Provning 64 Highland Park

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Ang Diageo Special Releases den 22/9

Provningen börjar som vanligt kl 16:00.

Menyen för kvällen är följande: Förrätt: Melon och lufttorkad skinka (prosciutto).

Varmrätt: Ugnsbakad kolja med hummersås, ärtpuré och potatisstomp.

Kaffe med Äppelstrudel och vaniljsås.

 

Inbjudan till provning 195:

Ardbeg och Mickey Heads

Nu är inbjudan ute! Läs mer här!

 

 

ANMÄLNINGSLÄGET

 

Ardbeg 2018-09-25

Anmälda 114 personer

2018-09-12

 

Sista datum för anmälan

2018-09-14

 

 

FLASKUTLÄMNING

 

Följande finns att hämta ut

 

  • SWF Cambus (sista chansen)
  • Box SMAD-buteljering

 

2018-09-23 19:00-20:00

 

För kontakt: buteljeringar@smad.se

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2018

 

Provning 064: Highland Park med Gerry Tosh - 061116

Efter 1 års ansträngningar så hade den stora dagen närmat sig. Gerry Tosh, Highland Park Global Brand Ambassador, kom till Borlänge och SMAD för att leda en Highland Park-vertikal. Besöket ingick som den sista av 3 provningar som Gerry genomförde i Sverige i regi av Svenska Whiskyförbundet. Whiskyklubbarna från Avesta och Hedemora hade också inbjudits. 25 törstiga och 1 chaufför (som fick ta med sig whiskyn i småflaskor hem) anlände lagom till provningsstart. Med 92 SMAD-medlemmar och gäster så blev det totala antalet provande 118, vilket är rekord för SMAD. Intressant och spännande whisky lockar!

 

Gerry Tosh började med att berätta en del om whiskytillverkning och med tydlig inriktning på hur man gör vid Highland Park. Inga frågor tilläts för att vi inte skulle bli alltför törstiga. Gerry lotsade oss sedan genom de olika whiskyn på ett okonventionellt och professionellt sätt. För varje whisky beskrev han hur den uppförde sig i munnen. Första gången jag varit med om något liknande.

 

De omdömen som jag har hört efter provningen är enbart positivt. Från bra provning via kanonprovning till den bästa provningen någonsin. Så blir det med proffs och bra whisky!

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Highland Park 12Y - 43%

Lagrad i 20% first fill sherry casks

Färg: Mörk guld

Doft: Torkade frukter, sötmaton, svag rökton, nötighet, maltton

Smak: Ganska fyllig, sötma, fattoner, torkade frukter

Eftersmak: Medellång med sötma och aning kryddighet

Poäng: 83

 

Highland Park 16Y – 43%

Lagrad i 35% first fill sherry casks

Färg: Mörk guld - ljus bärnsten

Doft: Fattoner, torkade frukter

Smak: Medelfyllig, oljig, sötma, fattoner

Eftersmak: Medellång med sötmaton, fattoner och russintoner

Poäng: 85

 

Highland Park 18Y – 43%

45% first fill sherry casks

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Något diskrret, kryddtoner, något nötig, fattoner, smörkola

Smak: Medelfyllig – fyllig, nötig, sötmatoner, fattoner, torkade frukter

Eftersmak: Medellång – lång med stor nötighet och aning sötma

Poäng: 90

 

Highland Park 25Y – 50,7%

50% first fill sherry casks

Färg: Bärnsten

Doft: Mycket torkade frukter, fattoner, vanilj, aning sötma i bakgrunden

Smak: Sötmaton, fyllig, fattoner, kryddig, antydan rökighet

Eftersmak: Lång med nötig kryddighet

Poäng: 91

Highland Park 30Y – 48,1%

Inga first fill sherry casks

Färg: Bärnsten

Doft: Måttlig, choklad, apelsin, toffee

Smak: Medelfyllig – fyllig, sötma, vanilj, nötig, fattoner, choklad

Eftersmak: Lång med fyllig nötig smak, vissa sötmatoner och fattoner

Poäng: 93

 

Highland Park 15Y/1990 Cask 6537 – 56,4%

100 % first fill sherry casks

Färg: Bärnsten – mörk bärnsten

Doft: Svavel/gummi; med vatten minskade gummitonen, nötig, torkade frukter

Smak: Sötma, kryddig, nötig, mjuk, växte i munnen

Eftersmak: Medellång med mycket nötighet

Poäng: 88

 

Highland Park 15Y/1990 Cask 1602 – 58,2%

100 % first fill sherry casks

Färg: Bärnsten - mörk bärnsten

Doft: Nötig, fikon

Smak: Sötma, fyllig, nötig, kryddig, gummitoner (som försvann med vatten), fattoner

Eftersmak: Lång med mycket nötighet, kryddiga fattoner, mörk choklad. Ett sherrymonster!

Poäng: 92