Provning 75 Stängda destillerier

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 075: Stängda destillerier -071201

Inledning

 

Tema ”Stängda destillerier” - kan det vara något intressant? Måste ju finnas något skäl till att dom stängts? Vi har tidigare provat många stängda destillerier. Redan provning nr 9 hade vi vad vi kallade för ”Lost Distilleries”. Hade för ett antal år sedan också en provning på Haganäs där vi valde stängda destillerier som började på Glen och alla var med fatstyrka. Sämsta provningen i SMAD:s historia och dessutom blev ett antal deltagare något onyktra. Så man kan ju vara lite skeptisk till det här med stängda destillerier. Och stark whisky!

 

”Det här kan väl du ta Bernt, det är väl en lämplig provning för dig” tyckte resten av styrelsen. Men eftersom vi idag skall prova de sista stängda destillerier som vi inte provat, så är det ju faktiskt ett hedersuppdrag att få leda den här provningen. Blir ju en historisk provning! Sista gången på många år som en sån här provning kan göras.

 

Lite bakgrund och historia

 

Har ju varit ett antal toppar och dalar genom historien för whisky. Efter den s.k. Pattison-kraschen 1898 var det ca 50 år med mer eller mindre svåra problem för whiskybranschen. Ändrade dryckesvanor, Boerkriget, 2 världskrig, förbudstiden i USA, nykterhetsrörelsens frammarsch m.m.

 

Efter 2:a världskriget spirade optimismen. Efterfrågan på whisky ökade. Men kom ihåg att det var endast blended whisky som gällde. 1963 lanserade Glenfiddich sin single malt whisky; en pionjärinsats!

 

Följdes under 1960-talet av bl.a. Macallan, Glen Grant, Glenmorangie och Glenlivet. D.v.s. dagens storsäljare.

 

Under 1970-talet kom oljekrisen (oljekriserna) som påverkade världen kraftigt; bl.a. industriell nedgång. Ransoneringskort på bensin m.m. Kris i Domnarvets Jernverk, SSAB bildades 1978 tillsammans med NJA och Oxelösunds Jernverk. Fanns risk att bl.a. Stora Kopparberg kunde ha gått i konkurs p.g.a. stålkrisen. I slutet av 1970-talet blev krisen också tydlig inom whiskyindustrin; lagren växte. Men man hoppades att det inte var så illa som det verkligen var. 1983 var ett tungt år. 15-20 destillerier stängde för gott och andra lades i malpåse.

 

Lite mer optimism slutet 1980-talet – början av 1990-talet, men i mitten av 1990-talet stängde ytterligare ett antal destillerier. Och det har även senare stängts några stycken. För bara några år sedan talade man om ett stort överskott på whisky. Men något som nu förändrats radikalt. Det är boom i whiskybranschen. BRIC-länderna är en viktig orsak till detta. 2 nya, stora destillerier är på gång att byggas. Dels vid Girvan, familjen Grant/Glenfiddich, och dels i Roseisle, Diageo. Roseisle kommer att bli världens största maltwhiskydestilleri med en kapacitet på >10.000.000 liter.

 

Så dom som stängdes, varför blev det just dom? Finns nog både rationella och mindre rationella skäl. Några rationella skäl var t.ex.

a. För gammalt – höga kostnader/stora investeringsbehov

b. För litet – höga kostnader/stora investeringsbehov

c. Kvalitetsmässigt mindre bra (enligt blenders); av mindre betydelse

 

Men Port Ellen var ett destilleri som offrades. Eftersom så många Speysidedestillerier stängdes 1983 av UDV (Diageo) måste också ett Islaydestilleri stängas av rättviseskäl. Och Port Ellen rankades som nr 3 av 3 inom UDV och efter Lagavulin och Caol Ila (stor investering 1972-1974). Fanns, som Ni kommer att se senare idag, också stora och moderna destillerier som stängdes: Jag vet egentligen inte varför. Den enda förklaring jag kommit fram till är överkapacitet inom det aktuella företaget.

 

Braes of Glenlivet/Braeval (Pernod Ricard)

 

  • Grundades 1973 under namnet Braes of Glenlivet för att producera maltwhisky till bl.a. Chivas Regal.
  • Modernt destilleri som kunde skötas av en person (eller från distans).
  • Namnet ändrades 1994 till Braeval.
  • Lades i malpåse 2002 av Pernod Ricard tillsammans med bl.a. Allt-a-Bhainne som dock har återstartats.
  • Stort destilleri som kan göra närmare 4000.000 liter.
  • Med det sug som är f.n. efter whisky, så finns kanske chansen att det öppnas igen eftersom det är ett modernt destilleri.
  • Är ett av de mest isolerade destillerierna i Skottland. Har Tamnavulin som närmaste granne, men det är inte heller långt till Glenlivet.
  • Finns inga officiella buteljeringar men några få från oberoende buteljerare.
  • Husstil: Lätt, lite söt och med en kryddig, välbehaglig avslutning; en aperitifwhisky.
  • Skall prova 2 olika buteljeringar från Signatory (som blandats samman)

a. 30Y/1974 – 2004, 50,8%, refill butt

 

b. 32Y/1974 – 2007, 55,7%, refill butt

 

Coleburn (Diageo)

 

  • Grundades 1897, d.v.s. under en expansiv epok som snart följdes av en kraftig nedgång i marknaden.
  • Ligger i närheten av Longmorn och BenRiach.
  • Under första tiden var Coleburn en mycket viktig ingrediens i Usher´s blended whisky, d.v.s. pionjären för blended whisky.
  • Har fört en anonym tillvaro under sin livstid och levererats till blendedindustrin.
  • Stängdes 1985 och revs 1996, vilket betyder att det aldrig kommer att startas igen.
  • Husstil: Torr, fruktig; en aperitifwhisky.
  • Den Rare Malts som vi har ikväll är enda tillgängliga officiella buteljeringen. 21Y/1979, 59,4%.

 

Glencraig (Allied)

 

  • 1958 installerades 2 Lomond-pannor i Glenburgie.
  • Glenburgie är ett gammalt destilleri, grundat 1810.
  • Speciellt med Lomond-pannor:

1. Formen

2. Tre s.k. rectifying plates som är ställbara

  • Lomondpannorna revs 1980 och ersattes av konventionella pot stills.
  • Allied som experimenterade med Lomond-pannor. Företaget hette då Hiram Walker; kanadensiskt.
  • Anledning till Lomondpannorna var, att man behövde fler olika maltwhisky till Ballantine.
  • Första installerades vid Inverleven (Dumbarton), men rectifier togs snart bort eftersom whiskyn blev för olika den normala.
  • Nr 2 var Glencraig.
  • Nr 3 var Mosstowie vid Miltonduff.
  • Fjärde och sista var Scapa där wash-pannan ändrades till Lomond. Den idag enda i drift varande Lomondpannan.
  • Vid Loch Lomond-destilleriet används en liknande panna, men det finns större möjligheter att variera destillationsförutsättningarna än i originalpannorna.
  • Husstil: Oljig, väldoftande och söt med en karaktäristisk smak av päron.
  • Lomond stills ger kraftigare whisky än vanlig pot still, vilket är tvärs emot förväntat.
  • Signatory som buteljerat även denna och liksom för Braeval har vi fått 2 olika buteljeringar (som vi även här har blandat samman). Visar att det inte är den lättaste whisky att få tag på som vi provar idag.

a. 28Y/1975 – 2004, 56,8%, bourbon

b. 29Y/1975 – 2005, 52,5%, bourbon

 

Glen Keith (Pernod Ricard)

 

  • Grundades 1957 som andra destilleri på 1900-talet; Tullibardine 1949 det första.
  • Granne med Strathisla.
  • Lades i malpåse 2000. Eftersom utrustningen är intakt så finns möjlighet att starta destilleriet igen även om det f.n. inte finns några sådana planer.
  • Har varit väldigt mycket av ett experimentdestilleri. Vid förra provningen hade vi Craigduff och Glenisla som hade tillverkats här.
  • Gjorde såväl dubbel- som trippeldestillerad samt kolonndestillerad maltwhisky. Är man mig veterligen ensamma om. Trippeldestillering till 1970.
  • Var först i Skottland med gaseldade pot stills (1970).
  • Husstil: Pepprig, brödaktig, fruktpaj; före maten whisky.
  • Provar en OMC från Douglas Laing, 32Y/1973, 50%.

 

North Port Brechin (Diageo)

  • Grundades 1820, alltså ett gammalt destilleri och som ligger på östkusten.
  • Alla övriga whisky idag är Speyside (exkl. HP18).
  • Låg mitt i staden Brechin.
  • Fick 1939 namnet North Port Brechin efter den norra porten i Brechins medeltida stadsmur.
  • Stängdes 1983 och revs 1993. Kommer alltså aldrig mer att producera whisky.
  • Finns ett destilleri som fortfarande är i drift och som ligger i Brechin, nämligen Glencadam.
  • Husstil: Torr, fruktig ginliknande; aperitifwhisky.
  • Vi skall prova en annan whisky än som anges i kallelsen; fanns inte 2 när vi skulle beställa. Blir i stället en OB-buteljering 28Y/1977 – 2005, 53,3%.

 

Pittyvaich (Diageo)

 

  • Byggdes 1975, alltså ett ganska ungt destilleri.
  • Ligger i whiskymeckat Dufftown som har/har haft 8 destillerier.
  • Systerdestilleri till destilleriet Dufftown; dom ligger på samma tomt.
  • Stängdes redan 1993 och revs 2002.
  • Var inget vackert destilleri; som en normal industribyggnad.
  • Husstil: Fruktig, oljig, kryddig, spritig; efter maten whisky – en skotsk grappa.
  • Skall prova en ytterligare OMC-buteljering från Douglas Laing, 15Y/1989 – 2004, 50%.

 

 

Omröstning

 

1. Glencraig 28Y/1975 + 29Y/1975, 25 röster

2. Glen Keith 32Y/1973, 11 röster

3. Coleburn 21Y/1979, 8 röster

4. North Port Brechin 28Y/1977, 6 röster

5. Braes of Glenlivet 30Y/1974 + 32Y/1974, 3 röster

6. Pittyvaich 15Y/1984, 2 röster

7. Highland Park 18Y, 1 röst

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Braes of Glenlivet Smads Blandning

070274 011204 Refill Butt 56,8% Signatory

070274 110107 Refill Butt 50,7% Signatory

Doft: Vanilj, sötma, lite ek, godis, nötter, citron

Smak: Bitter, taniner, lätt rök, syrlig, Bitterheten försvann med vatten.

Eftersmak: Lång, pepprig, taniner, nötter, syra, rök

Poäng: 89

 

Glen Keith 32Y 1973 50% OMC Douglas Laing

Doft: Choklad, frukt, bär, lite spritig, ek, syra

Smak: Choklad, viss bitterhet, pepprig, vanilj, sherrytoner

Eftersmak: Vanilj, söt choklad, bär, lång

Poäng: 88

 

Coleburn 21Y 1979 59,4% Rare Malts

Doft: Malt, sötma, äpplen, spritig, choklad, svag ton av citrus

Smak: Spritig, pepprig, sherry toner

Eftersmak: Spritig, pepprig, medellång, kemisk ton

Poäng: 85

 

(North Port) Brechin 28Y 1977 53,5% OB

Doft: Mjuk, fin, vanilj, viss sötma

Smak: Bär, lite ek, frukt

Eftersmak: Bär, sötma, medellång

Poäng: 83

 

Pittyvaich 15Y 1989 50% OMC Douglas Laing

Doft: Blommig, fruktig, ek, malt, äpplen

Smak: Choklad, pepprig, kemisk ton, mörk sötma, bitter med vatten

Eftersmak: Lång, söt, trä

Poäng: Utan vatten 83 med vatten 78

 

Glen Craig Smads Blandning

220875 040804 Refill Bourbon 56,8% Signatory

220875 260505 Refill Bourbon 52,5% Signatory

Doft: Kemisk, konstig biton, oljig, viss sötma, lite ek, äpplen

Smak: Vass, choklad, viss sötma

Eftersmak: Choklad

Poäng: 81

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Braes of Glenlivet 30Y/1974 (50,8%) + 32Y/1974 (55,7%), Signatory; 951:- kr

Färg: Ljus guld – vitt vin

Doft: Fruktig – ananastoner, nöttoner

Smak: Lätt, något fruktig, aning fatton

Eftersmak: Kort, fruktig, aning nötton

Poäng: 76

 

Glen Keith 32Y/1973, 50%, OMC – Douglas Laing; 1134:- kr

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Mogen frukt – gula äpplen, chokladkaka, aning nötter

Smak: Fattoner, nötig, sötma, medelfyllig

Eftersmak: Medellång med mycket nötighet

Poäng: 83

 

Coleburn 21Y/1979, 59,4%, OB – Rare Malts; 892:- kr

Färg: Guldfärgad

Doft: Vaniljtoner, frukttoner – körsbär

Smak: Lätt, vanilj, aning fattoner, chokladtoner

Eftersmak: Kort – medellång med vaniljtoner

Poäng: Utan vatten:78, med vatten: 82

 

North Port Brechin 28Y/1979, 53,3%, OB; 1612:- kr

Färg: Ljus bärnsten – mörkt guld

Doft: Vaniljtoner, plommontoner

Smak: Lätt, fattoner, vanilj, nöttoner, aning sötma

Eftersmak: Medellång med vanilj och nöttoner

Poäng: Utan vatten: 81, med vatten: 78

 

Pittyvaich 15Y/1989, 50%, OMC – Douglas Laing; 951:- kr

Färg: Guldfärgad

Doft: Måttlig, aning nötton som växte till tydlig nötton

Smak: Fattoner, aning nötig, beska

Eftersmak: Medellång med nötighet och vissa beska fattoner

Poäng: 77

 

Glencraig 28Y/1975 (56,8%) + 29Y/1975 (52,2%), Signatory; 1340:- kr

Färg: Ljus bärnsten – mörkt guld

Doft: Nötig, fatton, ganska stor, sötmaton

Smak: Sötma, fattoner, nötig, choklad

Eftersmak: Medellång – lång med mycket nötighet, vissa fattoner, chokladighet som sitter kvar länge i smaken

Poäng: 89

 

Highland Park 18Y

Färg: Bärnsten

Doft: Svavel/bränt gummi, nötig

Smak: Sötma, fattoner, nötig, beska fattoner

Eftersmak: Medellång med kryddiga nöttoner, tydliga fattoner, mörk choklad

Poäng: 85