eftersmak: Medellång, torr, kryddig, lite choklad, frukttoner

Poäng: 89

Kommentar: Totalt 1900 flaskor buteljerade

 

Speymalt Macallan 1980-2012, 43%

Färg: Ljus bärnsten – mörk guld

Doft: Fattoner, torkad frukt, ganska stor, vaniljtoner

Smak: Torkad frukt, fat

Eftersmak: Fattoner, torkad frukt, sötma, vanilj

Poäng: 88

Fat: First fill bourbonfat

 

Old Pulteney 30yo/1980-2011, 45,8%

Färg: Guldfärgad

Doft: Vanilj, måttlig/lite knuten, smågodis

Smak Vanilj, fattoner, torr, kryddig

Eftersmak: Ganska kort, lite fattoner, vanilj, lite choklad

Poäng: 86

Fat: Refill American hogshead

 

Tamdhu 30yo, 43%

Färg: Bärnsten, brun

Doft: Kryddig, mycket torkad frukt

Smak: Torkad frukt, kryddig, fat, choklad, torr

Eftersmak: Choklad, torr, fattoner, ganska lång

Poäng: 92+