Provning 81 Oppigårds

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 081: Oppigårds - 080517

Ölprovning på Oppigårds sa vi på inbjudan. Det var mer av karaktären studiebesök med provsmakning. Verkligen fascinerande. Jag trodde först inte att vi kommit rätt men sen fick jag syn på Björn som väntade på oss och några 30 liters ölfat.

 

Vi var på vad som såg ut som en vanlig bondgård. Men som egentligen är Sveriges 7e största ölbryggeri med en kapacitet på 200.000 liter per år. Vi var 40 intresserade personer som tagit oss hit ut i det för maj så ovanliga vädret. Det snöade hela dagen. Björn delade upp oss i tre grupper, en grupp fick börja i baren med provsmakning, den andra gruppen gick ner i källaren och tittade på buteljeringsanläggningen och den tredje gruppen gick in i den andra ’ladan’ och tittade på bryggeridelen. Jag var med i baren där Björns fru berättade om hur det hela hade startat med ett brinnande intresse från Björn för att brygga sitt eget öl hemma. Han började med att använda badkaret och det var slangar över allt berättade hon. Och hon var glad när han började bygga en större anläggning ute i ’ladan’ så de kunde använda badrummet igen. Vi provsmakade här två av deras öl, bland annat den Late Summer Ale som kommer att lanseras i augusti. Ett i mitt tycke mycket gott öl med fin doft och en härlig beska. Nere i källaren berättade en av deras anställda, Kristoffer, om hur noga det var med hygienen. Han uppskattar att 70% av arbetstiden går åt till rengöring av diverse tankar slangar osv. De hade nyss investerat i en gammal industrirobot som skall hjälpa dem med det tunga arbetet att lyfta i flaskorna i kartonger efter buteljeringen. Här nere i källaren fanns också kylrummet där ölet lagras en tid innan buteljeringen. Vi provsmakade bland annat deras Porter som eventuellt kommer in på bolaget i höst. Men då kommer den att smaka annorlunda eftersom den då har lagrats i sex månader vilket är en bra tid för denna typ av porter berättade Kristoffer. Den var dock redan mycket god och smakade massor av choklad ungefär som en kladdkaka. Kristoffer som är utbildad bryggare berättade vidare att det i en porter finns närmare 1000 olika smaker och dofter som en människa kan känna igen. Han sa att det endast var en bättre singel malt som kunde matcha den komplexiteten. Den tredje stationen var bryggerihuset där Björn tog hand om oss och berättade att det var temperaturen under mäskningen som tillsammans med jäst sorten bestämmer ölets alkoholhalt. Vidare berättade han att han hade byggt alla delar här själv. Det enda som han har köpt färdigt i form av tankar och kärl är trycktankarna i källaren. Vidare berättade han om de problem som en mindre bryggare har med att komma in på systembolaget och få sälja sin öl direkt till oss törstande svenskar. Efter detta samlades vi alla i baren igen. Nu var det trångt. Vi serverade våra medhavda baguetter och drack mera öl. I mitt tycke var detta ett mycket givande och intressant besök. För den som inte var med och nu blivit intresserad så går det att besöka Oppigårds även i mindre grupper. Björn berättade att de tar emot i snitt tre till fyra grupper med besökare i månaden. Dock inte på vardagar eftersom Han och hans fru fortfarande har vanliga jobb vid sidan av ölbryggeriet.