Provning 180 Richard Paterson

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 180: Richard Paterson, 2017-04-22

Så var det då dags för den fjärde och siste giganten från Skottland under första halvåret 2017. Efter Ian Millar, Jim McEwan och Michael Urquhart var det nu dags för Richard Paterson – ”The Nose”. 15 september 2010 besökte Richard oss förra gången. Som Richard framhöll vid provningen så har SMAD arbetat ett antal år för att Richard skulle komma tillbaka. Eftersom Richard upplevde förra besöket väldigt positivt, så ville även han gärna återkomma till Borlänge. Han sade, att han talar positivt om provningen i Borlänge under sina besök över hela världen. Troligen ville inte ägaren, Whyte & Mackay, att Richard skulle åka till Borlänge utan ägna sig åt större metropoler. Richard har nu gjort 50 år i whiskybranschen. Något som uppmärksammas ordentligt av Whyte & Mackay. Städer han besöker för att fira de 50 åren är London, Paris, Berlin, Singapore, Tokyo, Shanghai, Taipeh, New York, Las Vegas och BORLÄNGE. Besöket i Borlänge är Richards eget beslut.

 

Liksom vid förra tillfället var alla 140 deltagarna på plats i tid. Richard konstaterade t.o.m. att provningen kunde starta före utsatt tid! Något som han upplevde som unikt. Att Richard trivdes och tyckte provningen var kul att leda kunde väl ingen ta miste på. Han var på sitt allra bästa humör och genomförde en fantastisk provning. En provning och ett framförande som verkligen uppskattades av deltagarna. Flera uttryckte att det var den bästa provningen dom varit på.

 

När det gäller Dalmore, så är det ingen billig whisky när det blir lite ålder på den. För att kunna genomföra provningen med de whiskyn vi hade, så har SMAD stöttat provningen ekonomiskt mer än någon annan provning tidigare. Eftersom en del whiskyn köpts som privatimport, så betyder det att inköpspriset kan avvika från normala priser. Leverantören har bidragit med prisnivåer som varit överkomliga för oss. Utan den hjälpen hade den här provningen inte kunnat genomföras. T.ex. är det officiella priset för Dalmore 35yo drygt 40.000 kr, vilket betyder att värdet på den dram vi avnjöt är drygt 800 kr/person. Således långt över vad provningen kostade.

 

Det var Sverigepremiär för den Tamnavulin som vi startade provningen med. En whisky som nu kommer att lanseras. Jura One for the Road är framtagen för att hedra Wille Cochrane när han efter många år gick i pension. Under de senaste åren var Willie destillerichef på Jura. Sen blev det sex olika Dalmore. När man går igenom dessa, så framstår det som väldigt tydligt att Richard vill arbeta med olika typer av slutlagringar. Rödvinsfat verkar vara mer frekvent förekommande hos Dalmore än hos andra whisky. En användning av olika typer av fat bidrar naturligtvis till en ökad komplexitet hos whiskyn.

 

Jag har nyss fått ett mail från Richard där han uttrycker sin tillfredsställelse och vill framföra en hälsning och ett tack till alla medlemmar.

 

Dear Bernt,

 

I have just returned to the office today before I omce again set off on my travels again.

 

Borlange however does seem quite some time ago but rest assured the memories of this special day will never diminish from my thoughts. I just wish we always had the same enthusiastic crowd at all our events but sadly this will never be the case.

 

Please do pass on my warmest regards to everyone down the line - James, Martina and I will always remember your warm generous hospitality which reflects the greatness of your wonderful, wonderful country.

 

Thank you for making us so welcome in Borlange!

 

Until the next time,

 

Slainte Mhath,

 

Richard

 

En eftermiddag som verkligen var tillömsesidig belåtenhet! Tycker också personligen att det känns väldigt inspirerande med en så positiv respons. En eftermiddag där såväl medlemmar som styrelse kan känna en tillfredsställelse i att vi skapat en sån positiv känsla hos legenden Richard Paterson.

De whisky som provades:

Glas 1

Tamnavulin Double Cask, 40 %; 399 kr

2

poäng

Glas 2

Jura One for the Road 22yo, 47 %; 1.595 kr

61

poäng

Glas 3

Dalmore Vintage 2006, 46 %; 449 kr

27

poäng

Glas 4

Dalmore Cigar Malt, 46 %; 999 kr

29

poäng

Glas 5

Dalmore 18yo, 43 %; 1.499 kr

72

poäng

Glas 6

Dalmore King Alexander III, 40 %; 1.895 kr

53

poäng

Glas 7

Dalmore Quintessence, 45 %; 10.100 kr

188

poäng

Glas 8

Dalmore 35yo, 40 %; 41.900 kr

245

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Tamnavulin Double Cask, 40 %

Färg:Mörk guld

Doft:Äpple, vanilj, honung

Smak:Vanilj, lite kryddig, äpple, lätt

Eftersmak:Kort, vanilj, lite mjölkchoklad

Poäng:87

Fat:American oak + Sherry cask finish

 

Jura One for the Road 22yo, 47 %

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Lite rökton, frukttoner (från Pinot Noir?)

Smak:Choklad, ganska torr, kryddtoner

Eftersmak:Fruktig, lite eldig, medellång

Poäng:89

Fat:Pinot Noir cask (rödvinsfat från Bourgogne)

 

Dalmore Vintage 2006, 46 %

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Vaniljtoner, lite torkad frukt, måttlig

Smak:Sötma, vaniljtoner, lite eldig

Eftersmak:Vanilj, kryddig

Poäng:84

Fat:American white oak

 

Dalmore Cigar Malt, 46 %

Färg:Ljus bärnsten – bärnsten

Doft:Apelsintoner

Smak:Torkad frukt, lite sötma, peppartoner

Eftersmak:Söt, torkad frukt, choklad, apelsintoner

Poäng:89

Fat:70 % Oloroso butt + 20 % bourbon cask + 10 % Cabernet Sauvignon-fat

 

Dalmore 18yo, 43 % (ingående whisky är 18 – 21 år gammal)

Färg:Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:Torkad frukt, måttlig

Smak:Lite fat, torkad frukt, pepprig

Eftersmak:Pepprig, fat, söt, torkad frukt

Poäng:90

Fat:Bourbon cask + 4yo slutlagring sherry butt

 

Dalmore King Alexander III, 40 %

Färg:Bärnsten

Doft:Komplex

Smak:Fruktig, lite sötma, pepprig

Eftersmak:Mycket ljus/röd frukt, söt, choklad

Poäng:92

Fat:Port + Madeira + Marsala +Bourbon + Matusalem Oloroso Sherry + Cabernet Sauvignon

 

Dalmore Quintessence, 45 %

Färg:Bärnsten

Doft:Fruktig

Smak:Oljig, fruktig, lite peppar

Eftersmak:Stor, fruktig, choklad, sötmatoner

Poäng:93

Fat:Bourbon casks med slutlagring i fem olika typer av Californian Red Wine Casks; Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Merlot och Syrah

 

Dalmore 35yo, 40 %

Färg:Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:Sammetsmjuk och elegant med torkad frukt och apelsintoner

Smak:Söt, ganska stor, russin, torkad frukt, lite pepprig

Eftersmak:Fattoner, sötma, torkad frukt

Poäng:94 - 95

Fat:Bourbon casks med slutlagring 4 år på Matusalem Sherry Cask resp. Colheita Port Pipe. Presenterad i Baccarat Crystal.