Provning 177 Jim McEwan

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

22/11 18.30 - 19.30

26/11 09:30 - 10:30

26/11 18:30 - 19:30

28/11 18:30 - 19:30

29/11 07:00 - 07:30

 

Följande finns att hämta ut:

  • SWF t.o.m. Kilchoman
  • SMAD buteljer t.o.m. Linkwood
  • Provning t.o.m. #184 Glenfarclas

 

Adress för utlämning är:

Lenngrensgatan 3 i Borlänge

FLASKUTLÄMNING

 

NYHETER

 

Inbjudan till Euan Mitchell och Arran

31/10 2017

Nu är inbjudan ute till Arranprovningen! Läs den här!

 

Inbjudan till Ashok Chokalingam med Amrut

20/10 2017

Nu är inbjudan ute till Amrutprovningen! Läs den här

 

ISLAY Tur/Retur

17/10 2017

Nu är resan fulltecknad! Men du kan fortfarande anmäla ditt intresse, du hamnar då på reservlistan. Du anmäler dig på denna länk.

 

NYTT MAILSYSTEM

16/10 2017

Vi ska byta till ett nytt mailsystem. Anmäl dig på denna länk

 

ISLAY Tur/Retur

13/10 2017

Intresseanmälan för Islayresan 2018 har nu gått ut!

Läs mer och anmäl dig här

 

Oppigårds har bryggt

Jubileumsölet!

13/10 2017

Nu har mer information kommit ang SMAD's Jubileumsöl!

Läs mer här

 

 

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 177: Jim McEwan/The Cask Whisperer, 2017-03-04

Så var det då dags för Jim McEwan att återkomma till Borlänge för att leda en provning. Vem hade kunnat tro det 2009 när Jim besökte SMAD första gången? Jim sade då att han skulle sluta att åka utomlands och hålla provningar. Och han skulle snart gå i pension. Inget av detta har visat sig stämma. Det är helt uppenbart att Jim älskar det här med whisky. 2015 gick han i pension från Bruichladdich för att äntligen ta det lugnt efter 52 år i branschen.

Men någon riktig pension blev det inte. Han startade det egna företaget The Cask Whisperer som ägnar sig en del åt konsulttjänster och också kommer att verka som oberoende buteljerare. Som konsult har Jim bl.a. varit i Australien och hjälpt till att starta produktion av gin baserad på kryddor som plockats tillsammans med aboriginer. Just nu är han fullt sysselsatt med uppbyggnaden av det nya destilleriet på Islay, Ardnahoe. Ett destilleri som byggs av välkända firman Hunter Laing. Destilleriet är högt beläget på väg mot Bunnahabhain. I vår konversation via mail skrev Jim bl.a. ”You can´t keep the horse in the stable”.

 

Ursprungligen planerades provningen för 175 personer. Men eftersom Jim inte hade tid att besöka Avesta enligt deras önskemål, så tyckte han att vi skulle bjuda in dom till Borlänge i stället. Vi ökade då målsättningen till 210 deltagare. Eftersom intresset vid Ian Millars besök, så insåg styrelsen att här finns det chans att slå nytt deltagarrekord. Det gällande rekordet var Laphroaig med John Campbell som lockade 219 deltagare. Beslutades därför att sikta på 245 deltagare och sju flaskor av varje whisky och ca 2000 glas. För att göra allt för att nå målsättningen erbjöds även gäster att delta till samma kostnad som medlemmar. En strategi som lyckades! Och det nya rekordet är 245 deltagare. Vi tror att det är den största provning någon whiskyklubb genomfört i Sverige. Och det var helt uppenbart att Jim var väldigt nöjd med det stora intresset.

 

Jim hade nyss varit i Singapore och Thailand på semester och fortsatte direkt till Sverige och Borlänge och provningen hos SMAD. Det enda engagemanget han hade vid sitt Sverigebesök. Tycker personligen att det känns helt fantastiskt att få ett så unikt besök av en av de verkligt stora inom whiskybranschen. Att SMAD har många engagerade medlemmar som deltar vid provningarna och att provningarna är välorganiserade imponerar på besökande skottar, vilket starkt bidrar till att många är villiga att återkomma.

 

När det gäller förberedelserna inför provningen, så var Jim väldigt angelägen om att allt skulle fungera bra. Var ren Richard Paterson-klass på förberedelserna. Han hade tagit med sig filmer med Islaymotiv så att alla skulle känna att vi nu verkligen är på Islay. Med tanke på två datorer och två bilddukar, så krävdes en hel del för att få samordning mellan de två datorerna. Men tack och lov har SMAD ett nybildat Tech-Team, Henric och Philip, som löste det hela perfekt. Jim lotsade oss sedan genom såväl bilder, whisky som ett antal upplevelser som han haft. Som avslutning var det i vanlig ordning en Highland Toast. Var dock inte alla som vågade stå med ett ben på stolen och det andra på bordet. Kanske bra så att ingen olycka hände. När jag pratade med Jim efter provningen, så uttryckte han en stor tillfredsställelse och var väldigt nöjd med kvällen. Var också många medlemmar som ville byta några ord med Jim efter provningen och samtidigt få hans autograf på kvällens underlägg. En aktivitet som pågick i närmare 45 minuter efter provningen. Antar att det också var många medlemmar som gick hem från provningen och kände sig väldigt nöjda.

 

Även om Jim har tillbringat 38 år hos Bowmore och ”bara” 14 hos Bruichladdich, så var provningen koncentrerad till Bruichladdich eftersom där har Jim haft ett stort inflytande på de flesta whisky som säljs i nuläget. Eftersom det är 16 år sedan han lämnade Bowmore så är mycket av den whiskyn tillverkad efter hans tid. Bowmore 15yo Darkest var Jims val. När det gäller Bruichladdich, så var det i första hand SMAD:s val som fick genomslag. I Sverige fanns/finns inga äldre Bruichladdich, så för de tre äldre har andra kanaler än Systembolaget varit nödvändiga att utnyttja. Min bedömning är, att de whisky som provades ger en bra bild av nuläget för Bruichladdich inkl. sina rökiga varianter. Vid omröstningen blev 25-åringen överlägsen segrare. För egen del placerade jag dock Black Art som etta. Upplevde den som en mer spännande och komplex whisky. Black Art – ”svartkonst”, Jims hemlighet och ingen annan än han som vet vad som ingår i den whiskyn.

De whisky som provades:

Glas 1

Bowmore 15yo Darkest, 43 %; 521 kr

 

12

 

poäng

Glas 2

Bruichladdich Islay Barley 2009, 50 %; 618 kr

1

poäng

Glas 3

Bruichladdich 21yo Cuvée 640 Eroica, 46 %; 1800 kr

105

poäng

Glas 4

Bruichladdich Black Art 4.1 23yo/1990, 49,2 %; 1695 kr

113

poäng

Glas 5

Bruichladdich 25yo/1990 Sherry Cask Ed., 48,1 %; 2690 kr

281

poäng

Glas 6

Port Charlotte Islay 2008, 50 %; 652 kr

57

poäng

Glas 7

Octomore 07.1, 59,5 %; 1435 kr

62

poäng

Glas 8

Bruichladdich Scottish Barley The Classic Laddie, 50 %; 562 kr

-

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Bowmore 15yo Darkest, 43 %

Färg:Bärnsten

Doft:Stor, torkad frukt – russin, rök

Smak:Söt, torkad frukt, rök, russin, lite fat

Eftersmak:Lång, rök/torvrök, torkad frukt

Poäng:90

Fat:12yo ex-bourbon + 3yo Oloroso

 

Bruichladdich Islay Barley 2009, 50 %

Färg:Ljus guld

Doft:Vanilj, frisk, mycket äpple

Smak:Vanilj, lite fat, kokos

Eftersmak:Vanilj, lite sötma, äpple, kort - medellång

Poäng:85

Fat:100 % ex-bourbon

 

Bruichladdich 21yo Cuvée 640 Eroica, 46 %

Färg:Guld – mörk guld

Doft:Sötmatoner, kryddig, honungstoner

Smak:Söt, torkad frukt, vanilj, komplex

Eftersmak:Medellång, sötma, kryddig, lite fat, vaniljtoner

Poäng:91-92

Fat:18yo ex- bourbon + 3yo Sauternes

 

Bruichladdich Black Art 4.1 23yo/1990, 49,2 %

Färg:Bärnsten

Doft:Mycket mörk frukt, stor, sötmatoner, komplex

Smak:Sötmatoner, fattoner, fruktig

Eftersmak:Medellång, lite sötma, kryddig, vanilj, fruktig

Poäng:92-93

Fat:Jims hemlighet; därför namnet Black Art

 

Bruichladdich 25yo/1990 Sherry Cask Ed., 48,1 %

Färg:Bärnsten

Doft:Russin, torkad frukt, stor, kryddig, sötma

Smak:Fyllig, söt, torkad frukt, lite sträv, vanilj

Eftersmak:Lång, söt, vanilj, torkad frukt/russin, lite fat, pepprig; tydlig PX-influens

Poäng:92

Fat:22yo Oloroso + 3yo Pedro Ximenez

 

Port Charlotte Islay 2008, 50 %; 40 ppm

Färg:Ljus guld

Doft:Rök, vaniljtoner, aning äpple

Smak:Sötma, vanilj, rök

Eftersmak:Rök, vanilj, chokladtoner

Poäng:86

 

Octomore 07.1, 59,5 %

Färg:Ljus guld - guld

Doft:Rök, citrustoner, vaniljtoner

Smak:Rök, lite vanilj, eldig

Eftersmak:Rök, vaniljtoner, aning sötma

Poäng:87

Kommentar:Den sista Octomore som Jim varit ansvarig för.

 

Bruichladdich Scottish Barley The Classic Laddie, 50 %

Färg:Guldfärgad

Doft:Vanilj, lite peppartoner, gula äpplen

Smak:Oljig, vanilj, lite fat, mycket äpple

Eftersmak:Kort – medellång, vanilj, äpple, kryddig

Poäng:87

Fat:100 % ex-bourbon

 

2017-03-12

Bernt Sjödin