Provning 141: Speysideresan 2013

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 141: Speysideresan med Henric Madsen m.fl. - 140208

Fyra stycken modiga medlemmar som var med på Speyside resan 2013 höll denna provning tillsammans med Henric Madsen. Reseminnen, vissa diffusa andra kristallklara avverkades under kvällen. Upplägget för provningen var en genomgång av vår vecka i Speyside:

 

 

Söndag 25/8

Vi flög på söndagen till Edinburgh där en buss mötte oss för vidare transport upp till Elgin, Speyside. Vi bodde hela veckan på samma B&B, Ardgye House. Detta var, tycker jag, oerhört trevligt. Vi hade således gemensam frukost med alla samlade samt att vi hade ett stort rum där vi kunde samlas på kvällarna.

 

En av resenärerna, Kari Urholm, kom med den formidabla idén att vi skulle dela upp oss i mindre grupper under veckan, och varje kväll fick en ny grupp bjuda resten av resenärerna på en överraskningsdram.

 

 

Måndag 26/8

Vi började vår vecka i Speyside med att besöka två av drakarna i regionen, nämligen Glenfiddich och Balvenie. Här delade vi upp oss i två grupper om 8 personer.

Efter två riktigt bra turer så fick man buteljera sin egen 20cl flaska av single cask Glenfiddich/Balvenie.

 

Efter dagens destilleribesök gick vi in till Dufftown för middag. Jag hade bokat med Mark Watt från Cadenhead att vi skulle komma förbi hans "andra hem" nämligen The Royal Oak i Dufftown för en provning. Han höll en avslappnad provning av fatprov från Cadenhead med en tv i bakgrunden som visade engelsk ligafotboll.

 

Bussen hämtade upp oss och skjutsade hem oss för kvällens summeringsdram.

 

 

Tisdag 27/8

Pigga och krya så började tisdagen med ett besök av Aberlour Destilleri, strax söder om Craigellachie. Bra tur med avslutande bra provning där man fick tillfälle att buteljera sin egen flaska.

 

Middag intogs på den passande restaurangen The Mash Tun i Aberlour.

 

Efter middagen åkte vi buss till byn Keith för att besöka destilleriet Knockdhu a.k.a AnCnoc. Detta, anser jag, var en av resans höjdpunkter. Gordon Bruce mötte oss på gårdsplanen och tog oss med på en visning av "hans" destilleri. Vi var överallt i lokalen, både inne och ute och uppe och nere. Vi slutade turen med en högst oorganiserad provning där glas och flaskor ställdes fram på ett bord och vi fick prova hur mycket vi ville.

 

Åter på vårt B&B så samlades vi för kvällsdramen, fast denna kväll, i ärlighetens namn så hade den nog inte behövts...

 

 

Onsdag 28/8

Detta var resans lugnaste dag, och efter tisdagen så behövdes denna verkligen. Efter frukost åkte vi buss till Macallan. Vi delade upp oss i två grupper igen. Den ena gruppen tog en morgonpromenad från Macallan ner till byn Craigellachie och den andra gruppen tog en morgonvisning av Macallan.

 

Dagen avslutades på Highlander Inn med god mat och god dryck. Bussfärd tillbaka till B&B och nattfösaren.

 

 

Torsdag 29/8

Vi ägnade hela torsdagen hos Gordon & Macphail. Den började med en morgonvisning av deras eminenta lager samt buteljeringslinje i Elgin. Vidare så hade vi en provning på deras butik i Elgin. Efter en snabb lunch så besökte vi slutligen deras destilleri Benromach i Forres, här fick vi en guidad tur av destillerichefen Keith Cruickshank.

 

Efter en middag i Forres väntade en privat provning på vårt B&B där Ian Allen från Glen Moray hade dukat upp allt från New Make till 30 årig Glen Moray.

 

Och för att summera denna dag så samlades vi återigen för en kvällsdram.

 

 

Fredag 30/8

Förmiddagen spenderas på BenRiach med en bra tur som slutade i lagerhuset där vi gick och pekade vilket fat vi ville öppna och prova. Efter lunch gick bussfärden till Glenfarclas där vi gick en guidad tur samt hade en provning i deras fantastiska provningsrum. Inredningen är från en gammal atlantångare.

 

På kvällen hämtade bussen upp oss för avfärd mot Glen Moray. Egentligen var destilleriet stängt denna tid på kvällen men Ian Allen gav oss ändå en guidning av lokalerna. Vi avslutade även detta besök i lagerhusen med att prova fat.

 

 

Lördag 31/8

Lördagen spenderades i buss tillbaka till Edinburgh. Och det var nog en samling trötta, men nöjda SMAd:are som anlände hotellet på lördagseftermiddagen. Vi besökte Edinburgh och åt en gemensam middag.

 

 

Söndag 1/9

Flyg hem med blytunga väskor!

 

Under resan besökte vi följande destillerier: Aberlour, Balvenie, Benriach, Benromach, Glen Moray, Glenfarclas, Glenfiddich, Knockdhu, Macallan samt Roseisle & Cragallachie (iallafall exteriören).

 

 

Den inbjudan som skickades ut

Det provningsunderlägg som användes

De whisky som provades:

Glas 1

Glenfiddich Rich Oak 14 yo, 40 %

20

poäng

Glas 2

Balvenie 15 yo Single Barrel, 47,7 %

34

poäng

Glas 3

Aberlour a`Bunadh Batch 45, 60,2 %

99

poäng

Glas 4

An Cnoc 22 yo, 46 %

133

poäng

Glas 5

Macallan 21 yo Fine Oak, 40 %

98

poäng

Glas 6

Benromach Cask Strength, 59,3 %

82

poäng

Glas 7

Glen Moray 11 yo/1999-2010, 46 %, Douglas Laing Provenance

5

poäng

Glas 8

Glenfarclas 21 yo,

88

poäng

Glas 9

BenRiach Peated 17 yo, 46 %

46

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Glenfiddich Rich Oak 14 yo, 40 %

Doft: Apelsin, sötma, choklad, lite ek, vanilj

Smak: Apelsinchoklad, sötma, godis, vanilj, lite ek

Eftersmak: Sötma, apelsin, choklad, godi, lång

Poäng: 88

 

Balvenie 15 yo Single Barrel, 47,7 %

Doft: Vanilj, sötma, godis, ek, kryddor, sockerbitsgodis

Smak: Sötma, vanilj, choklad, ek, kryddor

Eftersmak: Ek, vanilj, kryddor, godis

Poäng: 89

 

Aberlour a`Bunadh Batch 45, 60,2 %

Doft: Sherrybomb, spritig, choklad, ton av ek, godis

Smak: Sherry, choklad, spritig

Eftersmak: Sherry, krutrö, spritig

Poäng: 82

 

An Cnoc 22 yo, 46 %

Doft: Sötma, godis, citrus, ek, vanilj, ljus choklad, kryddor

Smak: Choklad, godis, ek, vanilj, lite av en besvikelse då doften lovade mer

Eftersmak: Tunn, choklad, godis,

Poäng: 83

 

Macallan 21 yo Fine Oak, 40 %

Doft: Choklad, godis, ek, vanilj, kola, sötma

Smak: Choklad, sötma, vanilj, ek, godis

Eftersmak: Choklad, vanilj, godis, ek lång

Poäng: 88

 

Benromach Cask Strength, 59,3 %

Doft: Rök, sötma, vanilj, choklad, kryddor, läderton

Smak: Rök, läder, choklad, spritig, sötma, lite sälta, kryddor

Eftersmak: Kryddor, rök, sälta, godis

Poäng: 89

 

Glen Moray 11 yo/1999-2010, 46 %, Douglas Laing Provenance

Doft: Malt, gräsig, ung äpplen, vass, spritig

Smak: Malt, gräsig, söt, äpplen

Eftersmak: Trist, gräs

Poäng: 73

 

Glenfarclas 21 yo

Doft: Choklad, ek, citrus, vanilj, ålder, sötma

Smak: Choklad, godis, ek, sötma

Eftersmak: Ek choklad, lång

Poäng: 90

 

BenRiach Peated 17 yo, 46 %

Doft: Rök, sälta, läder, choklad, lite ek, konstig biton

Smak: Rök, choklad, sälta, ek, biton, kryddor

Eftersmak: Ek, kryddor, choklad

Poäng: 86

 

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Glenfiddich Rich Oak 14 yo, 40 %

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Torkad frukt, mogna gula äpplen

Smak: Rund, ganska fyllig, torkad frukt

Eftersmak: Medellång, sötma, torkad frukt

Poäng: 88

 

Balvenie 15 yo Single Barrel, 47,7 %

Färg: Guldfärgad

Doft: Vanilj, ganska stor, äpplig

Smak: Vanilj, äpple, lite eldig

Eftersmak: Kryddig, vanilj, lite fat

Poäng: 89

 

Aberlour a`Bunadh Batch 45, 60,2 %

Färg: Bärnsten

Doft: Mycket torkad frukt, mycket Oloroso-sherry, ganska stor

Smak: Söt, torkad frukt, kryddig, choklad

Eftersmak: Fikon, choklad, lång, kryddig

Poäng: 92

 

An Cnoc 22 yo, 46 %

Färg: Mörk guld - ljus bärnsten

Doft: Måttlig, vanilj

Smak: Sötma, vanilj, lite fat, ganska lätt

Eftersmak: Kort, vanilj, sötma, äpplig, lättdrucken

Poäng: 85

 

Macallan 21 yo Fine Oak, 40 %

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Finstämd torkad frukt, lite vanilj

Smak: Måttlig, fattoner, torkad frukt, sötma

Eftersmak: Medellång - lång med söta russintoner

Poäng: 92

 

Benromach Cask Strength, 59,3 %

Färg: Ljus guld

Doft: Vanilj, lite kryddig, eldig, röktoner

Smak: Kryddig, ungdomlig

Eftersmak: Eldig, vanilj, kryddig, lite sötma

Poäng: 80

 

Glen Moray 11 yo/1999-2010, 46 %, Douglas Laing Provenance

Färg: Ljus guld, vattenfärgad

Doft: Vaniljtoner, måttlig

Smak: Lätt, vanilj, lite kryddig

Eftersmak: Vanilj, lättdrucken

Poäng: 82

 

Glenfarclas 21 yo

Färg: Bärnsten

Doft: Russin, torkad frukt, tydlig sherry

Smak: Torkad frukt, lite fat, sötma

Eftersmak: Lång, söt, russin, lite fat

Poäng: 92

 

BenRiach Peated 17 yo, 46 %

Färg: Ljus guld

Doft: Rökig

Smak: Rökig, vanilj

Eftersmak: Rökig, vanilj, lite choklad

Poäng: 82