Provning 64 Highland Park

Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia

ANMÄLNINGSLÄGET


2019-05-10

Superspecial 2019

55 anmälda på 46 platser

NYHETER


2019-07-17

Nu kan du anmäla dig till höstens första provning!
Paul John med Shilton Almeida

Läs mer här


2019-05-09

Nu kan du amäla ditt intresse till 2019 års Superspecial!

Gör det här


2019-04-05

Nu är inbjudan till provning 202 ute! Läs den här


2019-03-26

62 st anmälda till Provning 201.Det betyder att det finns gott om platser kvar! Anmäl dig idag


2019-03-13

Provning 201: Mario Groteklaes

Nu är inbjudan ute för provning 201!

Läs den här


2019-02-19

Årsmöte & provning 200:

Nu är inbjudan ute för provning 200 och årsmöte 2019!

Läs den här


Årsavgift 2019

Faktura är utskickad till medlemmarna via email till den emailadress medlemmen uppgav vid tecknande av medlemskap, alltså det kan vara en annan emailadress vi använder för er som medlem än den vi skickar ut inbjudningar till provningar & buteljeringar.


Har du inte mottagit faktura så titta i din "skräpmail".

FLASKUTLÄMNING


Nästa utlämnnigstillfälle:

Lördag 6 Juli 10.00 - 14.00

Söndag 7 Juli. 10.00 - 14.00 


För kontakt: buteljeringar@smad.se

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2019

Provning 064: Highland Park med Gerry Tosh - 061116

Efter 1 års ansträngningar så hade den stora dagen närmat sig. Gerry Tosh, Highland Park Global Brand Ambassador, kom till Borlänge och SMAD för att leda en Highland Park-vertikal. Besöket ingick som den sista av 3 provningar som Gerry genomförde i Sverige i regi av Svenska Whiskyförbundet. Whiskyklubbarna från Avesta och Hedemora hade också inbjudits. 25 törstiga och 1 chaufför (som fick ta med sig whiskyn i småflaskor hem) anlände lagom till provningsstart. Med 92 SMAD-medlemmar och gäster så blev det totala antalet provande 118, vilket är rekord för SMAD. Intressant och spännande whisky lockar!


Gerry Tosh började med att berätta en del om whiskytillverkning och med tydlig inriktning på hur man gör vid Highland Park. Inga frågor tilläts för att vi inte skulle bli alltför törstiga. Gerry lotsade oss sedan genom de olika whiskyn på ett okonventionellt och professionellt sätt. För varje whisky beskrev han hur den uppförde sig i munnen. Första gången jag varit med om något liknande.


De omdömen som jag har hört efter provningen är enbart positivt. Från bra provning via kanonprovning till den bästa provningen någonsin. Så blir det med proffs och bra whisky!


Den inbjudan som skickades ut


Provningsnoteringar Bernt Sjödin


Highland Park 12Y -  43%

Lagrad i 20% first fill sherry casks

Färg:              Mörk guld

Doft:              Torkade frukter, sötmaton, svag rökton, nötighet, maltton

Smak:            Ganska fyllig, sötma, fattoner, torkade frukter

Eftersmak:     Medellång med sötma och aning kryddighet

Poäng:           83


Highland Park 16Y – 43%

Lagrad i 35% first fill sherry casks

Färg:              Mörk guld - ljus bärnsten

Doft:               Fattoner, torkade frukter

Smak:            Medelfyllig, oljig, sötma, fattoner

Eftersmak:     Medellång med sötmaton, fattoner och russintoner

Poäng:           85


Highland Park 18Y – 43%

45% first fill sherry casks

Färg:              Ljus bärnsten

Doft:               Något diskrret, kryddtoner, något nötig, fattoner, smörkola

Smak:            Medelfyllig – fyllig, nötig, sötmatoner, fattoner, torkade frukter

Eftersmak:     Medellång – lång med stor nötighet och aning sötma

Poäng:           90


Highland Park 25Y – 50,7%

50% first fill sherry casks

Färg:              Bärnsten

Doft:               Mycket torkade frukter, fattoner, vanilj, aning sötma i bakgrunden

Smak:            Sötmaton, fyllig, fattoner, kryddig, antydan rökighet

Eftersmak:     Lång med nötig kryddighet

Poäng:           91

 

Highland Park 30Y – 48,1%

Inga first fill sherry casks

Färg:              Bärnsten

Doft:               Måttlig, choklad, apelsin, toffee

Smak:            Medelfyllig – fyllig, sötma, vanilj, nötig, fattoner, choklad

Eftersmak:     Lång med fyllig nötig smak, vissa sötmatoner och fattoner

Poäng:           93


Highland Park 15Y/1990 Cask 6537 – 56,4%

100 % first fill sherry casks

Färg:              Bärnsten – mörk bärnsten

Doft:               Svavel/gummi; med vatten minskade gummitonen, nötig, torkade frukter

Smak:            Sötma, kryddig, nötig, mjuk, växte i munnen

Eftersmak:     Medellång med mycket nötighet

Poäng:           88


Highland Park 15Y/1990 Cask 1602 – 58,2%

100 % first fill sherry casks

Färg:              Bärnsten - mörk bärnsten

Doft:               Nötig, fikon

Smak:            Sötma, fyllig, nötig, kryddig, gummitoner (som försvann med vatten), fattoner

Eftersmak:     Lång med mycket nötighet, kryddiga fattoner, mörk choklad. Ett sherrymonster!

Poäng:           92