Provning 19 Gammal sprit

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 019: Gammal sprit - 000926

Gammal sprit – Likheter och olikheter. Föreningens 19:e provning (Tastingnotes sammanställd av Rolf Lindström).

 

I böcker som beskriver olika spritdrycker hittar man ofta uppgifter om att då sprit lagrats länge och uppnått hög ålder så närmar alla spritsorter sig varandra i karaktär och blir nästan svåra att skilja åt. I syfte att undersöka sanningshalten i dessa beskrivningar så ordnade föreningen en specialprovning där vi provade gamla flaskor av de fyra klassiska spritsorterna, cognac baserad på druvbas, calvados baserad på äpplebas, rom baserad på sockerrörsbas och naturligtvis whisky baserad på sädesbas. Att produkterna som unga har olika karaktär är naturligt då råvaran som använts vid jäsning av mäsken är tydlig även efter destillationen men med tiden kommer andra smaker och dofter att dominera.

 

I provningen ingick följande drycker:

Cognac A.E.Dor Vieille Réserve No.7

Calvados Coeur de Lion 1973

Rom Demerara Rum 25 YO

Whisky Bunnahabhain 1968

Whisky Old Fettercairn 1962 / 37 YO

 

För många av de 35 deltagarna i provningen var det en ny och omtumlande upplevelse att prova dessa gamla drycker. Det var väl bara whisky som tidigare provats vid denna ålder i någon omfattning. Den samlade bedömningen var att de gamla dryckerna uppvisar helt andra och oväntade doft- och smakupplevelser än unga produkter av samma typ.

 

Svaret på provningens tema blev ändå att olikheterna är tydliga även efter lång lagring. Hos alla drycker har fatlagringen rundat av och mjukat upp smaken men den egna karaktären hos respektive dryck var ändå tydlig. Ett tecken på detta var att de flesta deltagarna i provningen, som var blind, lyckades hitta vilken dryck som fanns i respektive glas.

 

Lättast att hitta var rommen, med sin mörka färg och en tydlig sötma. Calvadosen var förvånansvärt fruktig, äppledoften och smaken var tydlig och den kändes fortfarande ung och spänstig. Cognacen var en stor upplevelse och frälste flera deltagare för högklassig cognac som dryck. Av whiskysorterna var den klara favoriten Old Fettercairn. Vid en enkel undersökning om vilken som var den personliga favoriten vann Old Fettercairn med bara en rösts marginal före A.E.Dor Vieille Rèserve No.7.

 

Tack vare resultatet av omröstningen så sammanfattades kvällen med orden ”Det var skönt att whiskyn var bäst, vi är i alla fall en whiskyförening”.

 

Kvällen avslutades med en mycket välsmakande gemensam middag på Restaurang & Pub Flying Scotsman, där också provningen ägde rum.