Provning 150 Suntory med Tatsuya Minagawa

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 150: Suntory med Tatsuya Minagawa - 141031

 

Så var det då dags för japan nr 2 till SMAD. För några år sedan hade vi besök av Ichiro Akuto. När man jämför dessa två personer, så är det väldigt olika personligheter som framträder. Ichiro håller en lågmäld och nästan tillbakadragen profil men uppvisade enorma kunskaper om whiskytillverkning. Tatsuya är en öppen och pratglad person och som uppvisar en enorm energi. Eller som ordförande Anders uttryckte det hela – en duracellkanin. Tatsuya har bott i Skottland i 15 år så han behärskar det engelska språket bra.

 

Första gången jag träffade Tatsuya var 2002 då han arbetade på en whiskybar i Edinburgh – M4. Några år senare flyttade han till Craigallachie där han arbetade hos och var delägare i Highlander Inn. Tatsuya bor fortfarande kvar i Craigallachie.

 

Yamazaki – det var där japansk whiskytillverkning startade för 90 år sedan (1924). Ägare var Shinjiro Torii och som destilleriansvarig Masataka Taketsuru. Den första whiskyn som lanserades 1929 blev dock ingen succe. Alldeles för rökig och kraftig för de japanska smaklökarna. Efter detta skiljdes också Toriis och Taketsurus vägar, och Taketsuru startade 1934 Nikka – det andra stora japanska whiskyföretaget.

 

Suntory har växt och är idag en av världens stora inom dryckesvärlden. En position som man intog i och med köpet av Beam. Därmed är Suntory ägare till både Bowmore och Laphroaig när det gäller Islaydestillerier.

 

Tatsuya var ute på en turné till dalaklubbar och hade besökt Säter och Malung tidigare. Dagen efter vår provning avslutades turnén i Avesta. Därefter blev det hemresa till Skottland igen.

 

Vad skall man då säga om dagens whisky? En ganska jämn och hög standard blir mitt omdöme om whiskyn från världens mest komplexa maltwhiskydestilleri. Totalt kan Yamazaki tillverka ca 60 olika single malts. Tillsammans med ca 40 olika från Hakushu, så betyder det att inom Suntory tillverkas ca 100 olika single malt-typer. Finns alltså ett stort utbud av olika karaktär att blanda samman till whiskyn som man säljer med framgång. Personligen var jag mest begeistrad av att vid samma provning kunna få prova två olika Mizunaralagringar. Mizunara är japansk ek. Den japanska eken är en stor bristvara och det är starka restriktioner för hur mycket som får avverkas per år. Hos Yamazaki har man tillgång till 100 nya fat med Mizunara per år. Naturligtvis den sällsyntheten som skapat ett extra tryck efter den typen av whisky. Var kanske påverkad av detta fenomen när jag satte mina poäng. Men vad gör det? Min upplevelse var i varje fall stor.

 

Benrt Sjödin

 

Den inbjudan som skickades ut

Det provningsunderlägg som användes

De whisky som provades:

Provningsnoteringar Per Eriksson

Yamazaki 12yo 43%

Doft: Ek, kryddor, godis, lite choklad

Smak: Ek, kryddor, sötma, vanilj, godis

Eftersmak: Kryddor, sötma, vanilj, ek, lång

Poäng: 85

 

Yamazaki Puncheon 48%

Doft: Sötma, vanilj, ljus choklad, sötma, godis, toffee

Smak: Choklad, ek, toffee, sötma, kryddor, lite vanilj

Eftersmak: Ek, vanilj, kryddor, godis, mycket lång

Poäng: 88

 

Yamazaki Bourbon Barrel 48%

Doft: Sötma, vanilj, godis, choklad, mjuk

Smak: Kryddor, choklad, ek, vanilj, sötma, kokos, citrus

Eftersmak: Kryddor, sötma, kokos

Poäng: 87

 

Yamazaki Mizunara 48%

Doft: Spännande, kryddor, ek, sötma, vanilj, rökelse

Smak: Kryddor, rökelse, ek, choklad, mild, toffee

Eftersmak: Kryddor, ek, vanilj, sötma, lång

Poäng: 90

 

Yamazaki Sherry Cask 48%

Doft: Sherry, krutrök, kryddor, choklad

Smak: Sherry, krutrök, choklad

Eftersmak: Sherry, bär, körsbär, frukt, kryddor, choklad, inte lika lång som de andra

Poäng: 86

 

Yamazaki 18yo 48%

Doft: Sötma, vanilj, godis, toffee, ek, ålder, kryddor, komplex

Smak: Ek, choklad, kryddor, toffee, ålder, läder, tobak, sötma

Eftersmak: Kryddor, ek, godis, frukt, bär

Poäng: 90

 

Yamazaki 1999 TIB S Single Cask DQ7003 12Y 58%

Doft: Choklad, sötma, ek, godis, kryddor, känns äldre komplex

Smak: Kryddor, sötma, vanilj, godis, nougat

Eftersmak: Kryddor, choklad, bär, godis, lång

Poäng: 89

 

Yamazaki Mizanura sample, blend av olika fat från 17Y 52%

Doft: Ek, vanilj, sötma, godis, kryddor, rökelse, komplex

Smak: Choklad, ek, vanilj, sötma, choklad, känns gammal, kryddor, rökelse

Eftersmak: Choklad, sötma, vanilj, ek godis, lång med ek på slutet

Poäng: 95

Kommentar: En whisky som nästan kräver vatten, de speciella egenskaperna kommer inte fram annars

Jag ger den 92 poäng utan vatten.

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Yamazaki 12yo, 43 %

Färg: Mörk guld

Doft: Fruktig, vaniljtoner

Smak: Oljig, kryddig, fruktig

Eftersmak: Lite fat, sötma, lite vanilj och torkad frukt, ganska lång

Poäng: 88

 

Yamazaki Puncheon, 48 %, ca 12 – 13 år

Färg: Guldfärgad

Doft: Kryddig, lite vanilj, frukttoner

Smak: Kryddig, vanilj, choklad

Eftersmak: Vanilj, kryddig, lite torkad frukt, ganska lång

Poäng: 90

 

Yamazaki Bourbon Barrel, 48 %, ca 12 – 13 år

Färg: Mörk guld

Doft: Kryddig, vanilj

Smak: Sötma, fattoner, vanilj, äpplig

Eftersmak: Kryddig, vaniljtoner, lite sötma

Poäng: 87

 

Yamazaki Mizunara, 48 %, ca 16 – 17 år

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Fattoner, kryddig

Smak: Fyllig, kryddig

Eftersmak: Lång, kryddig, torr, chokladtoner, kanel-nejlika

Poäng: 92

 

Yamazaki Sherry Cask, 48 %, ca 12 – 13 år

Färg: Mörk bärnsten

Doft: Stor, Oloroso, torkad frukt, kryddig

Smak: Stor, oljig, fattoner, torkad frukt

Eftersmak: Sötma, torkad frukt, choklad, fikon, russin

Poäng: 92

 

Yamazaki 18yo, 43 %

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Choklad, stor, toner av torkad frukt

Smak: Lite fat, fruktig, torkad frukt, kryddig

Eftersmak: Kryddig, torkad frukt, choklad, komplex

Poäng: 92

 

Yamazaki 1999-2012 Tokyo International Bar Show Whisky Live 2012, 58 %, 1st fill Puncheon

Färg: Guldfärgad

Doft: Vaniljtoner

Smak: Eldig, vanilj, sötma

Eftersmak: Lång, vanilj, lite sötma, chokladtoner

Poäng: 91

 

Yamazaki Mizunara fatprov min. 17yo, 52 %

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Svårdefinierad men jag kände ört- och trätoner

Smak: Choklad, torr, torkade russin

Eftersmak: Choklad, lite fat, lång, örttoner, fyllig

Poäng: 94

 

 

Glas 1

Yamazaki 12yo 43% 565:-

9

poäng

Glas 2

Yamazaki Puncheon 48% 997:-

6

poäng

Glas 3

Yamazaki Bourbon Barrel 48% 997:-

24

poäng

Glas 4

Yamazaki Mizunara 48% 2495:-

13

poäng

Glas 5

Yamazaki Sherry Cask 48% 997:-

32

poäng

Glas 6

Yamazaki 18yo 48% 1185:-

93

poäng

Glas 7

Yamazaki 1999 TIB S Single Cask DQ7003 12Y 58% 2830:-

33

poäng

Glas 8

Yamazaki Mizanura sample, blend av olika fat från 17Y 52%

66

poäng