Provning 93 Tomatin

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

1/12 18:30 - 19:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #185 Amrut

 

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 093: Tomatin med Douglas Campbel och

Graham Nicolsson - 090923

Med tanke på hur inbjudan var formulerad så gick jag till provningen med stora förväntningar. Tomatin tillhör ju inte de destillerier som är mest omtalade när det gäller single malt. Men den här dagen hade det dukats upp whisky från Tomatin på ett sätt som aldrig tidigare skett i Sverige. Ett par av dessa whisky är nu slut, så det kommer inte heller framledes att erbjudas en dylik provning.

 

Tomatin som sedan ett antal år har japanska ägare var före den perioden det destilleri som hade störst produktionskapacitet i Skottland – 11 miljoner liter alkohol per år. På den tiden hade man 23 pannor, vilket nu har reducerats till 12. Störst nu är Glenfiddich med 10 miljoner liter (det nya destilleriet Roseisle är en utmanare).

 

När jag provat igenom dagens whisky så blir mitt slutbetyg klart positivt. Här fick jag smaka Tomatin av en klass som jag aldrig tidigare kommit i kontakt med. Är ju inte helt ovanligt att när man får äldre whisky från bra fat så är det god whisky. Mitt slutomdöme är, att det var en genomgående bra kvalitetsnivå och att mitt omdöme om Tomatin har förändrats i positiv riktning.

 

2009-09-25

Bernt Sjödin

De whisky som provades:

Glas 1

Antiquary 21Y 43%; 729 kr

12

poäng

Glas 2

Tomatin 18Y 46%; 639 kr

77

poäng

Glas 3

Tomatin 25Y 43%; 1119 kr

78

poäng

Glas 4

Tomatin 40Y 42,9%; 3599 kr

112

poäng

Glas 5

Tomatin Single cask 1976 47,2%; 2199 kr

134

poäng

Glas 6

Tomatin 30Y 49,3%; 1899 kr

77

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Antiquary 21Y, 43%

Doft: Choklad, ek, kola, blommig

Smak: Choklad, gräddkola, sötma, vanilj, lakrits ?

Eftersmak: Ek, vanilj, kola, lite taniner, lång

Poäng: 85

 

Tomatin 18Y, 46%

Doft: Ek, jul, sherry, fikon, söt frukt, choklad, vanilj, apelsin

Smak: Ek, sherry, choklad, apelsin, taniner

Eftersmak: Choklad, ek, taniner, sherry, lång

Poäng: 87

 

Tomatin 25Y, 43%

Doft: Frukt, bär, blommig, läder, vanilj, apelsin

Smak: Frukt, bär, komplex, blommig, choklad, läder, vanilj, ek, peppar

Eftersmak: Vanilj, ek, taniner, mycket lång

Poäng: 93

 

Tomatin 40Y, 42,9%

Doft: Ek, vanilj, choklad, marsipan, komplex, sötma

Smak: Choklad, ek, taniner, körsbär, frukt

Eftersmak: Ek, mjuk, frukt, kryddor, mycket lång

Poäng: 96

 

Tomatin Single Cask 1976, Cask 19090, 47,2%

Doft: Syrlig, vanilj, godis, kola, ek, choklad, komplex

Smak: Söt frukt, godis, choklad, vanilj, toffee, apelsin, äpplen

Eftersmak: Ek, söt, vanilj, kryddor, mycket lång

Poäng: 96

 

Tomatin 30Y, 49,3%

Doft: Sherry, ek, vanilj, sötma, frukt

Smak: Sherry, godis, ek, vanilj, apelsin

Eftersmak: Ek, choklad, vanilj, peppar, lång

Poäng: 91

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Antiquary 21Y, 43%

Färg: Mörk guld

Doft: Vaniljtoner, fruktig med tydliga drag av ananas

Smak: Mjuk, fruktig och vanilj

Eftersmak: Kort - medellång med vanilj- och apelsintoner

Omdöme: En lättdrucken och behaglig whisky – en bra blended

Poäng: 84

 

Tomatin 18Y, 43%; lagrad i bourbonfat med avslutande 2½ åren i olorosofat

Färg: Guldfärgad

Doft: Kryddig, honungston, kornåker

Smak: Kryddig/pepprig, aning torkad frukt, apelsin- och fattoner

Eftersmak: Medellång med både sherry- och vaniljtoner

Omdöme: OK whisky för pengarna; Douglas favorit

Poäng: 86

 

Tomatin 25Y, 43%; 100% bourbonfat

Färg: Guldfärgad

Doft: Kornåker, pepprig, vanilj

Smak: Fattoner, kryddig, vanilj

Eftersmak: Medellång med apelsintoner, torr, aning choklad

Omdöme: En bra whisky; prisvärd?

Poäng: 89

 

Tomatin 40Y, 42,9%; bourbon hogshead

Färg: Bärnsten

Doft: Måttlig, vaniljtoner, frukttoner, en komplex doft

Smak: Medelfyllig, mycket choklad, aning fattoner, oljig, torkad frukt

Eftersmak: Lång med mycket choklad – mycket smakrik

Omdöme: En riktig toppwhisky med stort smakspektra och förvånansvärt lite fattoner trots sin ålder – ett ess

Poäng: 93

 

Tomatin Single Cask 32Y/1976, 47,2%, 107 flaskor; 100% bourbonfat

Färg: Guldfärgad

Doft: Kornåker, aning vanilj

Smak: Fattoner, ananas, exotiska frukter

Eftersmak: Medellång med vanilj och aning choklad

Omdöme: Kul att prova något så exklusivt – endast 107 flaskor

Poäng: 90

 

Tomatin 30Y, 49,3%; 1500 flaskor i varje batch som blandas – avslutning 3 år i olorosofat

Färg: Mörk guld - ljus bärnsten

Doft: Chokladtoner, aning torkad frukt, aning vanilj

Smak: Medelfyllig, sötmatoner, fattoner, aning choklad och vanilj

Eftersmak: Medellång, chokladtoner, torkad frukt

Omdöme: En bra whisky även som avslutning, men den klarade inte de två föregående

Poäng: 89