Provning 107 Årsmöte 2011 med Ö whisky

Välkommen till The Single Malt Academy of Dalecarlia

NYHETER

 

Jan Beckers - Douglas Laing

99 anmälda till provningen! Platserna går åt snabbt så skynda att anmäla dig!

 

Problem med utskicken

14/9 2017

Vi har fått in en rad klagomål om att våra inbjudningar inte har kommit fram. De flesta som upplever problem har Gmail som leverantör. Dubbelkolla gärna i skräppostmappen då det verkar som Google har ändrat sin säkerhet.

 

Jan Beckers - Douglas Laing

13/9 2017

Nu är inbjudan till Provning 183 ute! Du hittar den här

 

Oppigårds har bryggt Jubileumsölet!

13/9 2017

Oppigårds har bryggt en jubileumsöl till SMAD och SMAD:s medlemmar! Lanseras i November!

 

Whisky&Mat med Jan Groth

03-09-2017

Provning är fulltecknad!

FLASKUTLÄMNING

 

Det finns inga planerade flaskutlämningar för tillfälllet.

 

© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2017

 

Provning 107: Årsmöte med Ö whisky 110129

Jura

 

Jura är en vacker ö med knappt 200 personer och 4000 hjortar. Det är förmodligen inte många av oss som tycker att whiskyn som produceras här har varit speciellt spännande. Man insåg detta 1999 och fann då att många av faten i lagerhusen var undermåliga. Man började då med att flytta över whiskyn på högklassiga fat. Detta i samband med att Richard Paterson har tagit över som Master Blender borde ge en mer spännande whisky. Vi har också tidigare provat några av de nya sorterna. Sedan 99 producerar Jura också en rökig whisky 4 veckor om året. Det mesta av whiskyn (95 %) lagras på bourbonfat. Man producerade 1.75 millioner liter förra året och ungefär 40 % av detta räknar man skall buteljeras som single malt. Den whiskyn lagras vid destilleriet. Resten skeppas till fastlandet och lagras i Invergordon. Det äldsta fatet som finns i lager fylldes 1973. Vad vi har idag är den 16 åriga standard whiskyn. Den är på 40 % och kylfiltrerad.

 

Scapa

 

Scapa är Orkneys andra destilleri. Står man vid Scapa och tittar mot Kirkwall syns Highland Park tydligt. Man kan tro att de två destillerierna producerar likartad whisky men det är helt fel. Scapas whisky är helt orökt och lagras uteslutande på first fill bourbon fat. All whisky som Scapa gör buteljeras som Singlemalt. De har trots detta enbart den 16 åriga i sitt standard sortiment. Det finns även en 25årig från 1980 och en 1992 vintage. Detta beror på att de har varit stängda under stor del av 90 talet. Destilleriet lades i malpåse 1994 och stod still i några år. Sedan kördes destilleriet bara någon månad varje år med personal från Highland Park. 2004 började man dock renovera destilleriet. Chivas Brothers tog över året efter och stängde helt i ett tag medans renoveringen slutfördes. Scapas whisky tillverkas lite annorlunda än de flesta malter, dels har de skottlands längsta jästid, en hel vecka. Dels använder Scapa en Lomond panna för första destilleringen, men rectifier palttorna har tagits bort. Destillering sker idag måndag till onsdag och produktionen är på blygsamma 400 000 liter.

 

Ledaig

 

Ledaig whiskyn görs på Tobermory som ligger på ön Mull. Destilleriet har tidigare kallats för Ledaig som är namnet på den del av byn som destilleriet ligger i. Idag är Ledaig reserverat för den rökiga whiskyn man gör. Man började göra denna 1996 och malten rökt till 30-40 ppm köps in från Port Ellen Maltings. Hälften av whiskyn är rökig. Tillverkningen av den rökta och den orökta är helt lika bortsett från skärningen som görs vid 59 % för den rökiga och 63 % för den orökta. Under 2010 producerar man ca 500 000 liter. Man har begränsat med lagerutrymme varför den mesta whiskyn lagras i Deanston. Som vanligt har destilleriet en brokig historia och det har varit stängt många gånger. 1972 öppnade det efter att ha varit stängt i över 40 år. Nu döpte man destilleriet till Ledaig. Men redan 1975 var det dags att stänga igen och man öppnade inte förrän 1989. Den whisky vi har idag är producerad 1972 men buteljerad redan 1988 som 15årig. De 8 fat som buteljerades köptes direkt från Ledaig 8 april 1973, alla faten var destillerade i december 72. Den 13 april 1988 buteljerades faten och flaskorna såldes över hela världen. Dock blev 228 flaskor kvar i ett bonded lager i Glasgow. Dessa flaskor köptes sedan 2007 av Full Proof Europe. De fick sedan nya etiketter och såldes tämligen snabbt. Det finns fortfarande några få fat kvar i lager som destillerades 1972. Fyra av dessa finns i destilleriets lager.

 

Arran

 

Destilleriet Arran är nystartat och ligger på ön Arran. De startade produktionen den 17e augusti 1995. I år ligger försäljning på ca 150 000 flaskor. 2009 lanserades Arran i Norge och på bara fem månader blev Arran den näst bäst säljande single malten, efter Glenfiddich. Under 2010 producerade man 250 000 liter och kapaciteten ligger på hela 750 000 liter. 8 000 – 10 000 liter per år är rökt till 12ppm, resten är inte rökt alls. Idag har man en 10årig och en 14årig i sitt standard sortiment. 2014 kommer man att utöka detta med en 18årig whisky samt 100 proof och Robert Burns. Den första rökiga släpptes i september och kallas för Machrie Moor, denna whisky destillerades 2004 och 2005. Arran har även många single cask buteljeringar och många olika finishar. Den Arran som vi skall prova idag kommer från det fat som vi bildade en intressegrupp för igenom förening och köpte in för några år sedan. Vi provade sedan whiskyn varje år och beslutade gemensamt att buteljera den som 11 år gammal. Naturligtvis i fatstyrka.

 

Laphroaig

 

Laphroaig är fortfarande den malt från Islay som säljer bäst, trots att försäljningen har minskat och Bowmore har gått starkt framåt. 2009 sålde Laphroaig 171 000 lådor och Bowmore 164 000. Detta kan delvis bero på att Laphroaig har haft dåligt med whisky i lager ett tag och inte kunnat leverera mer. Laphroaig är ett av de få destillerier som mältar eget korn. Man har fyra golv som tar 7 ton vardera. På dessa klarar man av att mälta 15 % av behovet, 70 % köps från Port Ellen och resterande 15 % tas från fastlandet. Man blandar malt från alla tre innan mäskning. I modern tid har man endast en gång under 2003 gjort en batch på enbart egen malt. Laphroaig kör för fullt idag. Man gjorde 2 850 000 liter under 2010 och max kapaciteten är 2 900 000 liter. Sedan 2009 görs den 10åriga cask strength whiskyn batch vis. En batch görs varje januari. Det finns även en special buteljering av 20årig Laphroaig för en Fransk tax free leverantör. Denna whisky är den vanliga 18åriga som lagrats två år på Quarter casks. Den vi provar idag är den andra utgåvan av 25årig som är tänkt att ersätta den gamla 30åriga whiskyn. Den första utgåvan av 25åringen var utspädd till 40 %, medans den nya är cask strength. Den första utsattes för mycket kritik och ansågs inte tillräckligt bra men den nya skall vara betydligt bättre. Laphroaig välkända klubb FoL har en stor andel svenska medlemmar, ungefär 17 % av alla medlemmar är Svenskar, det vill säga var sjätte medlem. Det är enkelt att bli medlem och det kostar inget. Man måste bara bevisa att man köpt en flaska och sen anmäler man sig via webben. I röret till varje flaska medföljer ett litet häfte och på framsidan finns en unik kod som man anger. Laphroaig har tack vare det stora intresset från Sverige gjort en special buteljering av en 18årig whisky bara för Svenska FoL. Dessutom så kommer Càirdeas varje år ut på systembolaget, normalt så säljs den bara vid destilleriet eller via webshopen. Dessutom passar en Laphroaig Cask perfekt tillsammans med sill. Prova det. Mycket godare än en snaps.

 

Talisker

 

Talisker är det av Diageos destillerier som har flest besökare, nämligen 52 000 per år. Av alla malter från Diageo är det Cardhu som säljer mer. Deras malt förs på Glen Ord och röks till ca 18ppm, detta ger en fenolhalt i nemwmaken på 5-7ppm. Man installerade två nya washbacks under 2008 i och med detta fick man bygga om hela tunnrummet. Talisker är ovanligt i det avseende att man har två wash stills och tre spirits stills. Detta är en kvarleva från den tid då Talisker var trippeldestillerat, man slutade med detta 1928. Man har också en väldigt ovanlig purifier som är installerad på wash pannorna och inte på sprit pannorna. Man använder lång jästid 65-75 timmar. Dessutom har man wormtubs istället för de normala kondensorerna. Bara en liten del av whiskyn lagras vid destilleriet, det mesta lagras på fastlandet. Man kör på full kapacitet och i standard sortimentet har de fyra whiskyn, 10 y, 18y, Distillers Edition med Amaroso finish och Talisker 57 North. Whiskyn buteljeras normalt vid 45,8%.

De whisky som provades:

Glas 1

Isle of Jura 16yo, 40%, OB

5

poäng

Glas 2

Scapa 16yo, 40%

10

poäng

Glas 3

Highland Park 18yo, 43%, OB

32

poäng

Glas 4

Arran 11yo/1998, 57,7%, buteljerad för SMAD-medlemmar

75

poäng

Glas 5

Ledaig 15yo/1972, 43%, Full Proof Europe B

148

poäng

Glas 6

Laphroaig 25yo, 51%, OB

162

poäng

Glas 7

Talisker 30yo/buteljerad 2008

129

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson

 

Isle of Jura 16yo, 40%

Doft: Godis, enkel, lite rå, känns ung, ek ?, vanilj

Smak: Rå, choklad, kryddor

Eftersmak: Rå, kryddor

Poäng: 75

 

Scapa 16yo, 40%

Doft: Godis, kola, vanilj, sötma, honung, bilar

Smak: Godis, kola, ek, choklad, vanilj

Eftersmak: Ek, lite taniner, godis, lång

Poäng: 86

 

Arran 11yo/1998, 57,5%

Doft: Ek, choklad, lätt spritig, vanilj, sötma, fruktig, malt,

Smak: Mjuk, sötma, vanilj, lite ek

Eftersmak: Ek, Vanilj, godis

Poäng: 87

 

Ledaig 15yo/1972, 43%

Doft: Ek, choklad, mogen, rök ton, sälta, komplex

Smak: Mild, mjuk, ek, choklad

Eftersmak: Ek, godis, lång

Poäng: 86

 

Laphroaig 25yo, 51%

Doft: Ek, mogen sherry, frukter, bär, lite rök, lätt jodton, soul of laphroaig

Smak: Rök, sälta,jod, frukter, bär, komplex, godis, sherry

Eftersmak: Sherry, ek, rök, godis

Poäng: 93

 

Talisker 30yo/B2008

Doft: Choklad, ek, godis, vanilj, sötma, kryddor, liten rökton, komplex

Smak: Choklad, rök, godis, komplex, kryddor, ek, taniner

Eftersmak: Rök, choklad, ek, godis, lång

Poäng: 95

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Isle of Jura 16yo, 40%

Färg: (Ljus) bärnsten

Doft: Lite torkad frukt, gräsig, maltig

Smak: Söt, ganska lätt, lite torkad frukt med tydlig dragning mot russin

Eftersmak: Kort – medellång med söta frukttoner; lättdrucken

Poäng: 80

 

Scapa 16yo, 40%

Färg: Mörk guld – ljus bärnsten

Doft: Vanilj, gula mogna äpplen, acetonton

Smak: Lätt, vaniljtoner

Eftersmak: Kort med vanilj och viss kryddighet

Poäng: 76

 

Arran 11yo/1998, 57,5%

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Russin, alkoholstark

Smak: Torkad frukt, russin, sötma, fattoner

Eftersmak: Sötma, mycket fikon/torkad frukt, aning fat, kryddig/pepprig

Poäng: 90

 

Ledaig 15yo/1972, 43%

Färg: Mörk guld

Doft: Röktoner, vanilj

Smak: Röktoner, vanilj, medelfyllig

Eftersmak: Lång, rökig, mycket vanilj och mogna äpplen

Poäng: 91

 

Laphroaig 25yo, 51%

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Stor doft med mycket torvrökighet

Smak: Fyllig, rökig, torvig, sötma

Eftersmak: Lång med sötma, rök och lite russin

Poäng: 94

 

Talisker 30yo/B2008

Färg: Mörk guld

Doft: Svaga röktoner, lite vanilj

Smak: Sötmatoner, lite rök

Eftersmak: Lång med växande rökighet, vanilj

Poäng: 89