Provning 176 Chichibu

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

22/11 18.30 - 19.30

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #184 Glenfarclas

 

Adress för utlämning är:

Lenngrensgatan 3 i Borlänge

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 176: Chichibu & Hanyu

med Ichiro Akuto & Yumi Yoshikawa 170211

Jubileumsårets riktigt långväga besökare – Ichiro Akuto och Yumi Yoshikawa från Chichibu i Japan! Ichiro är huvudägare till och Master Blender (m.m.) för Chichibu. Yumi är Brand Ambassador för Chichibu. Förra gången Ichiro besökte SMAD var 7 februari 2010, d.v.s. för nästan exakt 7 år sedan. Kvällen före provningen Tittade Ichiro och Anders Norström på bilder från den provningen. Yumi konstaterade att båda såg yngre ut vid den tidpunkten!

 

När planeringen för 2017 började i maj 2013 fanns Ichiro med bland de som vi skulle försöka få till Borlänge under jubileumsåret. Representant för både japansk whisky och för den mest lysande stjärnan bland nya destillerier – Chichibu. Chichibu som startade 2008 är ett litet destilleri som ligger en bit väster om Tokyo. Vid den tiden, 2008, befann sig japansk whisky i sin djupaste svacka sedan whiskyproduktionen startade i Japan. Därför var det många som ruskade på huvudet och undrade hur det stod till med Ichiro som byggde ett nytt destilleri. Något som nu har visat sig vara ett lyckokast då efterfrågan på japansk whisky har växt enormt.

 

Ichiro tillhör en familj som ägnat sig åt produktion av sake sedan 1625. Således en lång erfarenhet alkoholhaltiga drycker. Det numera mytomspunna destilleriet Hanyu byggdes 1983 av Ichiro´s farfar. I slutet av 1980-talet började dock en svår period för japansk whisky. Produktionen från 1980-talet till 2008 sjönk med 75 %. Ichiro´s far tvingades sälja Hanyu och de nya ägarna rev några år senare destilleriet. Ichiro lyckades dock med nöd och näppe köpa de 400 fat av Hanyu som fortfarande fanns kvar i lagret. En riktig skatt som räddades till eftervärlden. Kortserien, de 52 spelkorten och 2 jokrar, har varit en starkt bidragande faktor till den status som Hanyu fått. En komplett serie betingar idag ett pris på 3 – 4 Mkr! Kortserien startade med de första buteljeringarna 2005 då fyra spelkort gavs ut. Från början var det aldrig någon tanke på en kortserie, utan det planerades för fyra olika buteljeringar med kortmotiv, bl.a. King of Diamonds (ruter kung).

Den allra sista buteljeringen i serien som kom 2014, och som också var med i dagens provning är Joker. Till skillnad mot övriga 53 så är det här ingen single cask utan en blandning av olika fat och åldrar. Det är whisky med årgång 1985, 1986, 1988, 1990, 1991 och 2000. De olika typer av fat som använts är Sherry Butts och Puncheon, Cognac Hogshead, Madeira, Bourbon barrel och Chibidaru (quarter cask).

 

Lite produktionsfakta om Chichibu.

  • Mash tun: 2.400 liter
  • Wash back: 3.000 liter x 8. Tillverkade av japansk ek. Processtid 80 – 90 timmar.
  • Stills: 2.000 liter x 2.
  • Warehouse: 4; ett 5:e under byggnation.
  • Korn köps från Skottland, England, Australien m.m. Liten andel från Japan.
  • Varifrån kornet kommer har betydelse hävdade Ichiro. Kan jämföras med Bruichladdich som har sagt samma sak för flera år sedan.
  • Är väldigt speciella när det gäller att ta ut Middle Cut. Till skillnad mot de flesta som kör på tid, så tas beslutet hos Chichibu genom att dofta (nosing)!
  • 2.000 liter mäsk  700 liter low wine  200 liter new make.
  • Stora temperaturvariationer hos Chichibu. Från +35 grader på sommaren till -10 grader på vintern.
  • Genomsnittligt för åtta destillerier i Japan varierar temperaturen inom intervallet +29.0 - -4,3 grader = 33.3 grader i skillnad.
  • Skottland är variationen +18,9 - +0,5 grader, d.v.s. 18,4 grader i skillnad.
  • Dessa temperaturskillnader har naturligtvis en inverkan på hur whiskyn utvecklas under fatlagringen.
  • Totalt använder Chichibu 41 olika typer av fat.
  • Chichibu har ett eget tunnbinderi.

 

Innan Ichiro och Yumi kom till Borlänge hade dom varit hos Box Destilleri på en konferens med deltagare från whiskyindustrin i många olika länder. Enligt Ichiro så hade tidpunkten anpassats för att stämma överens med det besök Ichiro redan tidigare utlovat att göra i Borlänge. Personligen tycker jag det är helt fantastiskt att Ichiro åker ända från Japan för att leda en provning hos SMAD!

 

Patrik Strandberg från den svenske importören Cask Sweden deltog också vid provningen. Jag vet inte vilken gång i ordningen som Patrik besökte SMAD, men det har blivit åtskilliga gånger. Patrik kunde också bjuda på en liten överraskning. Det finns goda chanser att han kan erbjuda SMAD en single cask-buteljering av Chichibu. Om allt går i lås, så kommer medlemmarna att i jultider erbjudas en unik buteljering av Chichibu. Ganska säker på att det är första gången en whiskyklubb kan göra en buteljering med Chichibu. I och med detta så går vi nu vidare mot nya utmaningar under vårt jubileumsår.

 

De whisky som provades:

Glas 1

Chichibu New Spirit, 63,5 %

1

poäng

Glas 2

Chichibu On The Way 2015, 55,5 %

20

poäng

Glas 3

Chichibu 2010-2016, 60,7 %, Oloroso Spanish Oak cask 2644

172

poäng

Glas 4

Chichibu 2008-2015, 60,4 %, Mizunara cask

170

poäng

Glas 5

Chichibu The Peated 2011-2015, 62,5 %; 50 ppm

85

poäng

Glas 6

Hanyu Ichiro´s Malt Joker 1985-2000/2014, 57,7 %

>200

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Chichibu New Spirit, 63,5 %

Färg:Vatten

Doft:Fruktig, lite spritig, ren doft

Smak:Sötma, lite eldig

Eftersmak:Eldig, ung, lång

Poäng:-

Kommentar:Ren och bra new make

 

Chichibu On The Way 2015, 55,5 %

Färg:Mörk guld

Doft:Fattoner, lite torkad frukt, vaniljtoner

Smak:Sötma, kryddig, lite choklad

Eftersmak:Röktoner, olorososherry, kryddig

Poäng:86

Kommentar:3 – 6 år gammal whisky från olika typer av fat.

 

Chichibu 2010-2016, 60,7 %, Oloroso Spanish Oak cask 2644

Färg:Bärnsten

Doft:Sötma, torkad frukt fattoner, stor

Smak:Sötma, torkad frukt

Eftersmak:Lång med mycket torkad frukt, lite fat, mörk choklad

Poäng:92-93

 

Chichibu 2008-2015, 60,4 %, Mizunara cask

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Ganska stor, kryddtoner, lite frukt

Smak:Fattoner, sötma, choklad, eldig

Eftersmak:Lång, fat, choklad, söt

Poäng:92

 

Chichibu The Peated 2011-2015, 62,5 %; 50 ppm

Färg:Mörk guld

Doft:Rök, frukt/citrustoner

Smak:Sötma, lite sträv, röktoner

Eftersmak:Rök, sötma, fat

Poäng:89

 

Hanyu Ichiro´s Malt Joker 1985-2000/2014, 57,7 %, 3640 flaskor

Färg:Bärnsten

Doft:Torkad frukt, stor

Smak:Söt, fyllig, torkad frukt, fat, oljig

Eftersmak:Torkad frukt, fat, choklad, sötma

Poäng:94