Provning 18 Irländsk whisky

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

18-01-17 18:30-19:00

18-01-20 09:30-10:00

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Highland Park &

Caol Ila

  • Provning t.o.m. #186 Arran

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan Reseprovning Orkney våren 2017

29/12 2017

Nu är inbjudan ute till Årets första provning! Läs den här

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2018

 

Provning 018: Whiskey från Irland med - Adeline Hughes - 000909

Irländsk Whiskey. Föreningens 18:e provning (Tastingnotes sammanställd av Rolf Lindström)

 

Lördagen 2000-10-09 samlades medlemmarna i SMAD för att prova irländsk whiskey under ledning av Adeline Hughes från Irish Destilleries.

 

Syftet med provningen var att lära oss mer om irländsk whiskey, skillnader och likheter mot skotsk whisky som är basen i föreningen och undersöka om irländsk whiskey kan jämföras med skotsk i kvalitetshänseende.

 

Enligt mångas uppfattning så producerades den första whiskeyn på Irland. Ordet whiskey tros komma från det gaeliska ”Uisce Beatha (Livets vatten)” som blev Fuisce och slutligen whiskey. Bushmills, från 1608, är det äldsta licensierade destilleriet i världen. I dag finns det 5 destillerier i Irland och 95 % av produktionen sker hos Irish Distilleries. I dag är produktionen i Skottland 20 ggr större än på Irland trots att Irland var störst fram till 1800-talets slut. Det anses vara i huvudsak 3 skäl till denna utveckling: Förbudstiden 1919-1933 i USA gjorde att den största exportmarknaden för irländsk whiskey försvann, samtidigt var det en orolig tid på Irland med självständighetskriget 1916 som följdes av inbördeskriget 1919-1921 och slutligen som en följd av självständig- hetskriget startade ett handelskrig med England som resulterade i tullhinder för Irländska producenter i hela Brittiska Imperiet.

 

Vid tillverkningen sker destillationen i syfte att skilja vatten och alkohol. I Skottland destilleras whiskyn vanligen två gånger medan man i Irland destillerar tre gånger, vilket ger en mer neutral sprit. Konsten vid destilleringen är att skilja ut de goda beståndsdelarna i alkoholen och avlägsna de dåliga, för att minska risken för baksmälla. Värt att notera är att Irländsk whiskey aldrig doftar eller smakar rök. Eftersom huvuddelen av produktionen sker inom samma företag väljer man hur destillationen sker beroende på önskad produkt. Bushmills tex destilleras tre gånger i medelstor (16 000 l) potstill vilket ger ”light spirit” att jämföra med Cooley som destillerar två gånger i stora potstills vilket ger ”heavier spirit”.

 

De olika typer av sprit som man skiljer på är:

 

Pot Still Whiskey som kan varieras genom olika blandningar av mältat och omältat korn, olika kombinationer av pannor tex pot-kolumn-pot och val av pot stills, light pot, mod pot, heavy pot och traditionell pot.

 

Neutral sprit

Grain whiskey

Pure pot still

Single malt, alltså baserad på 100% mältat korn

 

Lagringen skall enligt irländsk lag ske i minst 3 år, men i praktiken är 6–8 år vanligt och för högre kvaliteter 10-12 år. Irish Distillers använder alltid gamla fat företrädesvis bourbonfat men även fat som använts till sherry, portvin, rom och maderia används. Under lagringen avdunstar en viss mängd alkohol och syre tränger sakta in i faten, liksom en del extrakt från träet. När whiskeyn är klar blir den ”vatted” eller ”married” vilket innebär att exakta kvantiteter från olika fat blandas. Denna process kallas ”blending” i Skottland.

 

Provningen bestod av:

 

Black Bush, pot still whisky, av många ansedd som den bästa blended whiskyn i Irland eller Skottland då den innehåller ca 80 % maltwhisky som är minst 8 år gammal. 70 % av whiskyn är lagrad på sherryfat.

 

Bushmills 16 YO, pot still destillerad single malt, som lagrats 6 år på bourbonfat, därefter 10 år på sherryfat och slutligen 7-8 mån på portvinsfat.

 

Redbreast 12 YO, kallades ofta ”Priests bottle”, och var tidigare en exklusivitet för den irländska marknaden. Det är en 100% ren pot still från en blandning av mältat och omältat korn. Vissa sherryfat används men huvuddelen är bourbonfat och den karaktären märks tydligt.

 

Jameson Millenium Ltd. Edition 15 YO, en blended whisky.

 

Jameson Distillery Reserve 12 YO, en blended whisky som räknas till en av de mest exklusiva irländska whiskeys. Den skapades 1992 för att markera öppningen av utställningscentret i Midleton. Whiskeyn har tydlig sherrykaraktär, 75% av blandningen är pot still destillerad och whiskeyn är lagrad i 12 år.

 

Deltagarna vid provningen blev mycket positivt överraskade av den höga kvaliteten hos de provade whiskies även om hjärtat klappar för den skotska whiskyn