Provning 114 Leopold Gourmel Cognac

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 114: Leopold Gourmel Cognac - 111022

Äntligen var det då dags för SMAD:s andra provning av cognac. 2005 hade vi ett besök från Martell. Arbetet med den här provningen började i april 2010. Vår första målsättning var, att genomföra en superprovning på temat cognac, men det visade sig at vi inte kunde få ihop en sådan provning med cognac som var/är tillgänglig i Sverige. Det började med att vi valde ut fem av de absolut bästa cognashusen och kontaktade deras svenska representant. Efter den genomgången visade det sig att Bibendum som representerade Léopold Gourmel kunde erbjuda den klart mest spännande provningen. I oktober 2010 fick vi OK på att Olivier Blanc, ägare m.m. till Léopold Gourmel, kunde komma till Borlänge och leda provningen. I samband med provningen berättade Olivier att med en förfrågan ett år framåt i tiden så var det omöjligt att säga nej.

 

Lite noteringar från Oliviers presentation.

· Exportandelen från Léopold Gourmel är 96% - en imponerande siffra.

· Totalt finns det i cognacsdistriktet ca 10.000 vinodlare som levererar druvor eller vin till

cognacshusen.

· Totalt endast ca 30 cognacshus som verkar på den internationella marknaden;

förvånansvärt få jämfört med vad jag hade trott.

· Fyra stora som svarar för 80% av volymen, nämligen Hennessy, Remy Martin, ??? och

Courvousier. Det är också dom som svarar för huvuddelen av marknadsföringen av

cognac. Spenderar ca 20% av omsättningen på marknadsföringen. Här kan man tala

om marknadsföringskostnader!

· Nästa nivå är 12 medelstora cognacshus.

· Finns många små och kvalitetsmedvetna cognacshus varav 3 verkar på den

internationella marknaden; Frapin, Delamain och Gourmel. Frapin och Delamain har

varit i samma familj ägo i över 300 år. Léopold Gourmel bildades 1972 av Olivier Blanc

vid 23 års ålder. Det hade startat något tidigare som ren hobbyverksamhet.

· His Gourmel är hjärtat vid den andra destilleringen ovanligt stort. Från ca 80% alkohol till

ner mot 40-50%. Enligt Olivier så är det delen med mindre än 60% alkohol som är den

verkligt smakrika delen. Olivier kallade det ”fat distillation”.

· Gourmel använder ca 30% nya fat.

· Livslängd för ett fat är 25-28 år. Om man använder äldre fat finns blir mindre bra.

· All cognac tappas på fat vid destillationsstyrka.

· Under lagringen späder man till två olika alkoholhalter och använder sig sedan av ett

blandningsförfarande under mognadsprocessen så att den slutliga alkoholhalten blir 40

eller drygt 40%.

· Gourmel tillsätter ingen extra färg till sin cognac vilket är mycket ovanligt.

· Gourmel gör inte heller någon kylfiltrering. Jag fick uppfattningen att man var ensamma

om detta i Cognac.

 

De cognac som provades:

Glas 1

Petit Gourmel Saveurs 6 Carat 2004, 439 kr

4

poäng

Glas 2

Age de Fruit 10 Carat 1992, 679 kr

10

poäng

Glas 3

Age de Fleurs 1988, 997 kr

25

poäng

Glas 4

Age des Epices 1982, 1499 kr

59

poäng

Glas 5

Quintessence 30 Carat 1971, 3297 kr

107

poäng

Glas 6

Petit Champagne 1972, 2299 kr

63

poäng

Glas 7

Grand Champagne 1969, 2500 kr

105

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Petit Gourmel Saveurs 6 Carat 2004, 40%

Doft: Fruktig, sötma, ek, äpplen, vanilj, russin

Smak: Kryddig, ek, frukt

Eftersmak: Kryddig, sötma, ek, kanel

Poäng: 82

 

Age de Fruit 10 Carat 1992, 41%

Doft: Fruktig, ek, lite spritig, torr, sågspån, ek

Smak: Fruktig, citrus, choklad, ek, torr

Eftersmak: Choklad, apelsin, fruktig, kryddig, lång

Poäng: 85

 

Age de Fleurs 15 Carat 1988, 42%

Doft: Blommig, choklad, ek, vanilj, sötma, honung, fikon

Smak: Choklad, ek, sötma, frukt, godis, kryddor, komplex

Eftersmak: Ek, kryddor, kanel, blommig, lång

Poäng: 90

 

Age des Epices 20 Carat 1982, 43%

Doft: Kryddor, choklad, vanilj, torkad frukt, lätt ek, läder

Smak: Choklad, frukt, kryddor, ek, torr,

Eftersmak: Torkad frukt, jul, sötma, vanilj, kryddor, ek, lång

Poäng: 91

 

Quintessence 30 Carat 1971, 42%

Doft: Diskret, vanilj, choklad, kryddor, fruktig, jordig, komplex

Smak: Söt, choklad, godis, fruktig, vanilj, ek

Eftersmak: Fruktig, godis, choklad, vanilj, lång

Poäng: 91

 

Petit Champagne 1972, 40%

Doft: Fruktig, choklad, vanilj, komplex, ek, kryddor, fikon

Smak: Frukt, sötma, bär, julkaka, vanilj, ek, choklad

Eftersmak: Choklad, ek, frukt, bär, sötma, ek, lång

Poäng: 92

 

Grand Champagne 1969, 42%

Doft: Läder, choklad, ek, taniner, kryddor

Smak: Ek, kryddor, taniner, choklad, vanilj, peppar

Eftersmak: Kryddor taniner, ek, godis, vanilj, lång

Poäng: 90

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Petit Gourmel Saveurs 6 Carat 2004, 40%

Färg: Guldfärgad

Doft: Fruktig, russin

Smak: Lite fattoner, eldig

Eftersmak: Medellång med lite frukt och fat, viss syrlighet

Poäng: 77

 

Age de Fruit 10 Carat 1992, 41%

Färg: Mörk guld

Doft: Mycket frukt, aning fattoner, russin, fikon

Smak: Russin, frukt, lite sötma, aning fattoner

Eftersmak: Medellång med aning sötma, fikon

Poäng: 84

 

Age de Fleurs 15 Carat 1988, 42%

Färg: Bärnstenstoner

Doft: Mycket frukt, vaniljtoner (?), fruktkaramell

Smak: Fattoner, lite lätt

Eftersmak: Medellång med fattoner, lite vaniljfrukt, lite sötma

Poäng: 80

 

Age des Epices 20 Carat 1982, 43%

Färg: Bärnsten

Doft: Mörkare frukter, sötmatoner, stor, aning fattoner, lite choklad

Smak: Fyllig, fikon, fattoner, kryddtoner

Eftersmak: Medellång med tydliga kryddtoner, måttligt med frukt

Poäng: 86

 

Quintessence 30 Carat 1971, 42%

Färg: Bärnsten

Doft: Mycket frukt, fattoner, stor, komplex, choklad

Smak: Fruktig, fattoner, kryddig

Eftersmak: Lång med fattoner, bärig, elegans, lite sötma som växer, chokladtoner

Poäng: 92

2/3 har avdunstat från fatet under lagring.

 

Petit Champagne 1972, 40%

Färg: Bärnsten

Doft: Måttlig, vaniljtoner

Smak: Fattoner med dragning mot sura fat

Eftersmak: Medellång med toner av sura fat

Poäng: 85

 

Grand Champagne 1969, 42%

Färg: Bärnsten

Doft: Mogen frukt, lite fattoner

Smak: Sötmaton, fruktig med dragning mot karamell

Eftersmak: Lång med lite sötma, frukt/russin m.m., chokladtoner som växer mot väldigt tydlig choklad

Poäng: 94