Provning 45 Bushmill

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Klubbmästerskap

Ägna sommaren åt att finslipa din whiskykunskaper och ge dig in i matchen den 26/8! Då går SMADs Klubbmästerskap av stapeln! Vässa pennan och var redo när inbjudan kommer ut i slutet av Juli!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

Inbjudan till Whisky & Mat med Janne Groth kommer ut tidigt i Augusti! Håll utkik!

FLASKUTLÄMNING

 

Utlämningstillfällen av SWF25 Box och SMAD 20y Linkwood sker på följande två tidpunkter:

 

Söndag 4/6 17.00 - 18.30

Måndag 5/6 09.00 - 10.30

 

Plats, Lenngrensgatan 3 i Borlänge

 

Hälsningar Styrelsen

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 045: Bushmill med Colum Egan - 041004

Bushmill är världens äldsta destilleri, de fick sin licens redan 1608. Det är ett destilleri som har allt från mältning till destillering i huset. De är ett av de få destillerier både i Skottland och på Irland som mältar allt sitt korn själva. Det blir så mycket som 120 ton i veckan !. Detta ger 1.5 miljoner liter alkohol per år. Maximal kapacitet är hela 2.5 miljoner liter.

 

Whiskeyn de gör trippeldestilleras vilket gör den mjukare än den skotska. Den första destilleringen görs upp till 20% alkohol, den andra till 70% och den tredje till hela 85%. De har 4 pannor för den första destilleringen 3 st för den andra och 2 för den tredje.

 

Bushmill är mycket noga med sin lagring av whiskeyn. De anser att minst 50% av smaken kommer från lagringen. De använder Sherry, Portvins och Madeira fat samt även en del Bourbon fat från wild turkey. Faten används 3 gånger. Bushmill tillverkar sina egna fat på plats i Spanien som sedan ”lånas” ut till Sherrylagring hos Antonio Payez.

 

Colum höll samma provning i Karlstad, Göteborg och Stockholm som hos oss. Det var flest besökare hos oss. Göteborg kom på andra plats med 55 delatagare dvs långt från de 70 som besökte vår provning. Den röstning som vi gjorde stämmer inte riktigt med riksgenomsnittet då whiskeyn på bourbon fat vann.

 

2004-10-13

Bernt Sjödin/Per Eriksson

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Bushmills 10Y (348:-)

Whisky med ålder 10-13 år ingår.

Färg: Ljus guld

Doft: Sädig, aning sherry och honung

Smak: Sädig/Mycket korn, vanilj, både sötma och torr

Eftersmak: Kort-medellång med tydliga sädestoner, aning choklad

Poäng: 80

 

Bushmills 16Y (437:-)

Blandning av bourbon- och sherryfat som slutlagrats 6-9 månader på portvinsfat. Första utgåvan släpptes 1996.

Färg: Guldfärgad

Doft: Aning maltig, knuten, nöttoner

Smak: Ganska fyllig, sötmatoner, aning malt, chokladtoner

Eftersmak: Medellång med aning sötma, chokladtoner

Poäng: 85

 

Bushmills 21Y (1450:-)

Lagring 21 år på bourbon- alt. sherryfat och slutlagring 2 år på madeirafat; alltså en whisky som egentligen är 23 år gammal.

Färg: Bärnsten, röda toner

Doft: Tydliga malttoner

Smak: Torr, maltig, sötmatoner kommer, mörk choklad

Eftersmak: Medellång-lång med sötmatoner, malt, aning mörk choklad

Poäng: 83

 

Bushmills 1989 Rum Single Cask (ca 1200:-)

Lagrad på romfat från början.

Färg: Ljus guld

Doft: Mjuk, malttoner, vanilj

Smak: Fyllig, söt, maltig, aning pepprig, aning choklad

Eftersmak: Ganska lång med malt, aning sötma, lite bitter, chokladtoner

Poäng: 87

 

Bushmills 1989 Bourbon Single Cask ( ca 1000:-)

Lagrad på bourbonfat från början.

Färg: Ljus guld

Doft: Vanilj, malttoner

Smak: Aning sötma, aning maltig, lite bitter

Eftersmak: Medellång med maltiga bittra toner

Poäng: 82

 

Bushmills 1989 Sherry Single Cask (ca 900:-)

Lagrad på sherryfat från början.

Färg: Bärnsten

Doft: Sherrytoner, nötig

Smak: Mycket sötma, aning malt

Eftersmak: Medellång-lång med malttoner, ganska torr mot slutet, aning choklad

Poäng: 85