Provning 82 Irländsk whisky och festival salut

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

1/12 18:30 - 19:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #185 Amrut

 

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 082: Irländsk Whisky - 080906

Rökig Irländsk Whiskey

 

1661 beskattades whiskeyn hårt vilket ledde till att illegala destillerier dök upp lite här å var på ön. Connemara regionen var en utmärkt plats för dessa olaga entreprenörer, dock fanns ett bekymmer… hur man skulle torka malten utan att det märks för mycket.

 

Så malt torkades i små mängder på många platser i både hem och stall.

 

Malt snabbtorkades också i vissa fall med brinnande torv som också gav whiskeyn rökig doft och smak, den whiskeyn kallades Poteen Flavoured och lagrades aldrig några längre perioder på fat.

 

Rökiga whiskeyns fall…

 

Många Irländska destillerier låg vid kanaler så kol transporter med båt och användandet av kol i processen på destillerierna blev både enklare och billigare än torv vilket tog död på den lilla rökiga whiskey tradition som fanns på Irland.

 

Cooley har med Connemara whiskyn återskapat den rökiga tradition som en gång fanns på ön.

 

Enligt sägen var det Keltiska munkar i ett kloster på Irland som startade det hela under 700 talet då de framställde ett destillat som skulle användas till parfym för att dölja alla stinkande odörer. Man hade ju inte dusch och tvål så som vi har idag att ta till varje dag.

 

Men snart upptäcktes att man hade mycket roligare bakom klostrets murar om man istället drack denna after shave. Ryktet spred sig blixtsnabbt och mycket snart tillverkades en mångfald med varianter av denna dryck som fick namnet Uisge Beatha – livets vatten.

 

500 år senare tog Keltiska missionärs munkar med sig denna dryck till Skottland.

 

Skottarna började snabbt förädla denna dryck till det som vi idag kallar whisky… vidare så tillkom senare också konsten att lagra på fat.

 

Så även Skottarna erkänner irländarna som innovatörer men hävdar att:

 

“They may have invented it but we perfected it”

 

I slutet av 1700 talet fanns det mer än 2000 pannor på Irland (de festa illegala) och år 1887 fanns det 28 destillerier och 1966 bara fem kvar.

 

På Irland gjordes fram till 1989 bara en enda maltwhiskey – Bushmills malt

 

Innan Cooley destillery körde sin första destillering som sedan såldes som maltwhiskeyn Tyrconnel Pure Pot Still Single Malt 1992 3yo, numera säljs den som 6yo men tanken är att den ska säljas ännu äldre.

 

Traditionell Irish Pot still (1800 talet)

 

40% malt, 30% korn, 15% havre, 10% vete, 5% råg.

 

Denna ”öl” destilleras i koppar panna

 

Tidigt 1900 tal togs rågen och veten bort ur receptet och på 60 talet togs även havren bort.

 

Idag görs Pure Pot Still på 40% malt och 60% omältat korn, 50-50 förekommer också.

 

Eftersom spriten till en början blev skarp av det omältade kornet så blev det en nödvändighet att destillera tre ggr.

 

Pot still är således en blandning av mältat och omältat korn som inte ska förväxlas med single malt eller pure malt.

 

Magnus Olsson Åkerlund

De whisky som provades:

Glas 1

Jameson 18y Master Selection

32

poäng

Glas 2

Midleton Very Rare 2007

40

poäng

Glas 3

Bushmills 1608 Anniversary Edition

51

poäng

Glas 4

Highland Park 18y

28

poäng

Glas 5

Connemara cask strength

43

poäng

Glas 6

Connemara 15y The Whisky Fair

56

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Jameson 18Y 40%

Doft: Blommor, frukter, godis, sötma, kryddig, komlex, persika, mycket bra

Smak: Blommor, frukt, ek, tanin, choklad

Eftersmak: Lång, frukt, persika, choklad

Poäng: 87

 

Midleton 2007 40%

Doft: Sötma, honung, komplex, ek, mycket fin

Smak: Ek, torv, komplex, honung, sötma, taniner

Eftersmak: Lång, ek, torv, söt, honung

Poäng: 89

 

Bushmill 400Y 1608 46%

Doft: Ung, spritig, frukter, äpplen, viss sötma, choklad

Smak: Tunn, choklad, lätt ek, frukter, viss besvikelse jämfört med doften

Eftersmak: Medellång, choklad, kryddor

Poäng: 83

 

Connemara peated 57,9%

Doft: Rök, sötma, frukter, jod, medicin, spritig, maltig

Smak: Rök, sötma, spritig, ung, viss sälta, frukt, godis, malt

Eftersmak: Medellång, sötma, godis, frukt

Poäng: 84

 

Connemara peated The Whiskyfair 1992 50,5%

Doft: Sötma, honung, lätt rök, choklad, sälta ?

Smak: Söt, rök, ljus choklad, godis, vanilj, mycket söt

Eftersmak: Söt, vanilj, lätt rök, frukter

Poäng: 86