Provning 98 Hanyo med Ichiro Akuto och Marcin Miller

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

22/11 18.30 - 19.30

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #184 Glenfarclas

 

Adress för utlämning är:

Lenngrensgatan 3 i Borlänge

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 098: Hanyu och Karuizawa med Ichiro Akuto - 100207

Söndagen 7 februari 2010 fick SMAD sitt hittills mest långväga besök när den numera kultförklarade Ichiro Akuto kom för att leda en provning och berätta om Hanyu och Chichibu. Ichiro åtfäljdes också av sin Europaimportör Marcin Miller från Number One Drinks Company Ltd. Från den svenske importören Cask Sweden AB deltog Patrik Strandberg – en välkänd och välkommen gäst hos SMAD

 

Familjen Akuto har en mycket lång tradition som sprittillverkare. 1626 började man tillverka sake i staden Chichibu. Isouji Akuto, 19:e generationen i Akutofamiljen, byggde 1941 ett destilleri i Hanyu som ligger nordväst om Tokyo. Produktionen startade 1946 när han fick licens att tillverka sprit. 1980 anskaffades två pot still och whiskyproduktion startade; wash still på 4.000 liter och spirit still på 2.000 liter. Men ekonomiska problem gjorde att familjen så småningom tvingades att sälja Hanyu Distillery. 2004 stängdes och revs destilleriet. Den nye ägaren planerade att hälla bort all whisky som fanns lagrad vid Hanyu, men Ichiro Akuto, sonson till grundaren av destilleriet, lyckades köpa faten och i oktober 2004 transporterades faten till Ichiro´s lager. I maj 2005 lanserades den första Ichiro´s Malt. Oktober 2005 kom den första whiskyn i den s.k. Card-serien. Hittills har 34 whisky buteljerats i Card-serien varav vi provade tre. Totalt planeras 53 buteljeringar; kortlekens 52 spelkort + Joker.

 

Ichiro´s dröm var att kunna starta ett nytt destilleri. För att lära sig mer om whiskytillverkning arbetade Ichiro 2006 vid Karuizawa och under 2007 vid BenRiach. Efter att ha varit stängt sedan 2000 återöppnades Karuizawa 2006 och Ichiro köpte new make därifrån. Februari 2006 erhöll Ichiro utmärkelsen ”World Whisky Awards” som bästa japanska whisky. En oerhört stor framgång i ett land där whiskyproduktionen helt domineras av Nikka och Suntory. 2008 blev Ichiro´s dröm sann – det egenbyggda Chichibu Distillery startade produktionen. Några fakta om destilleriet:

 

  • Malt för Chichibu tillverkas i Storbritannien.
  • Använder 425 kg malt per sats (mash).
  • Kapacitet mash tun = 2.400 liter; omröring sker för hand.
  • 5 jäskar (washbacks) av japansk ek (Mizunara); enda destilleri som använder japansk ek i jäskaren.
  • Wash still 2.000 liter.
  • Spirit still 2.000 liter – små pannor ger kraftfullare whisky än stora pannor p.g.a. av mindre reflux.
  • Har nedåtlutande lynearm och lägre temperatur an normalt i kondensorn – två faktorer som skall ge en kraftfullare whisky.
  • Gör tre typer av whisky:

a. Non-peated medium

b. Non-peated heavy

c. Peated, ca 50 ppm fenol

  • Traditionella dunnage warehouse

 

Marcin Miller ledde den direkta provningen av olika whisky. Samspelet mellan Ichiro och Marcin fungerade utmärkt. Även om Ichiro´s engelska inte var den bästa så gick det bra att förstå honom och vi imponerades också av hans kunskap. Det hördes många positiva kommentarer efter provningen över såväl whisky som provningsledare. Eller som en deltagare uttryckte sig – jag tror vi måste starta en ny klubb som bara provar japansk whisky! Den största upplevelsen kanske, men inte bästa whisky, var Chichibu Newborn. Att så mycket har kunnat hända under bara tre månader på fat! Lovar mycket för framtiden.

 

Några fakta om respektive whisky

 

1. Ichiro´s Malt Two of Hearts, 56,3%

Finished in Madeira Hogshead, cask 482

Destillerad 1986

Buteljerad 2009

Totalt 309 flaskor varav 48 för export

Pris: 2095 kr

 

2. Ichiro´s Malt Eight of Hearts, 56,8%

Finished in Spanish Oak Oloroso Sherry Butt, cask 9303

Destillerad 1991

Buteljerad 2008

Totalt 617 flaskor

Pris: 1495 kr

 

3. Ichiro´s Malt Five of Clubs, 57,4%

Finished in Mizunara Hogshead, cask 371

Destillerad 1991

Buteljerad 2009

Totalt 372 flaskor

Pris: 1495 kr

 

4. Chichibu Newborn Heavily Peated, 61,4%

New American Oak Hogshead, cask 452

Korn: Optic som rökts till 51 ppm

Destillerad juni-juli 2009

Fyllt på fat juli 2009

Buteljerad oktober 2009 vilket betyder 12 veckor på fat

Totalt 361 flaskor

Pris: 995 kr

 

5. Karuizawa 12YO/1995, 63%

Lagrat på japanskt vinfat, cask 5004

Destillerad 1995

Buteljerad 2008

Totalt 186 flaskor

Pris: 1500 kr

 

6. Karuizawa 1985/2009, 60,8%

Lagrad på Sherry butt, cask 7017

Buteljerad 16.10.2009

Totalt 372 flaskor

Pris: 1295 kr

 

7. Karuizawa 32YO, 63%

Lagrad på Sherry butt, cask 6719

Destillerad 1976

Buteljerad 2009

Totalt 486 flaskor

Pris: 1740 kr

 

Bernt Sjödin

De whisky som provades:

Glas 1

Ichiro´s Malt Two of Hearts, 56,3%

94

poäng

Glas 2

Ichiro´s Malt Eight of Hearts, 56,8%

17

poäng

Glas 3

Ichiro´s Malt Five of Clubs, 57,4%

63

poäng

Glas 4

Chichibu Newborn Heavily Petaed, 61,4%

7

poäng

Glas 5

Karuizawa 1995/2008, 63%

49

poäng

Glas 6

Karuizawa 1985/2009, 60,8%

42

poäng

Glas 7

Karuizawa 1976/2009, 63%

128

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Ichiro´s Malt Two of Hearts, 56,3%

Doft: Mjuk ek, lätt vinös söta frukter, ljus söt choklad, godis, söt apelsin

Smak: Vinös, choklad, godis, vanilj, karameller, sötma

Eftersmak: Choklad, lätt bitterhet, frukt

Poäng: 90

 

Ichiro´s Malt Eight of Hearts, 56,8%

Doft: Sherry, russin, torr, svavel, svartkrut

Smak: Kraftig sherry gummi, svavel, krut

Eftersmak: Svavel, gummi

Poäng: 79

 

Ichiro´s Malt Five of Clubs, 57,4%

Doft: Mjuk choklad, ek, bär, rökelse, ovanlig, japan fatet märks

Smak: Sötma, ek, sandelträ, sockersöt

Eftersmak: Sötma, trä, ek, exotisk

Poäng: 87

 

Chichibu Newborn Heavily Peated, 61,4%

Doft: Rök, mycket malt, ung, men fatet märks, viss sötma

Smak: Rök, sälta, maltig, ung men inte rå, torr

Eftersmak: Relativt kort, malt

Poäng: 85

 

Karuizawa 1995/2008, 63%

Doft: Ek, torr, bär frukter, syrliga karameller, örter, kryddor

Smak: Torr, kryddor, karameller, ek, vinkaraktär

Eftersmak: Örter, ek, rökelse, lång

Poäng: 88

 

Karuizawa 1985/2009, 60,8%

Doft: Ek, choklad, russin, fikon, torr

Smak: Choklad, sherry, spritig

Eftersmak: Spritig, choklad, lite svavel

Poäng: 87

 

Karuizawa 1976/2009, 63%

Doft: Ek, Choklad, fikon, dadlar, ålder, komplex

Smak: Ek, choklad, komplex, fikon, russin

Eftersmak: Ek choklad, godis, frukter, lång

Poäng: 94

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Ichiro´s Malt Two of Hearts, 56,3%

Färg: Mörk bärnsten

Doft: Torkad frukt, choklad, mogna plommon, en stor doft

Smak: Fyllig, mycket torkad frukt, russin, sötmatoner, fattoner

Eftersmak: Lång med torkad frukt och chokladtoner

Poäng: 94

 

Ichiro´s Malt Eight of Hearts, 56,8%

Färg: Mörk bärnsten

Doft: Tydliga svaveltoner som dominerar

Smak: Medelfyllig – fyllig, eldig, russin, aning choklad

Eftersmak: Medellång – lång med tydliga Olorosotoner, torkad frukt och lite choklad

Poäng: 83

 

Ichiro´s Malt Five of Clubs, 57,4%

Färg: Mörk bärnsten

Doft: Torkad frukt, kokos, fattoner, stor doft

Smak: Sötmatoner, medelfyllig, fattoner, mycket frukt

Eftersmak: Lång med lite fat och frukt – russin samt choklad

Poäng: 91

 

Chichibu Newborn Heavily Peated, 61,4%

Färg: Mörk guld – ljus bärnsten

Doft: Rökig, ungdomlig

Smak: Rökig, päron, eldig, ung

Eftersmak: Lång med mycket rök, fruktig - päron

Poäng: 72

 

Karuizawa 1995/2008, 63%

Färg: Mörk bärnsten med rödtoner

Doft: Fattoner, vinösa toner, pepprig

Smak: Fyllig, eldig, fruktig – färska röda frukter, lite choklad, oljig

Eftersmak: Medellång med frukt och chokladtoner

Poäng: 90

 

Karuizawa 1985/2009, 60,8%

Färg: Mörk, brun, bärnsten

Doft: Lite svaveltoner, torkad frukt, lite jordig, svamp – multna löv

Smak: Choklad, fattoner, Christmas cake, fat som “torkar ut munnen”

Eftersmak: Lång med mycket tanniner, choklad, lite fikon (smak bättre än doft)

Poäng: 91

 

Karuizawa 1976/2009, 63%

Färg: Mörk, brun, bärnsten

Doft: Små svaveltoner, mycket fikon, fattoner

Smak: Fyllig, fattoner, mycket torkad frukt, Christmas cake, choklad, en stor smak

Eftersmak: Lång med många smaker, lite fattoner, choklad och sötmatoner

Poäng: 93