Provning 195 Ardbeg med Michael Heads

Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia

ANMÄLNINGSLÄGET

 

140 platser bokade

Provning 200

190308

NYHETER

 

2019-03-13

Provning 201: Mario Groteklaes

Nu är inbjudan ute för provning 201!

Läs den här

 

2019-02-19

Årsmöte & provning 200:

Nu är inbjudan ute för provning 200 och årsmöte 2019!

Läs den här

 

Årsavgift 2019

Faktura är utskickad till medlemmarna via email till den emailadress medlemmen uppgav vid tecknande av medlemskap, alltså det kan vara en annan emailadress vi använder för er som medlem än den vi skickar ut inbjudningar till provningar & buteljeringar.

 

Har du inte mottagit faktura så titta i din "skräpmail".

FLASKUTLÄMNING

 

Just nu har vi inga flaskor för utlämning

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2019

Provning 195: Ardbeg med Michael Heads – 180925

Så var dagen här när Ardbegs destillerichef Michael Head besökte SMAD för tredje gången. Han var med på listan inför jubileumsåret 2017 men en bruten fot satte stopp för det besöket. Första gången han besökte oss var 2008-09-17. Det var då hans första gång att besöka en whiskyklubb som destillerichef för Ardbeg. Vid andra besöket 2012-09-22 var det en Superspecialprovning, en provning som Sverige sannolikt aldrig tidigare skådat. Nio Ardbeg som destillerats på 70-talet, av dessa var det två olika Provenance och Ping 1. Tyvärr har en sådan provning blivit på tok för dyr i dagsläget. Vi betalade då 1.300 kr/deltagare och i dagsläget skulle en sådan provning kosta ca 5.000 kr/deltagare. En ökning med nästan 400 %, en närmast sanslös prisstegring.

 

Provningsdagen började med att jag hämtade Micky på Arlanda. 13:45. Vi var i Borlänge strax efter 17:00. En snabb check att allt fungerade och vi började insläppet, provningen började på utsatt tid 18:00. Det var första gången för oss att ha provningen på en tisdag men det verkade inte vara några problem med det. Vi var 113 SMAD-medlemmar inkl. några gäster, det tycker jag är en bra uppslutning en tisdag i september.

 

Själva provningen var som det brukar med Micky, en avslappnad provning med mycket frågor. Med den avslappnade stilen som Micky har är han en favorit hos många av medlemmarna. Sedan var det där med whiskyn också! Ett tag visste vi inte om det kunde bli en provning och det var efter att inbjudan gått ut. Problemet var leveransen från destilleritet av fyra sorter, vi fick helt enkelt inte whiskyn till Sverige. Tack och lov ordnade det sig, vi fick låna whisky till provningen av en privatperson med lite hjälp.

 

Micky ville att vi skulle prova whiskyn i en annorlunda ordning. Vi började med de tre fatstarkaste whiskyn, de två första finns i Ardbegs ordinarie sortiment följt av en riktig rökig Supernova 2014. Efter det två whiskyn med annorlunda slutlagring, Kelpie (ny ek från Svarta Havet) och Grooves (vinfat som har varit intensivt förkolnade). Efter det var det dags för Kildalton som är en buteljering till förmån för Kildalton project på Islay. Det är ett projekt för ett nytt gemenskapsnav i Port Ellen. När vi sedan kom in på kvällens näst sista whisky blev det dags för 21yo som Micky ville ha med för att fira SMAD 21yo. Som kvällens sista whisky hade vi förmånen att få ett fatprov. Det visade sig vara systerfatet till det man sålde på destilleriet i samband med Islay festivalen 2018, 2005, cask 1321, 543 flaskor, Olorosso Sherry Butt, 56,4% Det fatprov vi fick prova var 2005, cask 1322, Olorosso Sherry Butt, 56,8%.

 

Anders Norström

 

De whisky som provades:

Glas 1

Ardbeg Uigeadail 54,2%

47

poäng

Glas 2

Ardbeg Corryvreckan 57,1%

34

poäng

Glas 3

Ardbeg Supernova 2014 55%

49

poäng

Glas 4

Ardbeg Kelpie 46%

15

poäng

Glas 5

Ardbeg Grooves 46%

40

poäng

Glas 6

Ardbeg Kildalton 46%

44

poäng

Glas 7

Ardbeg 21yo 46%

226

poäng

Glas 8

Ardbeg 2005 Cask 1322 56,8% fatprov

181

poäng