Provning 19 Gammal sprit

Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia

ANMÄLNINGSLÄGET


2019-08-19

Provning 204

27 anmälda dvs gott om platser kvar!


2019-05-10

Superspecial 2019

55 anmälda på 46 platser

NYHETER


2019-08-15

Nu kan du anmäla dig till höstens andra provning!
Svenska Eldvatten med Tommy och Peter

Läs mer här


2019-07-17

Nu kan du anmäla dig till höstens första provning!
Paul John med Shilton Almeida

Läs mer här


2019-05-09

Nu kan du amäla ditt intresse till 2019 års Superspecial!

Gör det här


2019-04-05

Nu är inbjudan till provning 202 ute! Läs den här


2019-03-26

62 st anmälda till Provning 201.Det betyder att det finns gott om platser kvar! Anmäl dig idag


2019-03-13

Provning 201: Mario Groteklaes

Nu är inbjudan ute för provning 201!

Läs den här


2019-02-19

Årsmöte & provning 200:

Nu är inbjudan ute för provning 200 och årsmöte 2019!

Läs den här


Årsavgift 2019

Faktura är utskickad till medlemmarna via email till den emailadress medlemmen uppgav vid tecknande av medlemskap, alltså det kan vara en annan emailadress vi använder för er som medlem än den vi skickar ut inbjudningar till provningar & buteljeringar.


Har du inte mottagit faktura så titta i din "skräpmail".

FLASKUTLÄMNING


Nästa utlämnnigstillfälle:

Lördag 6 Juli 10.00 - 14.00

Söndag 7 Juli. 10.00 - 14.00 


För kontakt: buteljeringar@smad.se

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2019

Provning 019: Gammal sprit - 000926

Gammal sprit – Likheter och olikheter.  Föreningens 19:e provning (Tastingnotes sammanställd av Rolf Lindström).


I böcker som beskriver olika spritdrycker hittar man ofta uppgifter om att då sprit lagrats länge och uppnått hög ålder så närmar alla spritsorter sig varandra i karaktär och blir nästan svåra att skilja åt. I syfte att undersöka sanningshalten i dessa beskrivningar så ordnade föreningen en specialprovning där vi provade gamla flaskor av de fyra klassiska spritsorterna, cognac baserad på druvbas, calvados baserad på äpplebas, rom baserad på sockerrörsbas och naturligtvis whisky baserad på sädesbas. Att produkterna som unga har olika karaktär är naturligt då råvaran som använts vid jäsning av mäsken är tydlig även efter destillationen men med tiden kommer andra smaker och dofter att dominera.


I provningen ingick följande drycker:

Cognac        A.E.Dor Vieille Réserve No.7

Calvados      Coeur de Lion 1973

Rom             Demerara Rum 25 YO

Whisky         Bunnahabhain 1968

Whisky         Old Fettercairn 1962 / 37 YO


För många av de 35 deltagarna i provningen var det en ny och omtumlande upplevelse att prova dessa gamla drycker. Det var väl bara whisky som tidigare provats vid denna ålder i någon omfattning. Den samlade bedömningen var att de gamla dryckerna uppvisar helt andra och oväntade doft- och smakupplevelser än unga produkter av samma typ.


Svaret på provningens tema blev ändå att olikheterna är tydliga även efter lång lagring. Hos alla drycker har fatlagringen rundat av och mjukat upp smaken men den egna karaktären hos respektive dryck var ändå tydlig. Ett tecken på detta var att de flesta deltagarna i provningen, som var blind, lyckades hitta vilken dryck som fanns i respektive glas.


Lättast att hitta var rommen, med sin mörka färg och en tydlig sötma. Calvadosen var förvånansvärt fruktig, äppledoften och smaken var tydlig och den kändes fortfarande ung och spänstig. Cognacen var en stor upplevelse och frälste flera deltagare för högklassig cognac som dryck. Av whiskysorterna var den klara favoriten Old Fettercairn. Vid en enkel undersökning om vilken som var den personliga favoriten vann Old Fettercairn med bara en rösts marginal före A.E.Dor Vieille Rèserve No.7.


Tack vare resultatet av omröstningen så sammanfattades kvällen med orden ”Det var skönt att whiskyn var bäst, vi är i alla fall en whiskyförening”.


Kvällen avslutades med en mycket välsmakande gemensam middag på Restaurang & Pub Flying Scotsman, där också provningen ägde rum.


Den inbjudan som skickades ut