Provning 115 Adelphi med Alex Bruce

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Info om Oppigårdsölen!

Uppdaterat 13/6 2018

Det är nu möjligt att beställa ölen!

 

Inbjudan till provning 192:

Nya Styrelsens Favoriter

Nu är inbjudan ute för provning 192.

Läs inbjudan här

 

Inbjudan till 2018 års Exklusivprovning är ute nu!

Läs mer och anmäl dig här

 

Inbjudan till provning 191:

Plantation Rum med Alexandre Gabriel

Nu är inbjudan ute till provning 191! Läs mer här

 

The Whisky Show 2018

Sugen att åka till London och The Whisky Show? Nu finns det ett erbjudande ute att åka med SMAD. Läs mer här!

 

ANMÄLNINGSLÄGET

 

Diageo Special Releases

Provningen är fulltecknad!

Kölista finns.

Anmälan stänger 1/5

 

2018-04-12

 

 

FLASKUTLÄMNING

 

Följande finns att hämta ut

 

Måndag 2/7

19.00-19:45

 

Onsdag 4/7

19:00-19:45

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2018

 

Provning 115: Adelphi med Alex Bruce - 111117

Äntligen en skotsk kung på Svensk mark! Eller en skotte som iallafall har haft en skotsk kung i släkten. Alex Bruce från Adelphi distillery härstammar från den anrika släkten Bruce. Den mest kända medlemmen får nog anses vara Robert The Bruce som var kung över Skottland från 1306 fram till sin död 1329.

 

Men det var inte därför Alex var hos i Borlänge. Han var här för att tillsammans med SMAD prova några av sina buteljeringar från Adelphi Distillery.

 

Adelphi Distillery är egentligen inte ett destilleri utan en oberoende buteljerar. De startade sin verksamhet 1993 med ett namn som redan hade anor från förr. Namnet Adelphi kommer nämligen från ett destilleri som var beläget i Glasgow mellan 1825 – 1902. Det knepiga med namnet är ju att de faktiskt inte producerar någon egen whisky. Dom köper enbart fat och buteljerar själva. Fram tills nu! Adelphi har nu fått tillstånd att bygga ett eget destilleri, men det kommer att heta The Ardnamurchan Distillery och kommer att vara beläget i Glenbeg.

 

Det är Alex Bruce tillsammans med Charles Maclean som väljer ut de fat som blir buteljerade. Alex erkänner att det blir svårare och svårare att få tag i bra fat, men tack vare riktigt bra kontakter så lyckas de på något sätt att skaka fram guldägg efter guldägg

 

De har även byggt en egen buteljeringshall, två gånger. Lagom när den var färdig byggd första gången så brann en bil i byggnaden så det var bara att börja om.

 

De whisky som provades:

Glas 1

Longmorn 1990 21yo 53,3 %

40

poäng

Glas 2

Tamdhu 1984 26yo 48,8 %

25

poäng

Glas 3

Blair Athol 1986 25yo 52,9 %

40

poäng

Glas 4

Dailuaine 1983 27yo 58,1 %

191

poäng

Glas 5

Bunnahabhain 1979 31yo Sherry Cask 46,5 %

113

poäng

Glas 6

Bunnahabhain (Peated) 1997 13yo Sherry Cask 57,2 %

91

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Longmorn 1990 21yo 53,3 %

Doft: Blommor, malt, frukt, godis, fat, citrus, vanilj

Smak: Frukt, äpplen, choklad, ek citrus

Eftersmak: Ek, frukt, taniner, godis, medel lång

Poäng: 89

 

Tamdhu 1984 26yo 48,8 %

Doft: Frukt, godis, vanilj, ljus choklad, sötma, malt

Smak: Frukt, godis, malt, ek, choklad, bär, äpplen

Eftersmak: Ek, choklad, vanilj, bär, godis, lång

Poäng: 91

 

Blair Athol 1986 25yo 52,9 %

Doft: Spritig, fat, taniner, frukt, citrus

Smak: Ek, godis, kola, choklad, frukt, viol

Eftersmak: Ek, godis, för mycket ek, lakrits, lång

Poäng: 84

 

Dailuaine 1983 27yo 58,1 %

Doft: Spritig, fat, mörk choklad, taniner, vanilj

Smak: Fat, choklad, godis, ek, kryddor, frukt, mjuk, taniner

Eftersmak: Ek, choklad, torkad frukt, stor, lång

Poäng: 90

 

Bunnahabhain 1979 31yo Sherry Cask 46,5 %

Doft: Choklad, sötma, fat, ek, taniner, vanilj, jul

Smak: Choklad, ek, taniner, kola, torkad frukt, mycket söt, komplex, krutrök

Eftersmak: Ek, frukt, krutrök, medellång

Poäng: 93

 

Bunnahabhain (Peated) 1997 13yo Sherry Cask 57,2 %

Doft: Kraftig rök, choklad, ek

Smak: Rök, sälta, sötma, vanilj

Eftersmak: Sötma, rök, inte så lång

Poäng: 86