Provning 168 Svenska Destillerier

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 168: Svenska Destillerier - 160423

Svensk whisky - en dryck som varit en sällsynt gäst hos SMAD. Detta är andra gången med en provning av svensk single malt. Den första var Mackmyra Preludium för ett antal år sedan. Så det var verkligen på tiden att få kolla hur långt utvecklingen kommit i Sverige.

 

För att försöka visa svensk whisky från sin bästa sida, så kontaktade jag resp. destilleri och dom har rekommenderat whisky till dagens provning. Alla fyra har fått reda på förutsättningarna för provningen. Provningen genomfördes blint och det enda de 100 deltagarna visste var, att det var två whisky från resp. destilleri. För att inte heller själv påverka att turordningen skulle få för stort inflytande, så lottade jag turordningen.

 

1999 kan betraktas som födelseåret för svensk maltwhisky. Då startade Mackmyra sin banbrytande pionjärinsats. Sen dröjde det några år innan dom fick efterföljare, men när det väl startade så har det gått fort.

 

Här är några av efterföljarna.

- Spirit of Hven - 2008

-Smögen - 2010

-Box - 2010

-Norrtälje Bränneri - whisky sedan 2009

-Wannborga - ?

-Gotland Whisky - 2012

-Gammelstilla Whisky - 2012

Grythyttan var i drift 2010 - 2013, men tveksamt om det blir något mer.

Bergslagens Destilleri var i ropet en hel del för några år sedan, men kom aldrig till produktionsstart.

Finns också fler projekt på gång.

Troligen är det så, att i förhållande till antalet invånare, så är Sverige världens destilleritätaste land.

 

Hur står sig då svensk whisky i jämförelse med andra producerande länder? Efter de stora - Skottland, Irland och Japan - så tillhör Sverige enligt min bedömning toppskiktet. Taiwan med Kavalan kanske kommer före. Min slutsats baseras på de omdömen som ges i Whisky Advocate och Whisky Magazine. Under 2015 har svensk whisky verkligen börjat visa framfötterna och kan enligt deras bedömningar mäta sig väl med många skottar. Den finaste utmärkelsen har tilldelats Spirit of Hvens buteljering Sankt Claus. Whisky Advocate utnämnde den till "World Whisky of the Year" för 2015!

 

Försäljningen av whisky via Systembolaget 2015 ser ut på följande sätt.

Skottland

Blended: 3.522.098 liter

Maltwhisky: 1.335.158 liter

Canada: 1.396.558 liter

Blended Irland: 750.003 liter

Bourbon+ rye: 280.876 liter

Grain: 31.459 liter

Totalt whisky: 7.316.151 liter

-varav svensk maltwhisky 89.873 liter = 6,7 % av maltwhisky

 

Produktionskapaciteten hos de fyra stora och som var med i dagens provning uppskattar jag till följande liter whisky uttryckt som försäljningavolym.

-Mackmyraca 700.000 liter

-Box ca 200.000 liter

-Smögen ca 25.000 liter

-Spirit of Hven gissar 40.000 - 50.000 liter

-Totalt ca 1 miljon liter whisky

 

Sverige är, trots det stora intresset för maltwhisky, en liten marknad. Därför måste andra kanaler än Systembolaget upparbetas/utvecklas. Finns i princip tre kanaler till kund.

1. Via Systembolaget.

2. Export inkl. tax free.

3. Fatförsäljning.

 

Systembolaget

- För att nå en stor volym krävs lågt pris. Så gott som alla storsäljare inom maltwhisky kostar mindre än 400 kr/flaska. De med störst volym ligger omkring 300 kr/flaska.Min bedömning är, att svensk whisky har begränsade möjligheter att delta i denna hårda priskonkurrens.

 

- Antag att man uppnår 25 % av marknaden för maltwhisky. Betyder i så fall ca 350.000 liter/år, vilket motsvarar ca 1/3 av tillgänglig kapacitet.

- 2/3 = ca 650.000 liter återstår att sälja på annat sätt.

 

Export

-Jag tror att kvalitetsnivån är helt avgörande för att kunna nå framgång på den internationella marknaden.

-Med bra kvalitet så finns förutsättningar att skapa sig ett namn. Här ser jag Kavalan som ett lyckat exempel.

-Baserat på vad internationella whiskybedömare säger, så tror jag att det finns goda förutsättningar att skapa sig ett namn med rykte om bra kvalitet.

-Till skillnad mot de stora i branschen, så har man inte alls tillgång till en marknadsorganisation med egna säljbolag utan man måste söka agenter i olika intressanta marknader. Samma förhållande som gäller för t.ex. Springbank.

 

Fatförsäljning

- Är en kanal för att i första hand öka försäljningen på hemmamarknaden och utanför Systembolaget.

- Här måste man försöka attrahera måttligt intresserade whiskyköpare.

- Skapa en upplevelse att äga fat.

- Ny målgrupp måste intresseras!

 

Man kan idag tydligt se skillnad i strategi mellan de fyra stora.

- Hven + Smögen: Systembolaget + export.

- Mackmyra + Box: Alla tre kanalerna.

Mackmyra är dom som sticker ut allra mest i sin strategi med fatförsäljning. Lagerplatser på många orter och nära kunder. En strategi som jag inte hittat hos någon annan whiskyproducent. Mackmyra är sannolikt också det svenska destilleri som är mest beroende av fatförsäljningen för att uppnå sina mål.

 

Sammanfattningsvis så ser jag ljust på svensk whiskys framtid. Även om det dröjer några år innan man når den högsta kvalitetsnivån, så tycker jag att dagens provning erbjöd whisky som var bättre än jag hade förväntat mig med tanke på att det är ju fortfarande bara ungdomar. Skall bli verkligt spännande att följa den fortsatta utvecklingen. Framför allt om svensk whisky kan få ett riktigt internationellt genombrott.

 

De whisky som provades:

Glas 1

Glenfiddich 15yo Solera, 40 %; 499 kr (referens)

15

poäng

Glas 2

Smögen Sauternes 4yo/2011-2015, 57,3 %; 993 kr/50 cl

63

poäng

Glas 3

Spirit of Hven Tycho´s Star, 41,8 %; 495 kr/50 cl

9

poäng

Glas 4

Mackmyra Vinterrök, 46,1 %; 598 kr

4

poäng

Glas 5

Smögen French Quarter 4yo/2012-2016, 61,1 %; 933 kr/50 cl

64

poäng

Glas 6

Box The Messenger, 48,4 %; 837 kr/50 cl

46

poäng

Glas 7

Spirit of Hven Sankt Claus, 53,2 %; 1011 kr/50 cl

59

poäng

Glas 8

SMAD Blended Malt 2020 days, 68,7 %

61

poäng

Glas 9

Box American Oak Peated (fatprov), 54 %; 750 kr/50 cl

124

poäng

Glas 10

Mackmyra Moment Fenix, 45,5 %; 1198 kr

80

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Glenfiddich 15yo Solera, 40 %

Färg:Guldfärgad

Doft:Lite torkad frukt, lite kryddig med sötmatoner och vanilj

Smak:Kryddig, fattoner, lite torkad frukt, vanilj

Eftersmak:Medellång, pepprig, lite sötma med både torkad frukt och vanilj, lite fat

Poäng:87

Fat:Sherry, bourbon och new oak

 

Smögen Sauternes 4yo/2011-2015, 57,3 %

Färg:Brun - ljusbrun

Doft:Fattoner, lite torkad frukt

Smak:Sötma, fruktig, fat, rök

Eftersmak:Fruktig, rök, sötma, ganska lång, smakrik, känns aning ungdomlig

Poäng:87

Fat:Europeisk ek, fresh Sauternes barrique

 

Spirit of Hven Tycho´s Star, 41,8 %

Färg:Mörk guld - ljus bärnsten

Doft:Måttlig, toner av torkad frukt och vanilj

Smak:Sötma, chokladtoner, lite pepprig

Eftersmak:Fruktig, röktoner, sötma, hallonfruktighet

Poäng:85

Fat:58 % amerikansk ek + 42 % fransk ek

 

Mackmyra Vinterrök, 46,1 %

Färg:Guldfärgad

Doft:Rök, vaniljtoner

Smak:Sötma, vanilj, röktoner, lite fat

Eftersmak:Rök, vaniljtoner, lite sötma

Poäng:82

Fat:Svensk ek, amerikansk ek, fat mättade med Scotch strong Ale

 

Smögen French Quarter 4yo/2012-2016, 61,1 %

Doft:Rök, fattoner, tydliga nyekstoner

Smak:Sträv, fat, lite sötma, rök

Eftersmak:Fat, smakrik, sötmaRök, lite choklad,

Poäng:89

Fat:Virgin French Oak Quarter Cask

 

Box The Messenger, 48,4 %

Färg:Guldfärgad

Doft:Vanilj, röktoner, gula äpplen

Smak:Sötma, rök, lite oljig, ungdomlig

Eftersmak:Ungdomlig, rök, sötma, vanilj

Poäng:81

Fat:76 % 130 liters bourbonfat + 24 % 100 liters Oloroso sherry fat

 

Spirit of Hven Sankt Claus, 53,2 %

Färg:Brun med antydan rödtoner

Doft:Fattoner, sötma, lite rök, fruktig/rödfruktig

Smak:Fattoner, röktoner

Eftersmak:Rök, lång, choklad, lite choklad

Poäng:89

Fat:Fransk ek (Allier) som tidigare innehållit 100 % Merlot (rödvin)

 

SMAD Blended Malt 2020 days, 68,7 %

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Rök- och vaniljtoner

Smak:Sötma, rök, fattoner, eldig, lite choklad

Eftersmak:Lång, choklad, rök, vaniljtoner

Poäng:89

Fat:30-lters fat som tillverkats av Jack Danielsfat

 

Box American Oak Peated (fatprov), 54 %

Färg:Bärnsten

Doft:Rök, sötmaton, vanilj, mogna äpplen

Smak:Rök, fattoner, torkad frukt

Eftersmak:Rök, lång, fat, sötma, choklad

Poäng:89

Fat:40-litersfat av amerikansk ek

 

Mackmyra Moment Fenix, 45,5 %

Färg:Mörk guld

Doft:Torkad frukt, vaniljtoner, lite sötma, ganska mycket frukt med inslag av päron

Smak:Fattoner, mycket sötma, oljig

Eftersmak:Fattoner, choklad, sötma, fruktig, aning rök

Poäng:85

Fat:Amerikansk ek, björkvinsmättad amerikansk ek och PX-mättad amerikansk ek + ett 30-litersfat vardera av Oloroso och ex-bourbon

 

 

Bernt Sjödin