Provning 23 Springbank Millenium Collection

Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia

ANMÄLNINGSLÄGET


87 platser bokade

Provning 201

190403

NYHETER


2019-04-05

Nu är inbjudan till provning 202 ute! Läs den här


2019-03-26

62 st anmälda till Provning 201.Det betyder att det finns gott om platser kvar! Anmäl dig idag


2019-03-13

Provning 201: Mario Groteklaes

Nu är inbjudan ute för provning 201!

Läs den här


2019-02-19

Årsmöte & provning 200:

Nu är inbjudan ute för provning 200 och årsmöte 2019!

Läs den här


Årsavgift 2019

Faktura är utskickad till medlemmarna via email till den emailadress medlemmen uppgav vid tecknande av medlemskap, alltså det kan vara en annan emailadress vi använder för er som medlem än den vi skickar ut inbjudningar till provningar & buteljeringar.


Har du inte mottagit faktura så titta i din "skräpmail".

FLASKUTLÄMNING


Just nu har vi inga flaskor för utlämning


För kontakt: buteljeringar@smad.se

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2019

Springbank Millenium Collection med Euan Mitchell - 010901

Springbank Limited Edition


1 september 2001 genomfördes på Haganäs den länge emotsedda provningen av Springbank Limited Edition, d.v.s. 6 st olika whiskyn med ålder 25-50 år. Beteckningen Limited Edition kommer sig av den begränsade upplagan för serien. Följande antal flaskor har buteljerats av de olika årgångarna:

*25Y: 2500 st

*30Y: 2500 st

*35Y: 1500 st

*40Y:   580 st

*45Y:   580 st

*50Y:   580 st

Av de 580 kompletta serierna förväntas huvuddelen bli samlarobjekt och aldrig öppnas. Totalt kommer kanske 100-150 serier att öppnas och drickas.


Den provning som SMAD genomförde var troligen den första kompletta provningen i världen av denna serie.


Dagen till ära hade Euan Mitchell, Sales Manager Springbank, flugit från Skottland till Borlänge för att leda denna unika provning. Euan hade inte smakat alla 6 whiskyn tidigare, utan detta blev även för honom premiär på två årgångar! Euan lotsade oss med bravur och elegans genom de olika whiskyn. En mycket bra provningsledare. Han klagade något på att det var så tyst i provningslokalen. Vi som varit med ett om ett antal provningar har aldrig upplevt en så tyst provning. Föreföll som om alla andaktigt gick in för att njuta av en provningskväll, där sannolikt ingen kommer att få möjligheten något liknande någon mera gång. Var alltså en verklig ”once in a lifetime”-provning.


Det är väl bara att konstatera, att vi avnjöt 6 mycket bra-kanonbra whiskyn. Det var dock en av de sex som stack ut mest, nämligen 35-åringen. 23 av 37 provande hade den som bästa whiskyn (liksom även jag hade). Den slutsats jag drar av detta är, att Springbank 35Y är en av de absolut bästa whiskyn som någonsin producerats! Röstningen om bästa whiskyn gav följande turordning:


1.    35Y

2.    30Y

3.    40Y

4.    50Y

5.    45Y

6.    25Y


Några SMAD-medlemmar gjorde också en bedömning enligt 100-poängskalan, vilket gav följande resultat och med jämförelse mot bedömning enligt whiskygurun Michael Jackson.

               SMAD       Michael Jackson

25Y           89                 95

30Y           92                 94

35Y           94                 95

40Y           94                 86

45Y           88                 85

50Y           87                86


Med undantag av 25Y och 40Y är bedömningen mycket lika i de två alternativen. (OBS poängbedömningen stämmer inte riktigt med rangordningen ovan).

 

Tasting notes


25Y

Färg:              Bärnsten med grönton

Doft:               Mogen sherry, mogna russin, choklad, sötmatoner

Smak:            Sötma i början, kryddig, aning rök och saltton, kanelton

Eftersmak:     Lång med vissa röktoner

 

30Y

Färg:             Mörk bärnsten med grönstick i brämen

Doft:              Komplex och stor doft med inslag av mogen sherry, fruktig

Smak:           Aning sötma i början, tydliga salttoner, Christmas cake, rökighet, torr, viss fruktighet, eldig

Eftersmak:     Lång med tydliga inslag av Christmas cake, rökton, växte efter hand

 

35Y

Färg:              Mörk bärnsten med grönstick i brämen

Doft:               Stor och komlex, sötma, sherrytoner, fruktighet, choklad, inslag av salt

Smak:            Fyllig med sötma, fruktig, en viss rökighet

Eftersmak:     Lång med aning sötma som så småningom övergår till torrt, tydlig rökighet


40Y

Färg:              Mörk guld

Doft:               Torr, maltton, vanilj

Smak:            Torr och ren, citrus, rökton

Eftersmak:     Lång med torr rökton


45Y

Färg:              Mörk guld

Doft:               Ren, vanilj, maltton

Smak:            Torr, dillton, rökighet, sälta, ev. träton

Eftersmak:     Medellång med rökighet och aning sälta

 

50Y

Färg:              Ljus guld

Doft:               Liten, maltton, citrus

Smak:            Mycket sälta, rökton, träton

Eftersmak:     Medellång med sälta och rökton


Som framgår av tasting notes, så kan en indelning ske i två grupper; 25Y-35Y som är mörka och har sötmatoner och är lagrade på sherryfat. 40Y-50Y som är ganska ljusa och torra och med tydligare rökighet och är lagrade på refill casks.


Efter en superb middag på Haganäs vandrade vi hemåt i förvissningen om att vi hade varit med om en historisk provning till rena reapriset; den dagsaktuella kostnaden på den ”öppna marknaden” för motsvarande provningen ligger i storleksordningen 3000:-/person.



2001-10-23

Bernt Sjödin

(En av de lyckliga provningsdeltagarna)


Den inbjudan som skickades ut