Provning 119 Blackadder och Robin Tucek

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Info om Oppigårdsölen!

Uppdaterat 13/6 2018

Det är nu möjligt att beställa ölen!

 

Inbjudan till provning 192:

Nya Styrelsens Favoriter

Nu är inbjudan ute för provning 192.

Läs inbjudan här

 

Inbjudan till 2018 års Exklusivprovning är ute nu!

Läs mer och anmäl dig här

 

Inbjudan till provning 191:

Plantation Rum med Alexandre Gabriel

Nu är inbjudan ute till provning 191! Läs mer här

 

The Whisky Show 2018

Sugen att åka till London och The Whisky Show? Nu finns det ett erbjudande ute att åka med SMAD. Läs mer här!

 

ANMÄLNINGSLÄGET

 

Diageo Special Releases

Provningen är fulltecknad!

Kölista finns.

Anmälan stänger 1/5

 

2018-04-12

 

 

FLASKUTLÄMNING

 

Följande finns att hämta ut

 

Måndag 25/6

18.00-19:00

 

Onsdag 27/6

07:00-07:20

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2018

 

Provning 119: Blackadder med Robin Tucek - 120317

För 14 år sedan var Robin Tucek den första engelsk talande provningsledaren som SMAD bjöd in. Det var en lång väntan men nu var han åter på plats!

 

Robin är en riktig entertainer, som berättar historier och håller publiken i ett grepp under kvällen.

 

Robin Tucek grundade Blackadder den 1 april 1995. Blackadder är en oberoende buteljerare med ett stort kontaktnät inom whiskyvärlden. Det kan väl nämnas att de är de enda som har tillåtelse att buteljera Amrut single casks. De fyra största marknaderna för Blackadder är Taiwan, Japan, USA och Sverige.

 

Robin blev inspirerad att starta företaget efter att ha provat en Glen Grant med färskt källvatten direkt från en bäck. Han fick förklarat för sig att denna dram var ”straight from the cask” d.v.s ingen filtrering, ingen färg, ingen spädning. Detta var något som han aldrig dittills hade upplevt.

 

En idé att buteljera whisky direkt från faten började växa till sig. Denna idé utvecklades till Raw Cask-serien. Alla whisky som Blackadder ger ut under namnat Raw Cask uppfyller följande kriterier:

 

- Aldrig filtrera whiskyn. (Förutom att ta ur en och annan spindel, katt eller häst ur faten)

- Aldrig färga whiskyn med e150a (Sockerkulör)

- Alltid använda klarglas flaskor.

 

För att förtydliga för kunden att det verkligen är ”ren” whisky direkt från faten så låter de askan från de kolade ekfaten följa med ner i buteljerna. Detta gör att Blackadder Raw Cask sticker ut från mängden. Det, och rackans bra whisky!

 

De whisky som provades:

Glas 1

Blackadder Raw Cask Glenallachie 15Y 1995 60,3%

47

poäng

Glas 2

Blackadder Raw Cask Rosebank 21Y 1990 55,9%

34

poäng

Glas 3

Blackadder Raw Cask Benrinnes 23Y 1980 53,9%

75

poäng

Glas 4

Blackadder Raw Cask Balmenach 19Y 1990 54,3%

46

poäng

Glas 5

Blackadder Raw Cask St. Magdalene 25Y 1982 61,8%

110

poäng

Glas 6

Blackadder Raw Cask Glenlossie 29Y 1975 52,2%

162

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Blackadder Raw Cask Glenallachie 15Y 1995 60,3%

Doft: Sötma, vanilj, godis

Smak: Ungdom, äpple, godis, vanilj

Eftersmak: Godis, äpplen, kryddor, lång

Poäng: 85

 

Blackadder Raw Cask Rosebank 21Y 1990 55,9%

Doft: Sötma, vanilj, godis, gröna omogna äpplen, kryddor

Smak: Spritig, kryddor, vanilj, frukt, godis

Eftersmak: Vanilj, sötma, godis, lång

Poäng: 86

 

Blackadder Raw Cask Benrinnes 23Y 1980 53,9%

Doft: Sötma, honung, gröna äpplen, kryddor, ljus choklad

Smak: Kryddor, ek, godis, taniner, peppar, choklad

Eftersmak: Kryddor, ek, choklad, godis, lång

Poäng: 90

 

Raw Cask Balmenach 19Y 1990 54,3%

Doft: Sötma, choklad, ek, frukt, taniner, röda äpplen

Smak: kryddor, choklad, ek, frukt

Eftersmak: Kryddor, godis, frukt, lång

Poäng: 87

 

Blackadder Raw Cask St. Magdalene 25Y 1982 61,8%

Doft: Sötma, vanilj, choklad, lite spritig, frukt, taniner

Smak: Sherrytoner, frukt, sötma, godis, choklad, ek, kryddor

Eftersmak: Choklad, kryddor, godis, mycket lång

Poäng: 88

 

Blackadder Raw Cask Glenlossie 29Y 1975 52,2%

Doft: Frukt, sötma, honung, godis, blommor, ek, taniner, komplex

Smak: Frukt, ek, taniner, choklad, godis, komplex, söt frukt, mycket bra

Eftersmak: Godis, ek, frukt, kryddor, choklad, låmg

Poäng: 94