Provning 198 Lura hjärnan

Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia

ANMÄLNINGSLÄGET


87 platser bokade

Provning 201

190403

NYHETER


2019-04-05

Nu är inbjudan till provning 202 ute! Läs den här


2019-03-26

62 st anmälda till Provning 201.Det betyder att det finns gott om platser kvar! Anmäl dig idag


2019-03-13

Provning 201: Mario Groteklaes

Nu är inbjudan ute för provning 201!

Läs den här


2019-02-19

Årsmöte & provning 200:

Nu är inbjudan ute för provning 200 och årsmöte 2019!

Läs den här


Årsavgift 2019

Faktura är utskickad till medlemmarna via email till den emailadress medlemmen uppgav vid tecknande av medlemskap, alltså det kan vara en annan emailadress vi använder för er som medlem än den vi skickar ut inbjudningar till provningar & buteljeringar.


Har du inte mottagit faktura så titta i din "skräpmail".

FLASKUTLÄMNING


Just nu har vi inga flaskor för utlämning


För kontakt: buteljeringar@smad.se

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2019

Provning 198: Lura Hjärnan med Thomas Sundblom

Thomas är ju en välkänd personlighet i whisky-Sverige. Som bekant så är han grundare och VD på Clydesdale, en av Sveriges största importörer av kvalitativ sprit. Han har besökt SMAD fler gånger än man kan räkna och han har alltid mycket uppskattade flaskor med sig i bagaget ur Clydesdales enorma sortiment.


Vår hjärna har en väldig kapacitet. Tillsammans med tungan och näsan kan den känna igen en otrolig mängd smaker och dofter, på tungan känner vi salt, surt, sött, beskt, umami och fett. Men kan vi lita på vad vi upplever? Omgivningen påverkar oss t ex. kyla/värme, färgen på whiskyn, rummets doft, den egna doften samt ljud.


Thomas lärde oss mer om hur doft- och smaksinnet fungerar och hur hjärnan ändå går att påverka. Provningen visade med tydlighet att det går att påverka smaken på whiskyn med det som man ätit innan. Det hände olika saker med smaken på whiskyn då vi provade tillsammans med jordgubbssylt, salt och citron.

De whisky som provades:

Glas 1

Hyde No3 6yo 46,0% 590:-

8

poäng

Glas 2

Dufftown – Carn Mor, 2009 9yo 46,0% 670:-

6

poäng

Glas 3

Caol Ila – Hepburns Choice, 2011 7yo 46,0% 898:-

4

poäng

Glas 4

McDonalds Traditional Ben Nevis – Ben Nevis NAS 46,0%   790:-

23

poäng

Glas 5

Glen Ord Sherry Cask – Blackadder Raw Cask, 2004 13yo 61,5% 1179:-

85

poäng

Glas 6

Glen Keith – Berry Bros & Rudd, 1994 23yo 58,2%    1859:-

187

poäng

Glas 7

Bowmore - Old Malt Cask, 1996 21yo 50,0%    1679:-

94

poäng

Glas 8

Lp9 - Elements of Islay, 1998 NAS 54,3%, 50 cl 1838:-

116

poäng