Provning 119 Blackadder och Robin Tucek

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 119: Blackadder med Robin Tucek - 120317

För 14 år sedan var Robin Tucek den första engelsk talande provningsledaren som SMAD bjöd in. Det var en lång väntan men nu var han åter på plats!

 

Robin är en riktig entertainer, som berättar historier och håller publiken i ett grepp under kvällen.

 

Robin Tucek grundade Blackadder den 1 april 1995. Blackadder är en oberoende buteljerare med ett stort kontaktnät inom whiskyvärlden. Det kan väl nämnas att de är de enda som har tillåtelse att buteljera Amrut single casks. De fyra största marknaderna för Blackadder är Taiwan, Japan, USA och Sverige.

 

Robin blev inspirerad att starta företaget efter att ha provat en Glen Grant med färskt källvatten direkt från en bäck. Han fick förklarat för sig att denna dram var ”straight from the cask” d.v.s ingen filtrering, ingen färg, ingen spädning. Detta var något som han aldrig dittills hade upplevt.

 

En idé att buteljera whisky direkt från faten började växa till sig. Denna idé utvecklades till Raw Cask-serien. Alla whisky som Blackadder ger ut under namnat Raw Cask uppfyller följande kriterier:

 

- Aldrig filtrera whiskyn. (Förutom att ta ur en och annan spindel, katt eller häst ur faten)

- Aldrig färga whiskyn med e150a (Sockerkulör)

- Alltid använda klarglas flaskor.

 

För att förtydliga för kunden att det verkligen är ”ren” whisky direkt från faten så låter de askan från de kolade ekfaten följa med ner i buteljerna. Detta gör att Blackadder Raw Cask sticker ut från mängden. Det, och rackans bra whisky!

 

De whisky som provades:

Glas 1

Blackadder Raw Cask Glenallachie 15Y 1995 60,3%

47

poäng

Glas 2

Blackadder Raw Cask Rosebank 21Y 1990 55,9%

34

poäng

Glas 3

Blackadder Raw Cask Benrinnes 23Y 1980 53,9%

75

poäng

Glas 4

Blackadder Raw Cask Balmenach 19Y 1990 54,3%

46

poäng

Glas 5

Blackadder Raw Cask St. Magdalene 25Y 1982 61,8%

110

poäng

Glas 6

Blackadder Raw Cask Glenlossie 29Y 1975 52,2%

162

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Blackadder Raw Cask Glenallachie 15Y 1995 60,3%

Doft: Sötma, vanilj, godis

Smak: Ungdom, äpple, godis, vanilj

Eftersmak: Godis, äpplen, kryddor, lång

Poäng: 85

 

Blackadder Raw Cask Rosebank 21Y 1990 55,9%

Doft: Sötma, vanilj, godis, gröna omogna äpplen, kryddor

Smak: Spritig, kryddor, vanilj, frukt, godis

Eftersmak: Vanilj, sötma, godis, lång

Poäng: 86

 

Blackadder Raw Cask Benrinnes 23Y 1980 53,9%

Doft: Sötma, honung, gröna äpplen, kryddor, ljus choklad

Smak: Kryddor, ek, godis, taniner, peppar, choklad

Eftersmak: Kryddor, ek, choklad, godis, lång

Poäng: 90

 

Raw Cask Balmenach 19Y 1990 54,3%

Doft: Sötma, choklad, ek, frukt, taniner, röda äpplen

Smak: kryddor, choklad, ek, frukt

Eftersmak: Kryddor, godis, frukt, lång

Poäng: 87

 

Blackadder Raw Cask St. Magdalene 25Y 1982 61,8%

Doft: Sötma, vanilj, choklad, lite spritig, frukt, taniner

Smak: Sherrytoner, frukt, sötma, godis, choklad, ek, kryddor

Eftersmak: Choklad, kryddor, godis, mycket lång

Poäng: 88

 

Blackadder Raw Cask Glenlossie 29Y 1975 52,2%

Doft: Frukt, sötma, honung, godis, blommor, ek, taniner, komplex

Smak: Frukt, ek, taniner, choklad, godis, komplex, söt frukt, mycket bra

Eftersmak: Godis, ek, frukt, kryddor, choklad, låmg

Poäng: 94