Provning 143: Berry Bros & Rudd

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 143: Berry Bros & Rudd med Doug McIvor - 140306

Med en provning i Avesta föregående kväll, var det en till synes trött Doug McIvor som intog provningsledarscenen hos oss i SMAD denna afton. Detta skulle dock visa sig vara en chimär, då han så fort provningen tog sin början, snabbt fick upp en brinnande energi. I sedvanlig skotsk ordning blandades hårda fakta med en stor portion humor in i föreläsningen.

 

Whiskyn som vi provade hade alla gått via Dougs tunga (nja, kanske inte bokstavligen) och var av hög kvalitet. Här är en man som tar whisky på absolut största allvar, men som ändå har en otroligt skön och avslappnad hållning till densamma. Provningen förflöt i denna anda och gjorde det hela till en mycket trevlig tillställning.

 

Det erbjöds, som sagt, mycket gott denna kväll, men särskilt roligt var det att prova det numer tysta destilleriet Lochside samt en av mina favoriter – Tomatin. Dailuane är också ett destilleri som man kanske inte stöter på varje dag, men som trots sin lite undanskymda tillvaro, ändå levererar en högst njutbar whisky (38 år på nacken gör det inte sämre).

 

Humorn var allestädes närvarande under provningen och ett av skämten – som även kan ses som fakta – var den känga en amerikan får sig varje gång han besöker Berry Bros & Rudd´s butik i London. Till saken hör, att just denna butik, med anor från 1698, är Storbritanniens absolut äldsta, vilket också är själva poängen i det hela. Föreståndaren i butiken brukar nämligen informera varje amerikan om; ”att den här butiken är minsann äldre än er nation”.

 

Magnus Johansson

 

 

Glas 1

Lochside 1981, 46 %; 1836:-

25

poäng

Glas 2

Dailuaine 1973, 50,6 %; 2360:-

163

poäng

Glas 3

Bunnahabhain Sherry Cask 1990, 54,1 %; 1383:-

24

poäng

Glas 4

Tomatin 21yo/1991, 54,8 %; 1141:-

45

poäng

Glas 5

Caperdonich 19yo/1992, 55,9 %; 1230:-

71

poäng

Glas 6

Benrinnes Sherry Cask 26yo/1984, 56,5 %; 1422:-

29

poäng

Glas 7

Blue Hanger 9th release, 45,6 %; 1189:-

30

poäng

Provningsnoteringar

 

Lochside 1981, 46 %

Färg: Ljus guld -guld

Doft: Vanilj, gula mogna äpplen, kryddig

Smak: Kryddig, vanilj

Eftersmak: Kryddig, vanilj, lite sötma, medellång

Poäng: 85

 

Dailuaine 1973, 50,6 %

Färg: Mörk guld

Doft: Aning fattoner, vaniljtoner, sötma, övermogna äpplen

Smak: Sötma, kryddig, lite oljig, vanilj

Eftersmak: Fattoner, sötma, vanilj, ganska lång

Poäng: 92

 

Bunnahabhain Sherry Cask 1990, 54,1 %

Färg: Bärnsten

Doft: Torkad frukt, bränt gummi, stor

Smak: Sträv, fat, russin

Eftersmak: Lång, söt, torkad frukt, fat, choklad

Poäng: 93

 

Tomatin 21yo/1991, 54,8 %;

Färg: Ljus guld

Doft: Frisk, exotiska frukter

Smak: Vanilj, kryddig/fat

Eftersmak: Fat, sötmatoner, vanilj, kryddig

Poäng: 87

 

Caperdonich 19yo/1992, 55,9 %

Färg: Ljus guld

Doft: Exotisk frukt, vanilj, frisk doft

Smak: Lätt, vanilj, kryddig

Eftersmak: Medellång, eldig, vanilj

Poäng: 87

 

Benrinnes Sherry Cask 26yo/1984, 56,5 %

Färg: Ljus guld

Doft: Vaniljtoner, aning fat, aprikos

Smak: Vanilj, fat, söt, gula äpplen

Eftersmak: Sötma, fattoner, vanilj, päron

Poäng: 89

 

Blue Hanger 9th release, 45,6 %

Färg: Guldfärgad

Doft: Lätt, lite vanilj, gröna äpplen

Smak: Lätt, smaklös

Eftersmak: Rök, vanilj, lite sötma

Poäng: 82

 

2014-03-18/Bernt Sjödin

 

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Lochside 1981, 46 %

Doft: Friska äpplen, frukt, sötma, vanilj

Smak: Äpplen, fukt, choklad, kryddor, fat, kola, sötma

Eftersmak: Frukt, sötma, choklad, vanilj, godis, kola, toffee, lång

Poäng: 91

 

Dailuaine 1973, 50,6 %

Doft: Frukt, godis, kryddor, mörk choklad, fat, taniner

Smak: Choklad, fat, godis, kryddor, komplex, fat, vanilj, sötma

Eftersmak: Choklad, fat kryddor, godis, lång

Poäng: 92

 

Bunnahabhain Sherry Cask 1990, 54,1 %

Doft: Sherry, choklad, kryddor, fat, svavel

Smak: Sherry, choklad, kryddor, svavel

Eftersmak: Kryddor, sherry, svavel

Poäng: 82

 

Tomatin 21yo/1991, 54,8 %

Doft: Äpplen, godis, vanilj, sötma, lite fat, kryddor

Smak: Kryddor, äpplen, lite tomatin stil, vanilj, lite fat

Eftersmak: Kryddor, choklad, godis, vanilj

Poäng: 87

 

Caperdonich 19yo/1992, 55,9 %

Doft: Sötma, frukter, citrus, kryddor, godis, vanilj, mycket fin doft

Smak: Kryddor, choklad, lite fat

Eftersmak: Godis, fat, choklad, frukt

Poäng: 86

 

Benrinnes Sherry Cask 26yo/1984, 56,5 %

Doft: Sötma, lite fat, godis, vanilj, frukter, söta bär, choklad

Smak: Malt, choklad, godis, kola, toffee

Eftersmak: Choklad, godis, lite fat

Poäng: 87

 

Blue Hanger 9th release, 45,6 %

Doft: Fruktig, blommig, malt, sötma, godis, kryddor, komplex, choklad, lite rök

Smak: Lite rök, sälta, godis, choklad, kryddor, komplex

Eftersmak: Kryddor, sälta, godis, vanilj, lite fat

Poäng: 89