Provning 144: Springbank

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

22/11 18.30 - 19.30

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #184 Glenfarclas

 

Adress för utlämning är:

Lenngrensgatan 3 i Borlänge

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 144: Springbank med Frank McHardy - 140412

Efter en lång väntan så var det äntligen dags för Frank McHardy från Springbank att för tredje gången återkomma till SMAD och leda en provning. Ursprungligen var det planerat att Frank skulle komma våren 2013, men av familjeskäl så måste det besöket ställas in. Vid det tillfället kunde vi i stället välkomna en annan av de stora i branschen, Michael Urquhart från Gordon & MacPhail.

 

Frank pensionerade sig i juli 2013 efter 50 år i whiskybranschen. Halva den tiden har han ägnat sig åt Springbank. Andra destillerier där han arbetat är Invergordon, Tamnavulim, Bruichladdich och Bushmills. Faktiskt den ende skotte jag känner till som varit destillerichef i både Skottland och Irland. Som den 19:e sedan starten 2004 valdes Frank in i Whisky Magazine´s Hall of Fame under 2014 tillsammans med bl.a. Jim McEwan. När jag försökte fråga Frank om minnesvärda upplevelser från de 50 åren, så var det inte mycket som kom fram. Det han var mest stolt över från alla sina år var dock skapandet av Glengyle-destilleriet. Något som han ägnade mycket tid åt under från år 2000 till starten i mars 2004. Det tredje Campbeltown-destilleriet i aktiv produktion och som också inneburit att Campbeltown ånyo betraktas som en egen region.

 

Provningen planerades för 140 deltagare och whisky hade köpts in för det antalet. Men inom mindre än 2 dygn så var provningen fullbokad. Genom att vi snabbt lyckades få tag på ytterligare en flaska av alla 21-åringarna och även de flesta övriga whisky så utökades antal deltagare till 175. Och inom 3 dygn var provningen fulltecknad.

 

En målsättning för provningen var, att alla fyra whiskyn som produceras (Springbank, Longrow, Hazelburn och Kilkerran) skulle vara med vid provningen. Ett andra mål var, att vi skulle ha flera olika 21-åringar med den gamla klassiska i spetsen. Den gamla med s.k. Tall bottle har alla köpts in på Whisky Auction. Var lika god som jag kunde minnas den sedan tidigare. Detta var också den första whisky som SMAD röstade fram som Årets Malt. Tyvärr måste man konstatera att de två senaste buteljeringarna från 2013 och 2014 inte alls uppnår samma klass. OK whisky men långt efter den gamla klassiska.

 

Trots detta så kändes det som en ynnest att vid samma provning få chansen att prova tre olika 21-åringar. Tyvärr finns det inga planer på att återskapa den klassiska varianten. Enligt Frank så var en del av whiskyn äldre än 21 år, upp till 30 - 35 år gammal. Franks Mystery Dram var ett unikt fatprov. I samband med 2013 års Springbank Open Day var det en middag för 20 personer och där var och en fick en flaska av just den här whiskyn. Deltagarna fick välja bland fem fatprover i lagerhuset vilket man tyckte bäst om och som sedan buteljerades för deltagarna. Troligen inte många som smakat den whiskyn tidigare!

 

Rundlets och Kilderkins är gamla fatstorlekar på 100 resp. 50 liter. Små fat ger ju en snabbare mognad och här ger 6 års lagringstid ungefär lika mycket effekt som 10 år i vanliga fat. En nackdel är dock den stora avdunstningen, ca 7 %/år.

 

De tre whisky som tillverkas i Springbank-destilleriet har alla olika tillverkningsprocesser. Longrow som är dubbeldestillerad har en rökhalt på 40 - 50 ppm i malten. Springbank sägs vara destillerad 2½ gång, men om man beaktar hur mycket som destillerats 2 resp. 3 gånger så blir det snarare 2,8 gånger. Fenolhalten i malten är ca 8 ppm. Hazelburn är en trippeldestillerad whisky med helt orökt malt.

 

Bernt Sjödin

 

Den inbjudan som skickades ut

Det provningsunderlägg som användes

De whisky som provades:

Glas 1

Kilkerran WIP 4, 46 %, ca 8 år, 605:-

1

poäng

Glas 2

Hazelburn 12yo, 46 %, 769:-

25

poäng

Glas 3

Springbank Rundlets & Kilderkins, 49,4 %, 775:-

18

poäng

Glas 4

Springbank 9yo/2004-2013 Gaja Barolo, 54,7 %, 802:-

31

poäng

Glas 5

Springbank 21yo Tall bottle, 46 %, 3805:-

394

poäng

Glas 6

Springbank 21yo/B2013, 46 %, 2583:-

55

poäng

Glas 7

Springbank 21yo/B2014, 46 %, 2299:-

101

poäng

Glas 8

Longrow Red 11yo Batch 2, 53,7 %, 682:-

77

poäng

Glas 9

Longrow 15yo/1998-2014 Madeira Wood,49,0 %, fatprov

271

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

Kilkerran WIP 4, 46 %, ca 8 år

Färg: Ljus guld – guld

Doft: Ungdomlig, kryddig, vanilj

Smak: Kryddig, vanilj, citrustoner

Eftersmak: Pepprig, vanilj, sötma, medellång

Poäng: 80

Hazelburn 12yo, 46 %, 80 % sherry cask

Färg:Guldfärgad

Doft:Bränt gummi, torkad frukt, kryddtoner

Smak:Söt, kryddig, lite eldig

Eftersmak:Lite eldig, torkad frukt, kryddig, söt, ganska lång

Poäng:87

Springbank Rundlets & Kilderkins, 49,4 %

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Torkad frukt, stor

Smak:Söt, lite fat, torkad frukt, eldig

Eftersmak:Vanilj, söt, kryddig, ganska lång, lite sherrytoner

Poäng:89

Springbank 9yo/2004-2013 Gaja Barolo, 54,7 %, hela tiden lagrad i Barolofat

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Ungdomlig, lite vinös

Smak:Choklad, eldig

Eftersmak:Lång med eldighet, choklad, söt, frukt

Poäng:87

Springbank 21yo Tall bottle, 46 %

Färg:Bärnsten

Doft:Stor, torkad frukt, russin, söta toner

Smak:Fyllig, kryddig, torkad frukt

Eftersmak:Lång, choklad, söt, torkad frukt

Poäng:96

Springbank 21yo/B2013, 46 %, blandning av sherry- och bourbonfat

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Måttlig, mjuk, vaniljtoner

Smak:Kryddig, vanilj, lite eldig

Eftersmak:Medellång med mycket vanilj, söt, lite choklad

Poäng:89

Springbank 21yo/B2014, 46 %

Färg:Guldfärgad

Doft:Vanilj, måttlig, lite exotisk frukt

Smak:Sötma, vanilj, kryddig

Eftersmak:Medellång med vanilj, sötma, lite kryddig, aning torkad frukt

Poäng:91

Longrow Red 11yo Batch 2, 53,7, Cabernet Sauvignon-fat

Färg:Bärnsten med aning rödton

Doft:Rök, vinös, fruktig/röda bär

Smak:Fruktig, kryddig, lite rök

Eftersmak:Rök, fruktig, vinös, plommon, söt

Poäng:88

Longrow 15yo/1998-2014 Madeira Wood, 49,0 %, Franks Mystery Dram - fatprov

Färg:Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:Mjuka röktoner, komplex, persikotoner

Smak:Sötma, fyllig, röktoner

Eftersmak:Lång, söt, lite röktoner, choklad

Poäng:93

Provningsnoteringar Per Eriksson

Kilkerran WIP 4, 46 %, ca 8 år

Doft:Frukt, vanilj, sötma, kryddor, choklad, äpplen, persika

Smak:Kryddor, sötma, vanilj, toffee, frukt, sockrig

Eftersmak:Sötma, frukt, godis

Poäng:85

Hazelburn 12yo, 46 %, 80 % sherry cask

Doft:Frukt, kryddor, vanilj, godis, lite ek, choklad

Smak:Kryddor, choklad, frukt, ek, vanilj

Eftersmak:Vanilj, frukt, kryddor, ek

Poäng:87

Springbank Rundlets & Kilderkins, 49,4 %

Doft:Frukt, äpplen, godis, sötma, vanilj, choklad, lite ek

Smak:Kryddor, choklad, ek, peat, vanilj, sötma, godis

Eftersmak:Ek, coklad, godis, sötma, vanlij, lång

Poäng:89

Springbank 9yo/2004-2013 Gaja Barolo, 54,7 %, hela tiden lagrad i Barolofat

Doft:Kryddor, lite vinls, vanilj, ek, frukter

Smak:Choklad, kryddor, lite vin, tyngd, ek

Eftersmak:Choklad, kryddor, vin, frukt, lång

Poäng:88

Springbank 21yo Tall bottle, 46 %

Doft:Sherry, choklad, sötma, ek, ålder, frukt, godis, plommon, russin

Smak:Choklad, sherrytoner, frukt, godis, kryddor, ek, ålder, mandel, godis

Eftersmak:Kryddor, godis, ek, choklad, ålder, lagerhus, mycket lång

Poäng:95

Springbank 21yo/B2013, 46 %, blandning av sherry- och bourbonfat

Doft:Sötma, choklad, vanilj, ek, kryddor, mjuk

Smak:Choklad, ek, godis, frukt, vanilj, lite bär, blommig

Eftersmak:Vanilj, ek, godis, choklad

Poäng:91

Springbank 21yo/B2014, 46 %

Doft:Ek, choklad, sherrytoner, vanilj, mjuk, toffee

Smak:Ek, choklad, godis kryddor, frukter nougat

Eftersmak:Frukt, vanilj, godis

Poäng:92

Longrow Red 11yo Batch 2, 53,7, Cabernet Sauvignon-fat

Doft:Lätt rök, lite vintoner, sötma, ek, choklad, kryddor, nötig

Smak:Rök, vin, svavel, frukter, kryddor, lite sälta

Eftersmak:Krutrök, vin, godis, ek

Poäng:86

Longrow 15yo/1998-2014 Madeira Wood, 49,0 %, Franks Mystery Dram - fatprov

Doft:Ek, frukt, godis, kryddor, choklad, mjuk, ålder, sherry, sötma

Smak:Ek, godis, ålder, kryddor, vanilj

Eftersmak:Ek, sötma, vanilj, ålder, komplex

Poäng:95