Provning 105 Gordon & MacPhail med Nicole Hizzett

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 105: Gordon & McPhail med Nicole Hizzett - 101103

Genom SMAD:s medlemskap i Svenska Whiskyförbundet så blev Borlänge en av orterna som besöktes under den veckolånga turnéen. En turné som avslutades två dagar senare på Bishops Arms i Malmö och med provning av bl.a. den Mortlach 70yo som buteljerats någon månad tidigare. En raritet som betingade ett pris på ca £10.000 per flaska.

 

Men åter till Borlängeprovningen. I inbjudan angavs, att Michael Urquhart skulle leda provningen, men av familjeskäl tvingades han lämna återbud och ersattes av Nicole Hizzett. Nicole blev därmed den första kvinnliga skotska provningsledaren som besökte SMAD och Borlänge. Inriktningen på provningen var exklusiv whisky och där kostnaden för en omgång av flaskor skulle uppgå till minimum 14.000-15.000 kr. För SMAD:s del blev det drygt 16.000 kr per uppsättning. De 70 deltagarna förbrukade två uppsättningar. Även om provningen räknas in i kategorin standardprovningar så måste man ändock säga att det var bland de mer exklusiva standardprovningarna som genomförts. De whisky som provades var mellan 30 och 50 år gamla! Det är ju det som är så speciellt med Gordon & MacPhail. Dom kan erbjuda äldre whisky från olika destillerier på ett sätt som saknar motsvarighet i Skottland. Det är inte för inte som deras lager ibland kallas en riktig skattkammare.

 

Gordon & MacPhail är också den överlägset störste oberoende buteljeraren med ca 15.000 fat i lager. Dessutom tillkommer de fat som tillverkats hos det egna destilleriet Benromach. Gordon & MacPhail grundades 1895 och är tillsammans med Cadenhead de två äldsta oberoende buteljerarna i Skottland. Till skillnad mot andra oberoende buteljerare så köper inte Gordon & MacPhail whisky (new make) på fat utan köper new make som fylls i egna fat. Dessa fat lagras antingen hos destilleriet eller i deras lager i Elgin. Fördelningen mellan lagring hos destillerier resp. Elgin är 50/50.

 

Överlägsen vinnare blev Glen Mhor 1966 - ett Inverness-destilleri som stängdes 1983 och som senare jämnats med marken. Det gäller därför att njuta av dom droppar som finns kvar!

De whisky som provades:

Glas 1

Strathisla 30Y 43% Gordon & MacPhail, 1550 kr

15

poäng

Glas 2

Strathisla 40Y 43% Gordon & MacPhail, 2095 kr

36

poäng

Glas 3

Craigellachie 1970 40Y 52,8% Gordon & MacPhail, 1699 kr

54

poäng

Glas 4

Glen Grant 1955 50Y 40% Gordon & MacPhail, 3645 kr

37

poäng

Glas 5

Glen Mhor 1966 44Y 45% Gordon & MacPhail, 3425 kr

131

poäng

Glas 6

Longmorn 1964 46Y 51,9% Gordon & MacPhail, 3925 kr

73

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Strathisla 30Y 43% Gordon & MacPhail

Doft: Fruktig, citrus, vissa kryddor, lätt ek, godis, russin

Smak: Ek, choklad, mjuk, russin, kryddor

Eftersmak: Ek, choklad, lätta taniner, kryddor, lång

Poäng: 90

 

Strathisla 40Y 43% Gordon & MacPhail

Doft: Ek, godis, apelsin, lite choklad, vissa taniner

Smak: Ek, choklad, skumbanan, taniner, ljus choklad, vanilj

Eftersmak: Ljus choklad, vanilj, kryddor, ek, lång

Poäng: 91

 

Craigellachie 1970 40Y 52,8% Gordon & MacPhail

Doft: Mycket ek, fruktig, lätt spritig, taniner, torr, godis, kardemumma

Smak: Ek, kardemumma, lite lakrits, kryddor

Eftersmak: Kryddor, lätt ek, sötma, medellång

Poäng: 88

 

Glen Grant 1955 50Y 40% Gordon & MacPhail

Doft: Godis, choklad, ek, fruktig, citrus, sherry, bär, dadlar, julkaka, fikon

Smak: Sherry, godis, ek, fruktig, citrus, choklad

Eftersmak: Godis, ek, choklad, sötma, vanilj, lång

Poäng: 91

 

Glen Mhor 1966 44Y 45% Gordon & MacPhail

Doft: Fruktig, godis, lätt ek, parfym, kryddor, skumbananer, sötma

Smak: Ek, kryddor, choklad, godis, nötter, taniner, kryddpeppar

Eftersmak: Kryddor, vanilj, choklad, ek, sötma

Poäng: 92

 

Longmorn 1964 46Y 51,9% Gordon & MacPhail

Doft: Choklad, ek, sherry, godis, bär, fikon, dadlar, citrus, peppar

Smak: Sherry, ek, frukt, godis, bär, choklad, vanilj, kryddor

Eftersmak: Vanilj, kryddor, ek, lång

Poäng: 93

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Strathisla 30yo, 43%

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Torkad frukt, fikon, kryddtoner, aning fat

Smak: "Gräddig", torkad frukt, sötma, russin, aning fat

Eftersmak: Lång med russinsötma, kryddtoner, mycket sötma

Poäng: 88

 

Strathisla 40yo, 43%

Färg: Bärnsten

Doft: Fattoner, kaffe, fikontoner

Smak: Sötma, fattoner, kryddig, russin

Eftersmak: Söta russin, fattoner, apelsin/citrus, lång

Poäng: 91

 

Craigallachie 1970, 52,8%

Färg: Bärnsten

Doft: Torkad frukt, sötmatoner, nötig

Smak: Choklad, torkad frukt, ananas, sötmatoner

Eftersmak: Lång med sötma, russin och aning fattoner

Poäng: 88

 

Glen Grant 1955/B2005, 40%

Färg: Bärnsten

Doft: Fattoner, dov torkad frukt, apelsintoner

Smak: Choklad, mycket torkad frukt, aning citrus, fattoner

Eftersmak: Lång med mycket choklad, mycket torkad frukt, fattoner, aning sherry

Poäng: 92

 

Glen Mhor 1966, 45%

Färg: Bärnsten med gröntoner; mycket lik Madeiravin

Doft: Skumbanan, chokladton, apelsin

Smak: Fyllig, apelsintoner, torkad frukt, sötma

Eftersmak: Lång med söta chokladtoner, aning fat, kaffetoner

Poäng: 94

 

Longmorn 1964, 51,9%

Färg: Mörk brun med grön ton i kanterna

Doft: Fattoner, mörk choklad, torkad frukt, stor

Smak: Fattoner, sötma, torkad frukt, stor

Eftersmak: Fattoner, chokladsötma, torkad frukt, lång

Poäng: 95