Provning 153 18 års kalas

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

1/12 18:30 - 19:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF buteljer t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #185 Amrut

 

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 153: 18 Års kalas - 150124

När jag satt och skulle knåpa ihop kvällens provning gick tankarna per automatik mot en traditionell presentation där jag skulle visa lite bilder från destillerierna och prata lite om deras tillverkning etc. När jag nästan var klar med bildspelet var det en liten röst inne i skallen som skrek; -Neeeeeeeej, inte igen! Jag förstod genast vad rösten menade, raderade hela bildspelet och började om på nytt. Jag fick tänka länge innan jag kom på en unik anfallsvinkel på upplägget. Med temat fastställt kom nästa hinder – hur jag skulle lyckas knyta ihop allt till en enhetlig provning. Jag stretade på och till sist så kom kvällen för provningen…

 

Provningen inleddes med en enkel fråga – Hur många av er gillar historia? Till provningsledarens stora lättnad var det en klar majoritet av kvällens församling som räckte upp handen. Temat jag hade valt var just Skottlands historia – knuten till de platser varifrån kvällens whisky härstammade. Whiskyns enda roll under presentationen var att agera historisk guide, eller snarare markera den plats varifrån jag hämtade de historiska händelserna.

 

Provningen var uppdelad i två flighter med fyra whiskys i varje. Kvällen till ära hade vi också tagit hit lite pausunderhållning i form av Byns Mats Larsson från Nås. Mats bjöd oss på ett bejublat framträdande i vilket han blandade skruvade anekdoter på nås-mål med musik från våra största tonsättare genom tiderna – Bellman, Cornelis och Fred Åkerström för att nämna några. Vi har nog aldrig haft så mycket skratt under en provning som vi hade under denna. På det hela taget var det en väldigt lyckad kväll.

 

Jag måste också ta tillfället i akt för att tacka alla er som överöste mig med er uppskattning och positiva feedback efter provningen. Ni gjorde det hela värt ansträngningen.

 

Så här i efterhand är jag väldigt glad över att jag lyssnade på rösten som stoppade mig från att köra på i de gamla hjulspåren gällande presentationen och fasen vet om jag numer inte är mer insatt i Skottlands historia än i Sveriges!

 

Magnus Johansson

 

Den inbjudan som skickades ut.

Glas 1

Highland Park 18yo, 43 %; 751 kr

54

poäng

Glas 2

Bunnahabhain 18yo, 46,3 %; 1001 kr

86

poäng

Glas 3

Talisker 18yo, 45,8 %; 1164 kr

79

poäng

Glas 4

Auchentoshan 18yo, 43 %; 801 kr

12

poäng

Glas 5

Aberlour 18yo, 43 %; 1247 kr

48

poäng

Glas 6

GlenDronach 18yo/1995 cask 3025, 51,6 %; 1810 kr

162

poäng

Glas 7

Mortlach 18yo, 43 %; 2192 kr

90

poäng

Glas 8

Macallan 18yo Sherry cask, 43 %; 1392 kr

140

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Highland Park 18yo, 43 %

Färg: Mörk guld – ljus bärnsten

Doft: Lite torkad frukt, sötmatoner

Smak: Sötmatoner, torkad frukt, vaniljtoner, aning fat

Eftersmak: Medellång med lite russin och sötma

Poäng: 84

 

Bunnahabhain 18yo, 46,3 %

Färg: Bärnsten

Doft: Sherrytung, mycket torkad frukt

Smak: Sötma, fattoner, kryddig, torkad frukt

Eftersmak: Medellång – lång med sötma, russin, och lite fat

Poäng: 87

 

Talisker 18yo, 45,8 %

Färg: Mörk guld

Doft: Rökig/brasrök, lite vanilj

Smak: Sötma, vanilj, rök

Eftersmak: Rök, vaniljsötma

Poäng: 87

 

Auchentoshan 18yo, 43 %

Färg: Mörk guld

Doft: Vaniljtoner, godisdoft

Smak: Lätt, kryddtoner

Eftersmak: Kort, lite choklad, vaniljtoner, sötma

Poäng: 86

 

Aberlour 18yo, 43 %;

Färg: Ljus bärnsten - bärnsten

Doft: Torkad frukt, kryddtoner

Smak: Sötma, kryddig, russin

Eftersmak: Sötma, fat, russin, pepprig

Poäng: 88

 

GlenDronach 18yo/1995 cask 3025, 51,6 %

Färg: Bärnsten

Doft: Stor, torkad frukt, kryddig

Smak: Sötma, fyllig, mycket russin, lite fat

Eftersmak: Lång, söt, kryddig, eldig, russin, chokladtoner

Poäng: 93

 

Mortlach 18yo, 43 %

Färg: Mörk guld – ljus bärnsten

Doft: Vanilj, fruktig

Smak: Vanilj, kryddig, fattoner

Eftersmak: Vanilj, sötmatoner, kryddig

Poäng: 91

 

Macallan 18yo Sherry cask, 43 %

Färg: Bärnsten

Doft: Torkad frukt, ganska stor, aning fat

Smak: Mjuk, russin, kryddig, sötmatoner

Eftersmak: Medellång – lång, kryddig, russin, sötma, balanserad

Poäng: 93+

 

De whisky som provades: